söndag 31 december 2017

Bokåret 2017

Vilket läsår. 113 böcker! Såsom "matmor" har det blivit extra utrymme till att lyssna på böcker då jag stått vid spisen. Jag gick nu igenom alla böckerna för att se vilka som sticker ut under året. Jag brukar säga att det är mycket som gör den totala läsupplevelsen. Ibland behöver jag en lättare bok. Andra gånger känner jag mig pigg och kan ta till mig "svårare" litteratur. Så total rättvisa blir det inte i en sådan här uttagning.  Den bok jag oftast tänker på är Graham Swift: mödrarnas söndag. En kort liten roman om det omöjliga förhållandet mellan herrskap och tjänstefolk. Mycket sinnlig och fin. Nu rekommenderade jag den till min syster som dock tyckte den var långtråkig. Här kanske det var så att jag var precis i rätt sinnesstämning för denna bok. En annan liten kort bok  som jag blir sådär varm i hjärtat att tänka på är Måsen- Berättelsen om Jonathan Seagull. Den sista boken är en klassiker och det har jag läst flera i år. Några kändes slätstrukna men de flesta förstår man varför de hamnat här: Jane Eyre/Baskervilles hund/Dödsynden(To kill a mocking bird)/ Vredens druvor/ Kvinnor och Äppleträd. Alla helt underbara böcker. Sedan tänker jag på Yttre Hybriderna rätt vad är då jag läst Peter Mays serie om Lewis. Henrik Tord var en ny häftig bekantskap. MajGull Axelsson Ditt liv och mitt är med i hjärtat. Spännande att läsa Skotten i Köpenhamn om Lars Vilks liv och tankar. Sedan glömmer jag aldrig årets Nobelpristagare Ishiguro bok Never let me go. Så mycket funderingar jag fått efter den boken. Jag nämner här också Återstoden av dagen som var så fin men mer klassisk.
Så underbart att få ta del av alla dessa världar. Jag ser fram emot ett ytterligare år fullt med nya insikter och känslor.

lördag 30 december 2017

Moa Martinsson: Kvinnor och Äppelträd (betyg 5) ljudbok

Fantastiskt kul att dessa gamla klassiker finns på storytel. Detta är Moas första bok skriven 1933. Vilket språk helt fantastiskt! Ellen och Stella är starka kvinnor som stöttar varandra mitt i allt elände. Gubbarna är ofta svåra på brännvinet. Det blir oäktingar och svek. Trots allt tycker jag ändå att det är en ljus bok och den som säger att det var bättre förr vet inte vad hen pratar om. 

fredag 29 december 2017

Natsou Kirundo: Fri (betyg 3)

Jag har inte tid att läsa böcker säger Martin till mig när vi träffas men när jag var på jorden runt resa för 10 år sedan läste jag 14 böcker. Folk lämnade böcker på övernattningsställen runt om i världen. Han mindes då speciellt denna bok som han tyckte var bra och hemsk. Så klart jag ville läsa boken som gjort intryck på honom. Den fanns inte på biblioteket så jag fick fjärrlåna den.
Några kvinnor jobbar natt på en fabrik som gör matlådor. Vi är nu i Tokyo och får en liten inblick i japanernas sätt att leva. Mannen till en av kvinnorna slår henne och när han kommer hem och har spelat bort alla deras besparingar stryper hon honom. Arbetskamraterna hjälper henne att bli av med kroppen. Polisen söker efter vad som har hänt och det gör också några andra skumma typer.
I början tycker jag boken är riktigt bra men så tappar den fart och blir lite ytlig. Jag undrar dock hela tiden hur det skall gå och förundras över slutet.

onsdag 27 december 2017

Kjell Westö: Den svavelgula himlen (betyg 5) ljudbok

Jag läser så goda recensioner av denna bok och bestämde mig för att läsa den. Samtidigt har jag i minnet att jag läst hans romansvit Vådan att vara Skake och tyckte de var bra men sega. (Jämför med Elena Ferrantes) exakt samma känsla har jag nu när jag lyssnade på denna bok. Berättaren skildrar sin uppväxt där han som ung träffar överklassens Alexander och hans syster Stella. De bor på sin farfar Poas gods. Stella och berättaren, som är författare, blir ett par. Trassligt förhållande. Fram och tillbaka. Segt men välskrivet. Men så glimmar det till mot slutet när Krister, en av killarna, i ungdomsgänget som blivit präst, gift sig tidigt skiljer sig och berättar att han är homosexuell. De träffas och Krister berättar om ett minne från Portugal som visar att berättaren slagit till Krister medan berättaren minns något helt annat. Starkt! Stellas dotter jobbar som fotograf och har tagit en bild på en drunknande pojke som ifrågasätts. Så starkt beskrivet och ger mig mycket tankar. Detta plus andra scener i boken gör att den ändå får högsta betyg.
Jag slår upp Kjell Westö här i min blogg och ser att jag även läst Hägring 38 av honom med 5 i betyg. Jag skriver där att jag varit på författarafton 2014 här i Vänersborg och lyssnat på honom. Inget minne av det! Men han var  sympatisk, klok och trevlig tydligen.
Samtidigt i sökningen på Kjell Westö kommer Marjanen Baktiari upp. Hon var med Kjell på denna författarafton. Då dyker ett minne upp hur hon går upp på scenen och stirrar ner i sin bok. Utan att presentera sig läser ett stycke ur boken och rusar av scenen. Jag minns att jag nästintill blev arg på på personen som var med henne (Kjell) Kunde han inte hjälpa henne lite. Det var väl inte den första kvällen de var ute. Han kunde väl presenterat henne och stöttat henne lite mer. Tänk så minnet är! Kul att ha denna blogg som hjälper mig ( 'Vådan att vara Skake'  läste jag innan bloggen). 

onsdag 20 december 2017

Fredrik Backman: Mitt livs affär (betyg 3) ljudbok

Vet inte om man kan kalla det här för en bok då den var så kort. Huvudpersonen har cancer och är på sjukhus där också en liten flicka befinner sig. Alla säger att jag är så modig säger den lilla tjejen. Är du också modig frågar hon. Berättaren har slösat med sitt liv. Har ingen kontakt med sin son. En verkligt sorglig berättelse som inte piggar upp mig precis. 

