söndag 30 juni 2019

Inger Alfven: Tvilling (Betyg 4)

En av mina favoritförfattare. Jag har läst många av hennes böcker och boken Ur kackerlackornas levnad lever starkt kvar. Denna bok fick inte riktigt högsta betyg då jag tyckte inledningen var lite seg  och temat lite uttjatat. Modern försakar sig själv för sin man och sina barn. Det visar sig inte varit så uppskattat.  I delar av boken får jag den där pirrande lusten att bara vilja sätta mig och läsa dock.
Spännande att läsa om tvillingsystern Pi som är fotograf i krigshärjade områden.
Läst under Italy 5 days

onsdag 26 juni 2019

Pam Jenoff: Cirkusflickan (Betyg 4) ljudbok

Författaren är i Paris där hon på ett museum kan läsa om en cirkus som skyddade några judar under andra världskriget. Hon läser om clownen som har anor från överklass i Sovjet. Hon läser om romansen mellan denne clown och  den judiska flickan vars föräldrar och bröder är försvunna och vars cirkus konfiskeras. Det finns en oljemålning på utställningen. Hon läser också om godsvagnar med judiska barn som transporterades till koncentrationslägren. Av detta väver hon en historia.
Jag är förtjust i cirkusmiljö och första delen av denna bok längtar jag till att få en stund att lyssna. Boken tappar lite fart och känns lite overklig mot slutet. Till exempel Klarar med verkligen att lära in ett trapetsnummer på så kort tid? Vem är publik när det är så fattigt och bombat? Hur klarar de alla djuren och artisterna ? Boken är dock klart läsvärd.
Läst under vandringsresa i Dolomiterna 

söndag 23 juni 2019

Domenico Starnone: Band. (Betyg 3)

Italiens nu främste levande författare läser jag på baksidestexten. Boken har fått hyllningar men jag är  tycker den kändes tunn. Boken var mycket kort men det är inte alltid att det gör att de känns tunna. Mannen lämnar frun efter 12 års äktenskap 34 år gammal för att leva med en ung kvinna på 19 år. Han lever med henne i fyra år. Detta blir de lyckligaste åren i hans liv. Han går sedan tillbaka och lever med sin fru resten av livet. Barnen ser inte tillbaka på en lycklig barndom. Frågan som vi får med oss är om vi skall leva våra drömmar eller upprätthålla skenet utåt.
Läst under vår vandrarvecka i Venedig 

torsdag 20 juni 2019

Hiro Arikawa: En katts resedagbok (betyg 3) ljudbok

Läser att denna internationella bestseller är en fantastisk bok om vänskap.  Nja säger jag. Strykarkatten träffar Satoru i samband med att han blir påkörd och skadad. Det uppstår vänskap och Nana får flytta hem till honom. Efter ett tag börjar resan till Satorus gamla vänner. Han söker ett nytt hem för katten. Varför får vi reda på i slutet av boken. Vi får följa detta ur kattens perspektiv. Boken berör mig inte.  

söndag 16 juni 2019

Anne Swärd: Vera (betyg 5) ljudbok

Sandrine flyttar under kriget till en bergsby i Polen. Här bor hon fattigt med sin mor och två systrar. Kriget far fram med henne. Hon hamnar hos överklass familj i Stockholm. Giftemål; instängdhet och olycka.
Jag längtar efter att få tid att lyssna på denna bok. Mycket hemsk emellanåt. Skall läsa alla författarens böcker. 

tisdag 11 juni 2019

Sofie Sarenbrant: Andra andningen (Betyg 1) ljudbok

Ibland sticker jag emellan med en deckare. Jag ser en lista i DN. Deckare du inte får missa. Den här boken är med där. Jag har tidigare läst Tiggerskan av denna författaren. Dåligt betyg men hon får väl en chans till tänkte jag. Vad jag önskar att jag inte sett den listan. 
Jag tycker att detta är en dålig bok på alla sätt. En otrolig story om en mördare som hinner begå mord  samtidigt som hen springer Stockholm Maraton.  Motivet så dåligt. Hur kan man tipsa om denna bok? Fast det finns väl personer som gillar den antagligen. 

lördag 8 juni 2019

Klassiker

Emellanåt  försöker jag läsa så kallade klassiker. Många gånger blir det fantastiska upplevelser med böcker som jag ofta tänker på.
Har några gånger förut försökt läsa Thomas Mann. Det var andra gången jag startade upp lyssnadet av hans stora släktroman Buddenbrooks. Efter drygt tre timmar gav jag upp. För mycket tråkiga detaljer och därtill en tråkig uppläsare gjorde att tankarna flög iväg hela tiden. Jag gav mig på Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov istället. Här är det en av mina favorituppläsare Tomas Bolme. Men jag vet inte. Dessa storvulna berättelser med förunderliga uppenbarelser. Jag njuter inte av själva lyssnandet samtidigt som jag tänker på handlingen efteråt. Kanske fortsätter jag. Gav mig på en deckare av Sofie Sarenbrant. Nu känns den så simpel i skuggan av Bulgakov. Det här blev inte riktigt bra! 

måndag 3 juni 2019

Karin Alfredsson: Sista färjan från Ystad (Betyg 3) ljudbok

Så glad man blir när en av ens favoritförfattare har gett ut en ny bok. Karin skriver om olika skeenden i vår värld. Denna gång om ”romansbedragare” (Sol-och-vårare). Syskonen Therese och Stefan charmar män och kvinnor som de plockar på pengar. Lite andra bedrägerier finns också med i bilden. Lättlyssnad och trevlig bok men den berör mig inte direkt. Jag tycker slutdelen är mycket bra. 

söndag 2 juni 2019

B.A. Paris: Bakom stängda dörrar ( Betyg 4) ljudbok

Usch vilken hemsk bok. Finns det sådana här psykopater? Grace med sin syster som har downs syndrom möter Jack. En alldeles fantastisk, snygg och omtänksam man. Det blir giftemål och sedan bryter helvetet ut för henne. Systern är en gisslan. Det verkar så hopplöst för henne att jag nästan inte står ut.  Men....