tisdag 18 november 2014

Aron Lund: Syrien brinner

Den här tjocka boken på 600 sidor har jag läst lite fram och tillbaka på min enmånaders resa i Sydamerika. Jag hann med 13 böcker denna gång och ändå satt jag på planet mellan Paris och Göteborg och hade helt slut på böcker!! Det är en del i nöjet att vara ute och resa då man inte behöver tänka på att laga mat eller göra annan. Man kikar på lite grejer och sedan sätter jag mig på stranden, parken eller på hotellrummet och försvinner in i en bok. Känsla.....

Monika Fagerholm: Den amerikanska flickan ( betyg 2)

Detta är den den sista boken jag läser av denna författare! Underbara kvinnor vid vatten hette den förra boken jag läste. Båda böckerna är hyllade stort. Denna bok fick augustipriset. Jag förstår mig inte på dem. Jag tycker de liknar Klas Östergrens böcker med sin dysterhet. Här handlar det om den amerikanska flickan som försvann, Doris som tar sitt liv. De hoppar fram och tillbaka, lite lesbiskt... Det var bara min envetenhet som gjorde att jag läste denna bok. Varför läser du om du inte tycker de är bra är frågan jag får. Jag har svårt att lägga ifrån mig en bok om den inte är alldeles för dålig. Skulle vara intressant att träffa en person som tycker att de njutit när de läst denna bok.

Humberto Constantini: Francisco Santis långa natt (betyg 4)

Ingrid som också var med på resan hittade denna bok när biblioteket sålde ut böcker. Hon köpte den eftersom den handlar om Argentina och de försvinnanden som ägde rum i Buenos Aires under 70-talet. Vi får följa huvudpersonen genom en natt när han är på väg att varna två stycken som kommer att gripas. Är informationen han fått rätt? Han tvivlar och är på väg att vända. En annorlunda bok som fick högt betyg av mig då den gav mig mycket att tänka på.

Erich Maria Remarque: På västfronten intet nytt (betyg 5)

Denna bok stod bland olästa böcker. Lasse har köpt en del i samband med att det var 100 år sedan första världskrigets startade. En klassiker som håller. Hur krig släcker livsgnistor inte bara de som dör utan även de som överlever.

Karin Fossum: Carmen och döden (betyg 4)

Jag hade inte riktigt lyckats med de böcker jag fått med mig på denna resa. Tur att Maj-Britt kunde sticka till mig denna bok. Lättläst. Naturligtvis oerhört tragiskt om en liten pojke med Down syndrom som drunknat i dammen. Men är det en olyckshändelse? Det är något med mamman som gör att polisen fattar misstankar. Inget större verk men spännande.

Klas Östergren: Twist (betyg 3) ljudbok

Jag kan inte hjälpa det men jag tycker hans böcker är så dystra. Det känns som livet är så tragiskt. Jag orkar inte riktigt med det. Han är ju oerhört hyllad så det stör mig att jag tycker så. Samtidigt tycker jag boken är bra. Härliga beskrivningar av olika saker som händer. Men dysterheten....

Per Andersson: Stenbeck, en biografi över en framgångsrik affärsman

Även denna bok skickade "ägarinnan" med mig. Handlar om Jan Stenbecks liv. Från hans far Hugo till hans död. Jag har läst om detta förut och även sett en dokumentär om det så det kändes inte som mycket nytt men boken är bra och kul skriven.

Ferdinand von Schirach: Skuld (betyg 2)

Forsättning i samma stil som förra boken. Dock är brotten inte lika sofistikerade. Han har väl inte så många på lager. Ganska kul läsning ändå.

Ferdinand Von Schirach: Brott (betyg 3)

När jag skall köpa en present och inte vet riktigt vad jag vill ha hamnar jag ofta i affären Emma Kruus här i Vänersborg. Ägarinnan läser mycket böcker och hon har ett litet lager på kontoret. Hon brukar skicka med mig böcker som hon tycker jag skall läsa. Den här boken handlar om olika rättsfall som författaren, som också är advokat, har råkat ut för. Tänkvärda historier

Mauricio Rojas: Carmensitas Sorg (betyg 3)

Denna bok hittade jag kring Argentina. Den beskriver Argentinas kris i historiskt perspektiv. Ganska intressant men den var från 2007 så den kändes inte riktigt aktuell. Vi kunde konstatera att Argentina är ett korrumperat land. Svartväxling på bussen in mot staden. Det har jag upplevt en gång tidigare i Venezuela. Sedan minns vi ju alla hur det var i gamla östländerna för länge sedan.

Mikael Wiström. Doften av brinnande eukalyptus (betyg 3)

Inför vår resa till Sydamerika gick jag till biblioteket för att hitta böcker kring de länder vi skulle besöka. Den här boken är från Peru. Mikael är filmare och besökte Lima i början på 70-talet. Han träffade då en lite familj som livnärde sig på vad de kunde hitta på soptippen. 17 år senare åker han tillbaka för att leta rätt på familjen och se hur det gått för dem. Han har med ett filmteam. Soptippen finns inte kvar men det finns andra tippar där folk fortfarande har sitt levebröd. Han beskriver alla hundar som jagar omkring på gatorna blad sopor folk ställer ut. Inte mycket hade blivit bättre. Även vi såg dessa hundar som rotade i sophögarna. Boken är spännande men lite tunn.

Hanne-Vibeke Holst: Knud den store (betyg 4)

Hanne-Vibeke har skrivit en bok om sin far som tydligen var en känd poet i Danmark. Alltid spännande att läsa om riktiga personer och händelser. Fadern är mycket självupptagen och missbrukar sprit. Jag tycker den är mycket bra men lite tjatig på mitten därav blev det inte 5 i betyg.

Jan Guillou: Att inte vilja se. (Betyg 4) ljudbok

Fortsättning av Jans stora 1900-talsserie. Den här gången handlar det om Lauritz som har åldrats och funderar på vad det är som händer runt omkring honom. Han hänger inte riktigt med.Det är krig och nog kommer väl tyskarna att vinna det! Dottern är motståndskvinna i Norge. Sonen Harald är med i SS i Tyskland, Det är ransonering med brodern Oskar ser alltid till att de får tag på de flesta läckerheter de behöver. Det föds lite oäkta barn. Jag ser fram emot nästa bok.