Den här boken finns med på DNs lista ”Bästa böcker just nu”. Den är också nominerad till pris i en tävling SVT har. Jag tyckte verkligen inte om den här boken. Jag tycker huvudpersonen är så självupptagen i sitt rotande kring sin danske pojkväns före detta flickvän som finns i Norge. Att denne Emil står ut och finns kvar i hennes liv! Hon har en ”kvinnosjukdom” som läkarna inte tar på allvar. Jag får också den där känslan att om författaren läser detta föraktas mina synpunkter som burdusa och ointressanta så som jag känner bokens huvudperson föraktar alla kring sig. Boken gör att jag känner mig obehaglig till mods. Dessutom var den författarinläst och det blir ofta inte bra. Den var kort annars hade jag inte orkat med den. Sådana här människor vill jag inte ha kring mig.
onsdag 30 januari 2019
måndag 28 januari 2019
Lena Andersson: Sveas son (Betyg 5+) ljudbok
Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande hyllades stort i tidningar för några sedan. Jag gillade inte handlingen i den boken. Har ingen förståelse för Esters handlande. Därför hade jag ingen lust att läsa någon mer bok av henne. Min syster sa att jag nog skulle gilla denna bok så då tankade jag ner den. Oj så bra jag tyckte den var. Ibland får böcker betyg 5 av mig för att de ger mig njutning för stunden men så får jag en bok som denna och då bleknar många av de andra femmorna.
Här får vi följa Ragnar som är en trulig slöjdlärare. Han går in för sina barns idrottande och lär sig allt om cykelsporten då han lett in Erik på den banan samt skidsporten när dottern Elsa blir duktig här. Han vill att livet skall vara enkelt och att man går in för det man gör till 100 procent. Jag känner en del ”Ragnar”vilket gjorde boken så bra för mig.
Här får vi följa Ragnar som är en trulig slöjdlärare. Han går in för sina barns idrottande och lär sig allt om cykelsporten då han lett in Erik på den banan samt skidsporten när dottern Elsa blir duktig här. Han vill att livet skall vara enkelt och att man går in för det man gör till 100 procent. Jag känner en del ”Ragnar”vilket gjorde boken så bra för mig.
lördag 26 januari 2019
Tove Alsterdal: Blindtunnel (Betyg 5) ljudbok
Har jag läst något av Tove Alsterdal är den tanke som far i mitt huvud när jag ser att en ny bok av henne exponeras i skyltfönstret. Vilken tur att jag har min bokblogg. Här kan jag uppdatera mig om att jag läst fyra böcker av henne innan. Alla har fått fyra i betyg. Jag brukar skriva nyckelord så jag skall komma ihåg handlingen men här minns jag bara fragment. Ändå högt betyg. Märkligt.
Denna gång är vi i Sudetenland.. Ett gammalt område som sedan medeltiden bebos av tyskar men ligger i Tjeckoslovakien. Under kriget sympatiserar en del av befolkningen med Nazisterna men långt ifrån alla. Efter kriget tvingas Sudettyskar bära en vit armbindel och fördrivs ut ur området och behandlas lika grymt som nazisterna behandlat judar och opposionella.
Huvudpersonens man har blivit uppsagd på sitt jobb och vill skapa ett nytt liv i ett annat land. Han hittar en gammal vingård i en stad i gamla Sudetenland som de köper och flyttar till med dröm om att öppna ett pensionat. De hittar ett gammalt lik från en ung pojke i ett utrymme i källaren. Så får jag läsa en komplicerad historia som är mycket spännande och gör att jag inte kan sluta lyssna. Tror att jag inte kommer att minnas helheten om ett år men boken är underhållande, spännande och mycket lärorik om vad som hände tyskar i andra länder efter andra världskriget.
söndag 20 januari 2019
Lasse Berg: Ut ur Kalahari. Ljudbok
Författaren gifter sig tidigt för att kunna ta in på hotell någon gång ibland i samband med att de åker på upptäcktsresor i sin folkabuss till Indien och Asien. Nu 50 år senare återvänder han och kan notera de förändringar som skett. Då visste några inte vilket land de bodde i. Nu när han återvänder följer de flesta med i världspolitiken. De har fått det mycket bättre men har större krav och vill mer. Är de lyckligare? Han har bott många år i Afrika och här konstaterar han inte samma framgångsunder som i Asien.