måndag 18 december 2017

Kazuo Ishiguro: Never let me go (betyg 5) ljudbok

Då ger jag ytterligare en bok en femma i betyg. Denna gång handlar det inte om en feelgood roman. Det är ju det som är så fantastiskt med böcker att de tar mig till så många olika världar.
Barnen på internatskolan i Norra England är klonade från någon annan människa. Deras uppgift i livet är att bli donatorer av organ. Är de människor med själsliv? Vi får följa Kathy, Ruth och Thomy under deras uppväxt och det som väntar efter det. De har många funderingar och frågor som vi som läsare får svar på så småningom.
Så många tankar jag får när jag läser denna roman. Hur långt skall vi gå för att rädda människoliv. Detta är verkligen en roman jag skulle vilja diskutera i en bokcirkel. 

söndag 17 december 2017

Audur Ava Olafsdottir: Rosa Candida (Betyg 5)

Efter att ha läst den förra boken av denna författare var jag tvungen att ta mig till biblioteket och låna denna bok som utsetts till bästa roman bland bokhandlarna i Frankrike. En ljuvlig lättläst historia om Lobbi. Han är en ung man som älskar rosor. Han beger sig till en klosterträdgården i södra Europa för att jobba i en berömd klosterträdgård. Hemma har han råkat bli far då han varit tillsammans med en kvinna en halv natt. Jag njuter av läsningen fram till de sista sidorna som jag tycker hänger i luften. 

torsdag 14 december 2017

Audur Ava Olafsdottir: Den sista kvinnan( betyg 5)

En lättläst bok som kan läggas i facket feelgood/chick lit. Dock inte så tramsig och förutsägbar som de flesta i denna genre. Marias man, som hon varit gift med i elva år, lämnar henne för en att leva ihop med en man. De har tvillingar 2,5 år gamla. Isländsk natur. Det är lite lösa trådar som hänger i luften tycker jag dock men jag gick genast till biblioteket för att låna ytterligare en bok av författaren och då kan ju inte betyget bli annat än det högsta. 

måndag 11 december 2017

Niklas Orrenius: Skotten i Köpenhamn (betyg 5) ljudbok

En bok om Lars Vilks konstnärsskap och liv.  Mycket intressant att få ta del av röster kring denne kontroversiella uttryckare av konstnärliga skapelser. Mycket ifrågasatt. Sedan han ritat en rondellhund  som Mohammed lever han gömd med sort väktarpådrag så fort han skall åka någonstans. En tänkvärd bok som ger mig nya insikter. 

söndag 10 december 2017

Klas Östergren: I en skog av Sumak (betyg 3)

Denna bok var en av de nominerade till Augustpriset. Har tidigare läst böcker av Klas Östergren och upplevt dem som tråkiga. Hade därför ingen "go" känsla när jag började läsa. Till min förvåning tyckte jag den var riktigt bra i början. Dan kommer till berättarens klass. Han är lite egen men med stor integritet. Till och med de som mobbar blir spaka. Berättaren lär känna honom och hans syster  Hellen som bor i ett hus i utkanten av staden. Det röks en hel del av alla olika sorter.
Jag tycker boken tappar fart i mitten och blir så där tråkig. Den hämtar sig mot slutet som dock blir väldigt abrupt. 

onsdag 6 december 2017

Kazuo Ishiguro: Återstoden av dagen ( Betyg 5) ljudbok

Då kan jag bara tacka svenska akademin för att de utsett denne författare till Nobelpriset. Annars hade jag aldrig läst denna underbara bok om butlern Mr Stevens. Trots att det visar sig att hans arbetsgivare på Darlington hall får utstå mycket kritik för sina tysksympatier är han fullständigt lojal.   Jag minns filmen med Anthony Hopkins i huvudrollen som denne alltigenom korrekte herre som inte ger efter för sina känslor för miss Kenston.  Har en känsla av att personer i min omgivning skulle ge denna bok epitetet "typisk morsanbok" som inte handlar om någonting! Men vilken god känsla jag befinner mig i efter ha hört en av mina favorituppläse Reine Brynolfsson förmedla denna läsupplevelse. 

måndag 4 december 2017

P C Jersild: Tivoli ( betyg 2 j

Ett tåg i berg och dalbanan på Gröna Lund far ut i etern och alla ombord omkommer. Detta är starten till konkursen för Nöjesparken. Nu har det byggts äldreboende med alla tekniska uppfinningar inklusive sällskapsrobotar. Många finesser. Är det halt ute lyser det rött vid dörren. Då är självrisken hög om man bryter något. Många lägenheter har inte fönster utan man väljer själv utsikt i panoramaskärmen. Jag blir deprimerad av denna bok. 

söndag 3 december 2017

Elly Griffith: Janusstenen ( betyg 3) ljudbok

Andra boken i serien om akeologen Ruth och kommisarie Nelson. Ruth väntar deras barn efter endast en natt tillsammans. Hon tänker ta ansvar för det själv medan kommissarien har stora problem hur han skall förhålla sig. Han älskar sin fru och sina två döttrar men är också en man som vill ta ansvar för det nya barnet. Utgrävningar pågår, lik påträffas. En gåta nystas upp. En sådär historia kan jag tycka men jag kommer att fortsätta läsa dem då jag är intresserad hur det går för Ruth med flera. 

tisdag 28 november 2017

Tove Alsterdal: I tystnaden begravd (betyg 4) ljudbok

Katrins mor har blivit dement och intagen på ett hem. Katrin hittar ett brev som utvisar att modern äger en fastighet i Norrland och att någon vill köpa den för en miljon kronor. Hon blir mycket förvånad och bestämmer sig för att åka dit. Hennes släktförhållanden nystas sakta upp och det leder henne till ytterligare en resa till Ryssland. Hon blir inblandad i utredningen av den halsstarrige grannens död.
Detta är en lättlyssnad och ganska spännande bok.

