onsdag 10 januari 2018

Patrick Suskind: Parfymen (betyg 3)

Har du inte hört talas Parfymen sa en av gymtanterna förvånat. Veckan efter stack hon den i min hand. Märkligt detta att böcker kan gå en helt förbi. Den skrevs 1985 och är en bestseller runt om i världen.
Grenouille kommer till världen under en bänk där hans mor rensar fisk. Meningen var att han skulle försvinna med fiskrenset men han gör sin stämma hörd och blir räddad till livet. Han föds upp under knappa omständigheter ofta bortstött då han helt saknar kroppslukt. Han är inte som alla andra. Han har dock det finaste doftsinne och kan känna alla dofterna i en parfym. Den vackraste doften fins hos unga vackra oskulder. Dem tar han livet av för att göra den mest ljuvliga doft som finns i världen.
Jag förstår att denna bok är full av metaforer och anspelar på människors svagheter. Jag hänger inte riktigt med i svängarna hela tiden och tycker den är så hemsk. Bitvis är den dock lysande. Ett exempel från spekulationer vem som är mördaren som anspelar på våra fördomar:
' I mitten av juni kom italienarna, med sina många familjer, för att ta tjänst som plockare. Bönderna gav dem sysselsättning men förbjöd, med tanke på mordet, sina fruar och döttrar att umgås med dem. Ty även om säsongsarbetarna faktiskt inte kunde vara ansvariga för det mord som skett, så skulle de ändå i princip ha kunnat vara det, och därför var det bäst att man var på sin vakt mot dem.
Kul att ha läst boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar