fredag 21 juni 2024

Lena Einhorn: Kameleont. Ljudbok

Välskriven bok om Putins väg till makten. Rysslands har genom historien styrts av maktgalna, korrumperade personer som är vill erövra mer territorier. Putin är inget undantag konstaterar jag. 

måndag 17 juni 2024

Marie Hermanson: Längst in i skogen (Betyg 4) ljudbok

För några år sedan tog jag med mig Alvin och Gabriel till Naturhistoriska museet. Jag hade förberett dem på att vi skulle se siamesiska tvillingar i formalin och att vi skulle gå in i en val. Jag glömmer aldrig den tröttsamma minen på flickan i receptionen. Ännu en farmor som frågar efter dessa tvillingar syntes tydligt att hon tänkte. Svaret var att de finns i förrådet och skall inom kort begravas. Valen är bara öppen på valborg och valdagen. I övrigt kändes museet som en svunnen tid då människorna fick inblick i omvärlden via dessa samlingar. Dioramorna minns jag inte. 

I denna bok försvinner Alice inne på museet i samband med att hon besöker det tillsammans med syskon och barnflickan Maj. Jag känner mig lite irriterad på alla konstighet i boken och är nästan beredd att ge upp men så vänder det och jag får svar på en massa lösa trådar. Den blir riktigt spännande mot slutet. 

fredag 7 juni 2024

Carl-Johan Vallgren: Den vidunderliga kärlekens historia (Betyg 3) ljudbok

 2002 utkom denna bok. Mycket omtalad och läst av många då. En underbar bok var det allmänna omdömet och även från mig. Nu när jag läser om den 22 år senare är jag inte lika förtjust. Är det tiden eller/och  jag som förändrats? Hercule Barfuss föds svår missbildad på ett horhus. Samma dag föds Henriette i ett annat rum. Hercule är stum och döv men har telepatiska gåvor som gör att han kan meddela sig med och även styra andra människor. Han och Henriette växer upp tillsammans och älskar varandra innerligt. Deras vägar skiljs åt men de söker varandra. Mycket hämnd.