tisdag 21 november 2017

Britt-Marie Mattsson: Projektet ( betyg 5) ljudbok

Den  här boken handlar om spelet kring den politiska makten. Peter är från början konsult i det tysta men blir allt mer involverad i politiken. Till slut är han en statsministerkandidat. Men det är på bekostnad av vänner och familj. Tycker att detta är en mysig och underfundig bok som jag tror avslöjar hur det är. 

söndag 19 november 2017

Isabelle Ståhl: Just nu är jag här (betyg 2)

Så har jag läst ytterligare en av de Augustnominerade. Än en gång handlar det om det intellektuella innefolket  i Stockholm som enligt mig inte tar tillvara sina liv. Det dricks och äts nervlugnande mellan diskussioner om litteratur och utställningar. Otroligt vackra människor som är så desillusionerade. Denna gång är det Elsie som dras till äldre män. När hon träffar jämnårige Viktor och de blir ett par så går det inte så bra då hon inte vill anstränga sig i bekantskapskretsen, familjen eller med någon sysselsättning. Undras om många litteraturkritiker tillhör den här gruppen eftersom dessa böcker ofta  framhålls? 

lördag 18 november 2017

Anne B Ragde: Det finns alltid förlåtelse ( betyg 3)

Oh vad jag tyckte Berlinerpopplarna var bra. Uppföljningen var ok men jag vet att jag tyckte tredje boken var sådär. Nu har jag läst fjärde i serien. I början var den så tramsig att jag var på vippen att lägga av men så böjade handla om Margido och hans begravningsfirma och då fick den lite stuns igen och när sedan Torunn börjar fundera på Neshov blev den gemytlig att läsa. Ingen större litteratur men trevlig. Böckerna måste läsas i ordning. 

måndag 13 november 2017

Anneli Jordahl: Som hundarna i Lafayettepark ( betyg 5)

Jeanettes man Boris dör i en arbetsplatsolycka. Hon döper hunden till Boris. Hon samlar på artiklar om arbetsplatsolyckor. Hon tycker att det är skillnad om tjänstemän eller enkla arbetare dör. Hon gör koppling mellan svarta och vita i USA. Hon beundrar medborgarrättskämpen Angela Davis. Hon får en resa till USA och inträde på föreläsning med Angela Davis.
Detta är en bok helt i min stil. Endast ett fåtal jag känner att jag kan rekommendera den till dock. 

söndag 12 november 2017

Elly Griffiths: Flickan under jorden ( betyg 4 ) ljudbok

Ruth är arkeolog. Hon bor ensam tillsammans med sina katter i ett hus vid de ensliga saltängarna. Hon blir inkallad för att identifiera benrester. Harry är den bufflige kommissarien som mår dåligt av två små flickors försvinnanden. Starka beskrivningar av personer och miljö. Storyn gillar jag för övrigt inte. Orealistiskt sammanhang med brevskrivare och gärningsman. 

tisdag 7 november 2017

Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (betyg 2)

Tre personer kliver in i en bokhandel där en författare föreläser kring sin bok där han ifrågasätter Mohammed. Gisslantagande. En kvinna filmar dådet och berättar vad hon ser. Vad händer sedan?
Kvinnan finns senare på en rättspsyktiatisk klinik. Hon har läst författarens böcker och ger honom en bunt papper där hon skrivit ner en berättelse. Jag tycker det är svårt att hänga med i svängarna. Vad är verklighet och fantasi? Hon kommer från framtiden säger hon. Bitvis är språket fint men detta är nog för djup litteratur för mig. 

söndag 5 november 2017

Henrik Tord: Laboon (betyg 5) ljudbok

Tsunamikatastrofen i Thailand. Nioåriga Viktor försvinner från sina föräldrar i flodvågen. Detta är en riktig spänningsroman. En bit mitt i romanen tyckte jag att den var lite för hemsk men jag ville bara fortsätta att lyssna och undrade hela tiden hur det skulle gå och då måste väl betyget bli därefter. En bra bok att ha på resa. Detta blev den tredje boken jag hann ta del av under vår orienteringsäventyr på Sicilien. 

Jörgen Gassilewski: Hastigheten (betyg 2)

Jag brukar försöka läsa de nominerade till Augustpriset. Har dock en känsla att det ibland är lite för svåra böcker för mig.  Så var det i det här fallet. Det handlar om Marie-Louise som är tutsi. Hon bor med cykelreparatören Felicien som är hutu. Där de bor kommer fem av sex tutsier dödas av sina hutugrannar. Marie- Louise kommer att ställas inför rätta i de hemska folkmorden.
Enligt bokens baksidetext undersöker författaren makten och vanmakten, massans mekanik och individens ansvar.
Jag har svårt att hänga med i turerna. 

Thomas Bannerhed: Korparna (betyg 5) ljudbok

De magra åkrarna ger inte tillräckligt, men trots att fadern plågats intill galenskapens rand av det tröstlösa slitet på gården är han besatt av att sonen måste ta över och föra arvet vidare. Farfadern torrlade myren och bröt mark. Det måste gå vidare. Sonen älskar att skåda fåglar. Han har lätt för sig och vill på inga villkors vis ta över gården.
Boken får ett starkt betyg då jag känner så väl igen beskrivningarna av småbrukslivet från min egen uppväxt. Så väl beskrivet i alla delar. Det är dock ingen bok man blir glad av.

söndag 22 oktober 2017

Peter May: Lewispjäserna (betyg 4) ljudbok

Det var inte så länge sedan jag lyssnade på denna bok. Eftersom jag inte lyssnat på de två första i serien missade jag då mycket kring personerna runt fallet. Jag ville veta vad som hände dem jag lärt känna. Ett flygplan hittas i en sjö. Den kände musikern hittas efter 17 år. Han visar sig vara mördad, eller? Fin blir inblandad. Han har slutat som polis och jobbar nu som säkerhetsvakt och jagar tjuvfiskare. 

