torsdag 20 september 2018

Bengt Ohlsson: De dubbelt så bra (Betyg 4) ljudbok

Arvid får följa med sin far norrut för att arbeta i skogen. Hans mor har dött och han har bott hos sin farbror tillsammans med sin lillasyster en tid. Farbror har utnyttjat honom sexuellt.
Ragnar bor tillsammans med sin mor hos doktorn. Hon arbetar här. Arvid och Ragnars vägar möts när Arvid skadar sig.  Ragnar ansluter sig till svenska brigaden och beger sig till Finland.
Jag slår upp om svenska brigaden på nätet och får reda på att 500 personer begav sig till Finland 1918 för att hjälpa finnarna mot de rödas invasion. Många dog utanför Tammerfors i ett fruktansvärt slag där där dock ryssarna motades tillbaka. De som återvände till Sverige var många gånger skadade och traumatiska. De blev sedan också förföljda av fackföreningsrörelsen som kallade dem för mördare.
Jag tycker boken är så bra speciellt i början där den är ömsint och fin. Bengt Ohlsson läser själv boken på ett bra sätt. Slutet är inte riktigt lika bra men naturligtvis är ödet grymt mot pojkarnas kärlek som de hela tiden måste hemlighålla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar