lördag 31 augusti 2024

Åsa Nilsonne: Den jag blev i Addis Abeba. Ljudbok

 Här får jag följa en diplomatdotter som efter en tid i Beirut flyttar till Addis Abeba vid 11 års ålder. Här stannar hon till 15 års ålder. Hon berättar om sina minnen och också från sin mors dagböcker. Hon reflekterar över vad hon minns och också vad hon inte minns från en en fattig värld.  Hennes mor och mormor är med. Från dem får hon bara stränga förhållningsorder medan det är tjänarna som ger henne kärlek och ser till att hon minns tiden i Etiopien med värme. Jag tycker detta är en intressant bok med många reflektioner. Ett exempel När hon sätts i svensk internatskola tycker hon svenska språket är så hemskt. Antagligen för att hon under sin uppväxt hörde sin mor och mormors stränga förmaningar. 

tisdag 27 augusti 2024

Geir Gulliksen: Bli snäll igen. (Betyg 2) ljudbok

 Samspelet och tvetydigheten i romanens diskussion om frihet och ansvar, om skilsmässa, föräldraskap och sexualitet gör årets bok ovanligt intressant står det i baksidetexten. Jag tycker inte den var intressant. Kanske för djup för mig. Tycker dock att den var klarsynt och slagfärdig emellanåt. Huvudpersonen har en massa förhållande från tidig ungdom till 50 årsåldern bakom sig. Ett par barn. Han börjar nu söka sig till män istället. Verkar som böcker lätt att höjas till skyarna när det handlar om homosexualitet? Detta var ingen bok i min smak. 

måndag 26 augusti 2024

Bengt Ohlsson: Helga (Betyg 3) ljudbok

 Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas utgavs 1905. Den handlar om den melankoliske Doktor Glas som vill göra en stor handling i sitt liv. Helga lever i ett äktenskap med den mycket äldre prästen Gregorius. Hon har en älskare. Hon anförtror sitt sorgliga liv för Doktor Glas som fattar tycke för Helga och slutligen giftmördar Gregorius. Boken väckte mycket anstöt när den kom ut och har blivit en klassiker. 2004 skrev Bengt Ohlsson en roman som tar upp Gregorius historia. Detta var före min bloggtid. Jag minns att jag läste Doktor Glas innan jag läste Gregorius  Jag minns också att jag tyckte mycket om boken Gregorius.

I denna bok får vi höra historien ur Helgas perspektiv. Åren har gått och hon minns knappt Doktor Glas. Historien gör sig påmind. Boken får bara en trea då jag tycker den är lite innehållslös. Dock är det både intressant och tänkvärt att kunna följa dessa fiktiva personer ur olika perspektiv. 

lördag 17 augusti 2024

Kerstin Ekman: Dödsklockan (Betyg 4) ljudbok

 Jägare med älgfrossa. Man håller ihop när olyckan händer. Kerstin skriver så bra. Det märks att hon varit med i snacket och skogen. 

måndag 12 augusti 2024

Stefan Einhorn: Änglarnas svar (Betyg 5+) ljudbok

Jag är nu avundsjuk på de som inte läst/lyssnat på denna underbara bok. Vi får höra sju olika personer berätta. Berättelserna knyts ihop och vi får en helhet. Hanna överlever förintelsen och det är människorna runt henne som berättar. Jag längtade till att få tid att lyssna. Tänk att dessa fantastiska böcker dyker upp helt plötsligt. Undrar hur många det finns som jag inte hittat. 

söndag 11 augusti 2024

Ben Macintyre: Colditz ljudbok

På toppen av en kulle i den lilla staden Colditz ligger ett medeltida slott. Under andra världskriget användes det för att hysa tillfångatagna högre militärer av tyskarna. Spännande att läsa om alla dessa öden. Många flyktförsök varav ett fåtal lyckades. Intressant och välskriven bok.  

lördag 3 augusti 2024

Stefan Ahnhem: Bytet (Betyg 2) ljudbok

 Två familjer byter hus med varandra i en månad. Carl och Helene skall bo i San Fransisco. Det är Helene som ordnat allt för att rädda deras äktenskap. Carl vantrivs i huset där det händer konstigheter. Adam och Scarlett skall i sin tur bo i Stockholms skärgård. Även här är det något som inte står rätt till. I början känns det som en tät och obehaglig historia. Ganska snart förstår man dock hur det hänger ihop. Tycker att slutet inte håller måttet.