lördag 21 oktober 2017

Peter May: Lewismannen (betyg 5) ljudbok

Så lätt det gick att städa och laga mat med en bok som denna i örat. Ett nytt mord men vi följer personerna som jag lärde känna i Svarthuset som var första delen i denna serie. En ung man grävs upp i torvmossen. Han kan vara tusen år gammal men så upptäcker man en tatuering på armen. En bild på Elvis Presley.  Trots att Fin inte är polis längre hamnar han i utredningen för att få fast den skyldige. Än en gång lever jag mig in i det karga livet på de nordligaste öarna i Skottland.


söndag 15 oktober 2017

Samar Yazbek: En mörk strimma av ljus (betyg 3)

Samar har skrivit flera uppmärksammade skildringar från Syrien. Här handlar det som Alya som kommer från slummen där hon upplevt mycket misär. Speciellt hur hon och syskonen behandlas av sin far. Hon blir såld som tjänstekvinna när hon är 10 år gammal. Husmor här är Hanen som tvingats gifta sig med sin äldre kusin. Han har varit gift förut men kvinnan har inte lyckats skänka honom en son. Han vägrar att ta en andra hustru och skiljer sig för att gifta sig med den unga Hanen. Inte heller hon blir gravid och allt är bara så olyckligt det kan bli. Hanen utnyttjar Ayla som i sin tur tar makt över Hanen. Så sorgligt. 

lördag 14 oktober 2017

John Updike: Haren springer (Betyg 2)

En klassiker från 1960. Är en av den första böcker som skildrar nutidsmänniskans splittring och vilsenhet. Haren är en före detta basketstjärna. Han jobbar nu att demonstrera ett mirakelverktyg för att skala rotfrukter och annat. Han har en fru som har välbeställda föräldrar. Hon sitter mest framför tv och ser på dokusåpor. Sonen har hon lämnat till hans föräldrar. Han drar. Han hittar Ruth som han flyttar in hos. Det finns en pastor som försöker få honom att gå tillbaka till sin fru. Pastorn verkar bland sina församlingsmedlemmar så han glömmer sin egen familj. Boken har fått många uppföljare som hamnat i min hand. Inte min grej! 

onsdag 11 oktober 2017

Sally Rooney: Samtal med vänner (betyg 1)

Suck! Så fick jag ytterligare en sådan här jobbig bok i min hand. Relationer bland konstnärer av olika slag. Röker, dricker, älskar blandat kvinnor och män. Jobbig relation med föräldrar. Detta  är det enda boken handlar om. Det är inte första gången jag läser positiv kritik om en bok som denna.  Är det så att de som skriver recensioner finns i en miljö som detta och gillar att läsa om det? Jag tycker det är fullständigt ointressant. Den fick 100 sidor av mig sedan orkade jag inte mer.  

tisdag 10 oktober 2017

Peter May: Svarthuset (betyg 5) ljudbok

Jag har tidigare läst Lewispjäserna efter det jag sett att den boken varit mycket hyllad bland andra bokbloggare. Den är en fristående historia men den tredje boken i huvudpersonen Fins liv. Häftiga miljöer och story men svårt att hänga med i persongalleriet då det syftas tillbaka på barndomsvänner. .  När min syster ringde och sa att hon läst första och andra delen på sin semester och hyllade dem beslutade jag genast att lyssna från början. Det handlar om ön Isle of Lewis som ligger på yttre Hybriderna utanför Skottland. Fin har växt upp här i den hårda miljön. Nu har han kallats tillbaka dit för att utreda ett mord som har skett på samma sätt som ett mord som Fin utreder i Edinburgh. Boken hoppar från nutid till hans barndomstid. Levande beskrivningar som till exempel när de åker ut för att fånga in havssulornas ungar på en klippa långt ut i Atlanten.
Fotnot: Jag slår upp Havssulor och kan då läsa om dessa stora fåglar som kan bli 30 år gamla. Idag hotar inte människor ungarna eller deras ägg så beståndet är stabilt. 

torsdag 5 oktober 2017

Karin Alfredsson: Skrik högt så inte grannarna hör (Betyg 5) ljudbok

Lättläst och intressant. Ellinor träffar Roger som är äldre. Det blir giftemål och hon följer med till Zambia där Roger jobbar med bistånd. Vi får även följa Lowness som flyttar till tjänaren i Rogers hem tillsammans med sina barn. Båda kvinnorna blir misshandlade av sina män. Bra slut! 

måndag 2 oktober 2017

Ellen Mattson: Tornet och fåglarna ( betyg 3)

Tänk så olika böcker är. Denna bok var inte lättläst. Jag tyckte rent av att den var tråkig men beskrivningarna kröp under skinnet. Hur kommendanten upplevde boendet på Marstrands fästning. Fukten, drillandet av soldater, fångarnas plågor. Det känns nästan som jag är med. Inget förskönande. Hur de ror ut till holmen för att hänga den unge upproriske fången. Han har stulit tyg och varit uppkäftig mot sin husbonde. De har slagit honom i allt värre järn men han han flyr hela tiden. Pojken kommer sedan följa kommendanten i hans drömmar.
Det bygger på en verklig händelse där alla historiker undrar varför svenskarna gav sig så lätt när danskarna kom. Här får vi höra en version som kan vara kommendantens och som kanske ger lite ljus åt mysteriet.

söndag 1 oktober 2017

David Lagercrantz: Mannen som sökte sin skugga (betyg 4) ljudbok

Lisbet Salander sitter i fängelse för ett ringa brott. Här sitter en kvinna av utländsk härkomst. Hennes kärlek har blivit hedersmördad och i försvar dödade hon en av sina bröder. Hennes andra bröder plågar henne via en intagen kvinna. Lisbet försvarar henne på sitt vanliga sätt. Det nystas upp ett projekt om tvillingar där Lisbet ingått. Leo och Daniel är två andra tvillingar som ingått i projektet. IT genier och den magiska Lisbet. Riktigt spännande. Den känns inte som någon upprepning  

onsdag 27 september 2017

Katarina Wennstam. Gänget (betyg 4) ljudbok

En lättläst deckarhistoria. Gänget har tillsammans genomfört en våldtäkt på en flicka de drogat ner. Detta kommer sedan att följa dem genom livet på olika sätt. Vi får följa poliserna som jagar Hugos mördare. Hugo som har blivit ihjälslagen i en mörk viadukt med en rörtång. Vanligt deckarpolisprat. Hur hänger det ihop undrar de på klassiskt polismaner innan gåtan får en lösning. 

