lördag 27 juli 2024

Anders Roslund: Fly (Betyg 3) ljudbok

Ännu en bok där Ewert Gräns och Piet Hoffman spelar huvudrollen. Jag har läst flera böcker i serien och ser att de fått samma omdöme som jag ger denna bok. Det tas alltid upp aktuella ämnen. Denna gång hur hopplöst det är med de unga pojkarna som mördar på beställning. De vet att de kommer inte att leva speciellt länge själva. Piet sitter i fängelse och hotas där både att hans familj skall dödas liksom han själv. Överdriven handling och i början mycket segt. Blev spännande efter hand men slutet verkade hafsigt. 

lördag 20 juli 2024

Colson Whitehead: Nickelpojkarna (Betyg 3) ljudbok

 Då har jag läst ytterligare en bok av denne utomordentlige författare. Även denna handlar det om hur illa afroamerikaner har behandlats. Denna gång liftar vår ordentlige huvudperson från skolan. Han får lift med skummisar i en stulen bil. Han åker in på uppfostringsanstalt av det grymma sorten. Jag orkar nästan inte  läsa om hur stygga människor kan vara mot varandra och därför får boken inte högre betyg.

fredag 19 juli 2024

Anni Blomqvist: Stormskärs Maja del 2 (Betyg 1) ljudbok

 Jag fascineras av hur folk kunde bo och leva förr i världen. Här handlar det om långt ute i skärgården. Maja och hennes Janne bygger nu sitt hus på Stormskäret. De skaffar några getter och en ko. De får barn och problem när det blir krig. Som betyget förtäljer tycker jag inte det är en bra bok. 

torsdag 18 juli 2024

Thomas Sjöberg: Ingmar Bergman - en berättelse om kärlek, sex och svek.

Vi stannade till vid Ingmar Bergmans museum på Fårö.  Där fick vi se en Oscarsstatyett men för övrigt var det inget att ha enligt min mening. Lasse köpte denna bok som jag nu läst. Intressant om denne egoistiske ikon. Hur kvinnorna föll för honom i rad. Nio barn med sex olika kvinnor. Såg det sjunde inseglet på TV för ett tag sedan. En stark film. 

onsdag 10 juli 2024

Solvej Balle: Om uträkning med omfång 1 (Betyg 2) ljudbok

 Den här boken med uppföljare har länge funnits med på DN lista om bästa böcker. Den har fått Nordiska rådets pris som bästa bok. Jag ser att många prisar den i Storytel. Är det en metafor för livet där håret och naglarna växer men allt annat upprepar sig? Jag förstår mig inte på detta. Huvudpersonen vaknar upp till samma dag 18 november varje dag. Livet går vidare men för henne upprepar det sig. Inte precis samma men om hon köper sista olivburken i affären så kan den vara tillbaks nästa dag. Att boken får en tvåa i betyg beror på att språket är vackert och uppläsaren fantastisk. Men  känner jag någon som gillar det här? Det verkar finnas människor som lever en annan värld än min.

måndag 8 juli 2024

Stefan Einhorn: Konsten att vara snäll. Ljudbok

 Efter att ha läst Lena Einhorns bok Kameleonten blev det prat om Stefan. Jag har läst flera böcker av honom och troligtvis även den här före min bokblogg. Jag kände igen mycket. Men det är ett angeläget ämne som jag behöver påminnas om. Lättläst 

söndag 7 juli 2024

Carina Bergfeldt Sofie Sarenbrant: Födelsedagen (Betyg 4)

 Jag fick den här boken av Emelie på vår OL tour. Kanske du tycker om den sa hon. Samuel skall fylla 7 år. Han bor varannan vecka hos pappan med sin nya fru och mamma Frida. Frida  är den kända TV intervjuaren. De är alla på plats för att fira Samuel men sängen är tom. Vi får nu följa sökandet efter Samuel under ett dygn. 

Detta är en bladvändare. Carina kan naturligtvis återge hur det är att vara programledare vilket ger en äkthet åt storyn. En semesterbok.

lördag 6 juli 2024

Sivar Ahlrud: Speedway- mysteriet ljudbok

 I samband med att vi deltar i orientering i Västervik har vi möjlighet att se Speedway. Västervik mot Dackarna. Första gången för min del och tankarna går till min ungdom när jag läste Speedwaymysteriet som är ett av fallen för de rödhåriga tvillingdeckarna. Jag ser att de finns inlästa på Storytel med en brasklapp: ”Böckerna är dokument av sin tid och bör läsas som sådana. Vi har valt att inte omarbeta texterna  och förlaget står inte bakom eventuella åsikter och uttryck som kan upplevas som stötande.” Jag blev nyfiken och lyssnade.  Inte så mycket men Fruntimmer och herrn återkommer och så är det Hubbe som har stora A i alla ämnen förutom gymnastik där han har B. I dagens betygskala är ju B inget dåligt betyg men här finns a, AB, Ba emellan och B är riktigt dåligt betyg. Den äldre damen undrar vad en hobby är för något. Annars är det en mysig historia väl värd att lyssna på. Allt slutar lyckligt och även för bovarna finns hopp. 

fredag 5 juli 2024

David Sandström Negar Naseh: En Bondes död (Betyg 3) ljudbok

En annorlunda deckare där en bonde dött på sin gårdsplan på en plats i Norrland. Det hela har avskrivits som olyckshändelse. Marita som är en sjukskriven polis har begett sig upp till sitt barndomshem på samma plats. Hon tycker omständigheterna är mystiska kring händelsen och börjar nysta. Det hela utvecklar sig på ett oförutsägbart sätt. Denna bok har fått pris som bästa deckardebut i Sverige. Samtidigt som jag gillar den tycker jag det är krystat emellanåt som om författarna skall visa vad de kan och har med för mycket detaljer.