Intressant att höra honom berätta vad han trodde och hur det blev. Han hade många gånger fel. Bra bok men lite tjatig i slutet när han berättar om människans tillblivelse. Det har jag redan läst om i hans andra böcker.
onsdag 16 januari 2019
Elin Willows: Inlandet ( betyg 5)
Huvudpersonen flyttar med sin käraste till en liten håla i Norrland. Redan innan de flyttat in tar förhållandet slut. Trots detta stannar hon kvar här där hon inte känner någon. Hon har fått jobb i affären. Det händer inte så mycket. Är man inte född i byn blir man aldrig riktigt accepterad. Det är många koder som man inte har nyckel till. Alla undrar varför hon stannar utan något riktigt intresse.
Vanligtvis brukar skildringar av den här sorten vara så svarta men det upplever jag inte här. Jag tycker helt enkelt denna korta roman är bra.
Vanligtvis brukar skildringar av den här sorten vara så svarta men det upplever jag inte här. Jag tycker helt enkelt denna korta roman är bra.
måndag 14 januari 2019
Theodor Kallifatides: Slaget om Troja (Betyg 5) ljudbok
I efterordet till denna korta roman säger Kallifatides att han tycker att Homeros Iliaden är ett mästerverk som antikrigsprotest. Eftersom många inte orkar ta till sig verket ville han göra det lättillgängligare och berättar därför Slaget om Troja invävd i en annan berättelse. I en liten by belägrat av tyskarna under andra världskriget finns vår unge berättare. Hans far, skolläraren, är bortförd av tyskarna. Som lärare har de nu en ung kvinna som berättaren känner sig djupt förälskad i. När britterna bombar flyr klassen in i en grotta och fröken berättar Slaget om Troja. Vi får följa Agamemnon, Akilles, Hector m fl. i deras blodiga strider utanför Troja efter att den sköna Helena rymt hit med Paris. Berättelsen pågår under flera dagar med många detaljer. Avbrott för att få följa nutid. Under lyssnades gång tröttnar jag lite på det meningslösa dödandet bara för att upprätthålla heder och tycker att boken blir lite tråkig. Det är först efter jag läst klart jag ser helheten i berättelsen och känner mig så tacksam att få läsa detta. Så ofta det är så att de stora upplevelserna inte är så lättillgängliga alltid.
fredag 11 januari 2019
Vilhelm Moberg: Din stund på jorden (betyg 4) ljudbok
En av de sista böcker Moberg skrev var Din stund på jorden. Den fick mycket fin kritik av alla när den kom. Till och med Olof Lagercrantz var odelat positiv! Jag har ju läst de flesta av författarens böcker men kom inte ihåg denna. Som tur var fanns den som ljudbok och jag laddade genast ner den. En bok av världsklass helt klart. Vilsenhet som emigranten känner när han återvänder för besök. Att inte känna sig hemma någonstans. Egentligen en klar femma men betyget blir något lägre då jag läst så mycket om vedermödorna på landsbygden förr i tiden på senaste tiden så det kändes lite tjatigt just för mig.
onsdag 9 januari 2019
Katja Kettu: Barnmorskan (Betyg 1)
Barnmorskan Vindöga tar tjänst i Petsamo- området. Jag kommer inte in i boken. Läsningen går så trögt. En riktig plåga. Undras om detta är en för djup bok för mig.
tisdag 8 januari 2019
Liza Marklund: Pärlfarmen (betyg 4) ljudbok
Tydligen har författaren befunnit sig på Cooköarna under en period. Därför kunde jag nu ta del av en spännande berättelse om pärlfiskaren Kiona. En segelbåt strandar på revet och en man räddas i sista stund. Kärlek uppstår. Spännande att läsa om den udda ”familjen” i Los Angeles. Gick så bra att laga mat med denna lättlyssnade bok i örat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)