torsdag 21 september 2017

Jan Guillou: 1968 (betyg 4) ljudbok

Visst är boken lite tradig emellanåt men jag tycker ändå att det är spännande att läsa om FNL demonstrationer, nerknarkade desertörer, neurosedynskandalen, invasion av Prag. Erik är sonson till en av bröderna Lauritz. Släkten har hamnat i fejd efter arvstvist. Fortsättning följer i nästa bok....

tisdag 19 september 2017

Johannes Anyuru: En storm från paradiset. (Betyg 3)

Johannes har skrivit en bok om sin far. Född i Uganda och växte upp med sin bror som misshandlade honom. Han blev sedan stridspilot. Tillfångatagen i Tanzania  varifrån han sedan flydde. Bitvis tycker jag den är mycket bra men så hoppar den mellan olika tidsepoker. Det är ju ofta det som inte är helt lätt att ta till sig som stannar kvar. Så tror jag det blir med denna bok. 

torsdag 14 september 2017

Negra Efendic: Jag var precis som du (betyg 3)

Författarens namn kändes bekant och ämnet har jag läst om förut samtidigt som jag är fullmatad med beskrivningar från flyktingar. När jag nästan läst ut den,kände jag väl igen några delar. Tanken dök upp har jag läst denna bok tidigare. Vilken lycka att ha denna blogg. Mycket riktigt hade jag läst boken i juni förra året! Den fick då följande betyg av mig och det står jag fast vid. Den är lättläst och har man inte jobbat med flyktingar ger den en viss insikt men något större avtryck gör den inte hos mig.

Tidigare recension:
Författaren flydde från Bosnien tillsammans med sin familj och bror. Före detta grannar blev helt plötsligt deras fiende. Muslimer rensades ut. Jag känner igen hennes berättelse från de flyktingar jag möter idag. Svårigheten att komma överens på flyktinganläggningarna. Hur de kokar mat i rummen då de inte gillar den mat som serveras. Hon har blivit journalist och jobbar idag på Svenska Dagbladet. Bitvis känner jag nerven och äktheten men bitvis har hon attityden att jag vet bäst. Så där man känner att ifrågasätter jag något är jag inte vatten värd. Kanske får man en sådan attityd om man fått slå sig fram. En episod i boken stör mig mycket. Hon skriver flyktigt om sin skolgång. Hon hamnade i en skola där de satsar på idrott. Det gillar hon inte och då speciellt uttrycker hon skidorientering som något av det dummaste hon hört talas om. I nästa mening skriver hon att hon tycker orientering är en onödig sport. Vad grundar hon det på? Varför detta uttalande utan något sammanhang? Vad vet hon egentligen om sporten? En känsla kommer till mig. Är alla hennes analyser och upplevelser av samma kaliber?  Gör hon egentligen några analyser över huvudtaget utan uttalar sig bara. 

måndag 11 september 2017

Daphne du Maurier: Rebecca (betyg 3)

Denna bok är en av de klassiker som har nämnts i olika sammanhang och jag blivit nyfiken på. Boken är från 1938. I Jane Eyere stil med överklass, tjänstefolk, kärlek till äldre man och det magiska Manderley. Rebecca är den fantastiska frun i huset som gått bort i en seglingsolycka. Maxim möter den unga guvernanten på sin resa i Europa. Det blir giftemål och flytt till England. Rebeccas ande vilar över huset. Men var hon en fantastisk kvinna? Frågetecken hopar sig. Har läst flera böcker om denna tid. Stor romantik och sedan är det kul att ha läst föregångare som det refereras till ibland. 

lördag 9 september 2017

Henrik Tord: Lasaros tårar. (Betyg 5) ljudbok

Då har jag läst ännu en bok av denne, av mig,  nyupptäckte författare. Spännande. Ingrid och Erland möts på en bibelskola. Han har haft det svårt med spriten hon är puckelryggig. De far till Thailand för att verka som missionärer. Efter att ha upptäckt hur missionärer utnyttjar unga flickor lämnar de församlingen för att skapa en egen församling uppe i skogen. En dag står en flicka bundn vid ett träd i deras glänta. Det handlar också om Lorentz som bott i Avesta  hela sitt liv och hur grymma människor kan vara mot varandra  Backen Backman, Kickan, Tor. Slutet är lite förunderligt. 

torsdag 7 september 2017

Martina Montelius: Ibland är man lessen ibland är man glad (betyg 1)

Undrar  vad som fick mig att notera denna bok? När jag läser eller hör om böcker skriver jag upp titlarna på en lista. Denna bok har stått där ett tag. Lånade på biblioteket. Vilken förfärlig bok om en "nervklen" kvinna som har ett barn. Hon jobbar på en friskola där hon tar hand om en omöjlig elev. Lite kul är hennes iakttagelser kring hennes kollegor och deras behov där vi har den leklystne och sextörstande Åke och Åsa som endast bekymrar sig för om hon kan bli gravid. Varför skrivs en bok som denna och varför skall jag läsa den? Den var kort vilken tur.
Jag har tidigare läst Oscar Levertins vänner av denna författare. Jag hade ett minne att jag gillade den boken. Ser när jag söker i min bokblogg att jag givit den boken en fyra men att jag också noterat sexbeskrivningarna. 

fredag 1 september 2017

Clare Mackintosh: Jag lät dig gå (betyg 4)

En riktigt spännande bok. En liten pojke blir överkörd och dödad. Föraren smiter. Vi får följa poliserna kamp att få tag på den vårdslöse föraren. Här är det dock vanliga polistjafset med problem att få vardagslivet att gå ihop. Vi följer Jennas försök att hitta en framtid i en liten stuga vid den dramatiska kusten i Wales. Överraskande vändningar i händelseförloppet.  Kärlek. Bra semesterläsningsbok trots den hemska inledningen. 

onsdag 30 augusti 2017

Karin Fossum: Viskaren (Betyg 3) ljudbok

Det var med sådan förväntning jag kastade mig över Karins nya bok i stort sett samma dag den kom ut. Den fick sedan vara med i mina öron i en lång bussresa från Montenegros vackra berg genom ett mycket stenigt och öde landskap ner till kusten. Huvudpersonen har genomgått en misslyckad halsoperation och kan bara viska. Hon sitter inne på förhör hos kommisarie Sejier. Vi får inte reda på hennes brott förrän i slutet av boken. Vi får följa denna ensamma människa och hennes längtan efter att få kontakt med sin son. En ödslig stämning och lite tradiga partier i boken genom ett öde landskap gör att det kändes väldigt ledsamt. Jag hade för stora förväntningar. 

söndag 27 augusti 2017

Chris Cleave: Alla hjältar blir förlåtna ( betyg 3)

En feel-good roman med djup som blir lite tradig emellanåt. Författarens morfar hamnade på Malta under andra världskriget. Mycket svåra umbärande för soldater men även lokal befolkningen. Författaren har lagt en del av handlingen  här. Denna del är den "tradiga" delen. Annars är det en humoristisk del om Mary och hennes envetna kamp att hjälpa de barn som inte blivit evakuerade till landsbygden. Trots brinnande krig med bomber som faller över London upprörs folk över att hon umgås med negrer. Kärlek. Jag funderade på om jag skulle ge boken en fyra. Bra semesterläsning. 

torsdag 24 augusti 2017

Anna Tell: Fyra dagar i Kabul (betyg 2) ljudbok

Amanda är verkligen en supertjej. Hon är polis och verkar nu i Kabul som någon slags förmedlare. Boken börjar med att hon räddar en soldat när de råkat ut för beskjutning. Homosexuella högt uppsatta män, knark, kidnappning och några mord. Amanda fixar till det. Därtill en flåshurtig uppläsare gör att jag dissar denna bok. 

måndag 21 augusti 2017

Jojo Moyes: Toner i natten. ( betyg 1)

Isobels make dör. Det visar sig att han lämnat henne på ruinens kant. Hon ärver dock ett gammalt stort hus som ligger långt ut på landet. Hon flyttar dit med sina två barn utan att ha varit där innan. Huset är fallfärdigt. Byggherren som skall hjälpa henne med det värsta skadar huset eftersom han själv vill ha det. Massa kärlekstrubbel. Betyget ett är kanske för högt för denna bok. 

onsdag 16 augusti 2017

Henrik Tord: Kum. (Betyg 5) ljudbok

Vissa böcker går mig totalt förbi. Detta var en sådan bok. Tack Martin för tipset. Fattiga bönder i Kambodja låter sig övertalas att skicka två av sina barn till huvudstaden för att jobba på restaurang och skicka hem pengar. Naturligtvis hamnar de på bordeller där barn utnyttjas på det grymmaste sätt. I början känns boken så hemsk att jag inte vet om jag orkar läsa vidare. Men så skäms jag lite. Skall jag inte ens orka läsa om detta som jag vet att många utsätts för.
En svensk liten flicka rövas bort. Poliskommissarie Malek är så trött på dessa föräldrar, ambassadören och svenska myndigheter. Vilken press de sätter på honom för att hitta henne. Malaysiska barn blir bortrövade lite då och då. Naturligtvis är föräldrarna hemskt upprörda men mer är det inte. Är vita barn så mycket mer värda tänker han? En högt uppsatt kinesisk man har fått aids i sin kontakt med prostituerade. Det finns en tro att får han ha samlag med en "vit liten ängel" kommer han att bli frisk. Vi följer den fules kamp. Boken känns äkta och är dessutom mycket spännande. Man kan inte räkna ut hur den slutar. 

fredag 11 augusti 2017

Åsa Ericsdotter: Epidemin (betyg 2)

Den karismatiske stadsministern Johan Svärd har påbörjat sitt arbete med att få världens friskaste befolkning. Feta personer förlorar sina arbete, får betala extra skatt osv. För att bli av med de sista anordnas utrotningsläger. Inte kan väl detta hända? Men ledare som tidigare Hitler och ledare i forna Jugoslavien och dagens idioter Trump, Kim Jung Un, Assad, Erdogan verkar ju allt vara möjligt. Egentligen vet jag inte vad jag skall tycka om denna bok. Får se om den lever kvar i minnet. En intressant bok att diskutera i en bokcirkel. 

söndag 6 augusti 2017

Elena Ferrante: Den som stannar, den som går (betyg 2) ljudbok

Pust, skönt nu var tredje delen färdig lyssnad. Jag kan inte förstå hur denna boksvit kan vara så populär. Bok du inte får missa läser jag då och då. Bästa bok jag läst ser jag. Jag frågade på bokhandeln om de säljer mycket av denna bok. Ja, verkligen var det svar jag fick. På biblioteket är det långa köer hör jag. Jag tycker böckerna är tjatiga. Men varför läser du om du inte gillar säger oförstående personer runt mig. Klart jag vill läsa det som är inne. Jag kan ju inte ha en åsikt om jag inte läst. Jag har dock en misstanke att många har en åsikt och att de inte har läst! För vad är det som gör denna bok så bra. Två mycket intelligenta kvinnor från Neapels sämre kvarter. Maktkamp, karlar och egoism. Den första boken gick väl an men sedan är de bara tråkiga. Absolut inget för mig men jag skall allt "klämma" sista delen också någon gång när jag behöver bestraffa mig själv lite.

lördag 5 augusti 2017

Elisabet Nemert: Vargarnas tid ( betyg 2)

En saga på flera plan. Vita vargar och en korp och om Nils och Magdalena som föds mycket fattiga men med rättskaffens föräldrar som givit dem allt de behöver för att leva ett moraliskt och hjältemodigt liv. De får pengar av en morbror och båda möter kärleken i starka personligheter. Andra världskriget rasar runt Sverige och här är det mycket "namedropping" kring svenska, norska och danska hjältar och platser. Grini, kompani Linge, överbefälhavare Thörnell, Georg Duckwirz, Niels Bohr, operation polarräv, Raul Nordling, Raul Wallenberg, Folke Bernadotte med mera. Flera av dessa namn var okända för mig så det blev mycket att slå upp vilket alltid är intressant. Och visst läste jag snabbt ut boken men.......

onsdag 2 augusti 2017

måndag 31 juli 2017

Malin Persson Giolito: Störst av allt ( betyg 5)

Skall bli intressant och se vad du tycker om denna bok sa Emelie när hon räckte över den i samband med att vi nådde Arvika. Hon hade läst i bilen hela vägen dit. Jag påbörjade direkt men hade svårt att komma in i den. Det händer så mycket när man bor med barnbarn i samband med O-ringen vecka. Jag fick börja om ett par gånger och koncentrera mig. När jag väl kom in i den blev det en bokslukarupplevelse. Den handlar om Maja som träffar Sebastian son till miljadären Claes Fagerholm (Jan Stenbeck?). Fadern bryr sig inte om sonen på något sätt förutom att han får pengar och kan leva ett lyxliv. Droger är vardag. Vi följer Maja som sitter häktad då hon är anklagad för att planerat mord på fadern samt massaker på skolan. Berättelsen växlar mellan rättegång till tillbakablickar från Majas och Sebastians levene.

fredag 21 juli 2017

Jonas Trolle: Kapten klänning (betyg 3) ljudbok

Så förfärligt det är med dessa karlar som vill ha sex med unga flickor gärna flera och med sadistiska inslag. Göran Lindberg, högt uppsatt chef inom polisen och framgångsrik och ofta anlitad föreläsare i kvinnorättsfrågor är en av dessa. I boken får vi följa polisens spaningsarbete. Intressant men ack så sorgligt att det är på detta viset. 

onsdag 19 juli 2017

Anna Ekberg: Den hemliga kvinnan. ( betyg 3) ljudbok

En riktig semesterläsningsbok. Spännande. Louise och Joacim har nyligen träffats, blivit kära och lever ett stillsamt liv på Bornholm. Plötsligt dyker en polisman upp och säger att Louise egentligen heter Heléne och har varit försvunnen i tre år. Hon lider av total minnesförlust. Var är då Louise vars identitetshandlingar hon har på sig? Varför har hon drabbats av minnesförlust?  En mycket överdriven historia nystas upp men boken är svår att släppa. 

lördag 15 juli 2017

Jackie Ferm: Rövardotter (Betyg 3) ljudbok

Lars-Inge Svartenbrant är hennes far. Han sitter i fängelse stor del av hennes barndom. Han misshandlar och sviker när han möter familjen. Hon får långa välskrivna brev med religösa inslag av honom däremellan. Modern går ner sig i droger. De tre barnen skingras i fosterhem. Jackie ser mycket bra ut. Hon beskriver utlämnande om sin svåra uppväxt och allt sitt utagerande mot samhället. Intressant men "fladdrigt" skriven av hennes sambo. 

tisdag 11 juli 2017

Line Theils: Flickorna på englandsbåten (betyg 2)

Nora är journalist och köper en väska där hon hittar bilder på flickor i ett lönnfack. Det visar sig att väskan tillhört en seriemördare som dock sitter i fängelse när dessa flickor försvann. Finns det något samband? Nora tar på sig uppdraget att skriva om detta drama œch börjar nysta i trådar. En osannolik historia där slutet är sällsynt dåligt men dock gott...

torsdag 6 juli 2017

Helena Thorfinn: Den som går på tigerstigar (betyg 5) ljudbok

Tack för att jag får följa med på så spännande äventyr och slipper vara närvarande själv. Detta är en helt fristående bok från författarens succéroman Innan floden tar oss. Sofia och Janne återvänder till Bangladesh för ytterligare ett biståndsprojekt. Så mycket insyn om denna värld jag får genom att läsa om ambassadörer och biståndsarbetare. Så bra och spännande. 

måndag 3 juli 2017

Tamara Nckindley: Ekon av längtan ( betyg 2)

Boken finns med i årets Låna&Läs. Jag har  läst böcker av författaren tidigare och vet att det inte är någon djupare litteraturupplevelse. Här handlar det om Anna-Bella vars far ser till att hon inte kan jobba som sjuksköterska i London för han vill att kvinnor skall vara hemma. Hon flyr till sin moster i Paris. Hon träffar Henri och följer med till Spanien för att delta i Spanska inbördeskriget och kämpa mot fasicterna. 

fredag 30 juni 2017

Agnetha Pleijer: Doften av en man (betyg 4)

Intellektuell kvinna med trassligt förhållande till sina högutbildade föräldrar som rör sig i författarkretsar. Hon har svårt för relationer och känner sig underlägsen på grund av att hon är kvinna. Agnetha skriver här om sitt liv fram till hon föder barn 30 år gammal. Känns som jag läst flera liknande böcker om dessa intellektuella människor som lever med en yta. Inte min värld. Boken är dock mycket välskriven och vissa bitar är starkt fängslande. 

söndag 25 juni 2017

Arnaldur Indridason: Vinterstaden (betyg 1) ljudbok

Så sorglig bok. En son till en frånskild thailändsk kvinna har stuckits ihjäl med kniv på Island. Poliskommissarie Erlendur, som jag träffat på i tidigare böcker, utreder detta tillsammans med sitt team. Erlendur är skild och släppte kontakten med sina barn i samband med skilsmässan. Han har nu fått kontakt med dem igen. Dottern har drogproblem och sonen mår inte heller bra. Andra trasiga människor och barn som repar bilar för de inte har något att göra träffar vi på.. Lägg därtill att inläsaren har en soglig röst. Ingen bok att bli pigg av precis. 

PeKå Englund: Några rader till Svartåns finaste krokodil (betyg 3)

Nick  har förlorat sin son Benji i en drunkningsolycka. Ettårsdagen närmar sig. Han har också blivit degraderad på jobbet som chefsredaktör på tidningen. Hans nya chef har så fint leende med många vackra tänder. Han räknar dessa tänder när hon ler. Hur rolig tycker hon att han är? Antalet tänder i krokodilmunnen visar det. De inleder ett förhållande. Nick börjar återta kontakten med sin dotter Milla. Tja detta var väl en okey bok. Inget jag längtade att läsa dock. 

torsdag 15 juni 2017

Harry Martinsson: Nässlorna Blommar (betyg 3) ljudbok

Det här känner jag igen. Nu har jag läst för mycket om gammalt bondeliv likt andra världskriget är tankar som far när jag lyssnar på boken. Skönt är väl det när jag förstår att jag just läst denna bok förut. Episoden om  kalven har jag tänkt mycket på i mitt liv. Sockenungen Martin tvingas skära buskage och binda dem i kärvar på en söndag. En orättvis bestraffning. 48 stycken skall han göra. När han bara har några kvar kommer granngårdens kalv och börjar äta och förorena i hans hög. I en förtvivlad ilska drämmer han spaden i kalvens huvud. Kalven dör. Jag kan känna skräcken han känner. Han lyckas begrava kalven. Senare  hör han grannen prata med hans husbonde. "Det passerade ett tattarfölje här igår. Det är naturligtvis de som stulit kalven. Jävla patrask de borde hängas". Ett exempel på hur lätt vi dömmer andra människor. 

söndag 11 juni 2017

Hendrik Groen: Små ögonblick av lycka (betyg 3)

Mysig  bok i stil med hundraåringen....  Jag fick mig en del goa skratt samtidigt som den är ömsint. Hendrik bor på ett ålderdomshem med många gamla gnällspikar. Han bildar en klubb GMID. Gammal-men-inte-död. Syftet är att förgylla de sista åren med lite utflykter och annat. 

tisdag 6 juni 2017

Leo Tolstoj: Ivan Iljitjs död (betyg 2) ljudbok

Nu har jag lyssnat på ännu en klassiker. Steinbecks bok Vredens druvor var på över 21 timmar medan Tolstojs bok endast varade i två timmar och 25 minuter.
Alla klassiker jag lyssnar på gör jag för de funnits med i ett sammanhang. Oftast är det en hänvisning i en recension av någon ny bok.
Denna bok handlar om Ivans död. Det börjar med att folk är förvånade att denne relativt unge man dött. Man minns honom med många förtjänster. Sedan får vi en inblick i hans trassliga äktenskap och liv. Kände inte att boken gav mig något. 

lördag 3 juni 2017

John Steinbeck: Vredens druvor (betyg 5) ljudbok

Jag förstår varför denna bok är en klassiker. Mäktig. Allt skulle kunna vara idag. De tvingas lämna sitt land. De är lockade av hörsägen att det finns jobb och framtid. I början möts de av välvilja men när de är så många som kommer behandlas de som patrask. Vi följer familjen Judge och deras allt mer hopplösa situation bland druvor och bomull i Karlofonien. 

onsdag 31 maj 2017

Emma Cline: Flickorna ( betyg -)

Jag tycker det är tråkigt att läsa böcker hör jag ibland någon påstå. Det är med sådan förvåning jag lyssnar på dessa påståenden. Men det kanske är så att de fått en bok likt denna i sin hand. Jag kom bara inte in i boken. Jag började om tre gånger. Jag brukar alltid ge böcker 100 sidor men i denna bok kom jag inte så långt. Tankarna fladdrade iväg. Jag har hållit på i en och en halv vecka. En period som jag borde läst ut nästan två böcker på. Jag ger mig på denna bok. 

måndag 22 maj 2017

Siri Hustvedt: Vad jag älskade. ( betyg 3)

Leo är konstkritiker och uppräcker Bill som är en okänd konstnär. De blir vänner och får barn samtidigt. Familjerna umgås men så händer en fruktansvärd olycka vilket gör att allt förändras. Bills son Mark är en notorisk lögnare och hamnar i dåligt sällskap.
Jag vet faktiskt inte vad jag skall ge för personlig reflektion på denna roman. Inget jag längtade till iallafall. 

Graham Swift: Mödrarnas söndag. (Betyg 5+) ljudbok

Vilken underbar bok. Så sensuell. Året är 1924 och tjänsteflickan Jane har ett förhållande med sonen på granngodset. Han skall gifta sig med en annan flicka från bättre familj. Detta är en självklarhet. Nu är det mödrarnas söndag (mors dag) vilket innebär att alla bland tjänstefolket har ledigt för att besöka sina mödrar. Jane som är ett "hittebarn" har ingen mor och hennes älskare är ensam hemma på godset. Han ber henne komma in huvudentrén. Boken är kort men ger så mycket. Jag lyssnade på den under min fantastiska ridresa till Marocko. Att också ha en bra bok på semestern gör lyckan fullkomlig. 

Christoffer Carlsson: Den tunna blå linjen. (Betyg 2) ljudbok

Vet inte var jag hörde om denna bok men det var ord som Christoffer har arbetat som kriminolog och vet verkligen vad han skriver om och En bra deckare. Jag ser senare att det är piratförlaget som gett ut boken och de är duktiga i sin marknadsföring det vet jag. Vad skiljde denna bok från alla andra deckare? Det gamla olösta mordet på Angelica Reyes dyker upp via ett brev. Leo, som jag tidigare träffat i boken Mannen från Salem, tar tag i fallet strax innan det skall arkiveras. Så tråkig jag tyckte denna bok var. 

måndag 8 maj 2017

MajGull Axelsson: Ditt Liv och mitt (betyg 5) ljudbok

Var det egentligen något som var bättre förr? Absolut inte synen och behandlingen av förståndshandikappade.Marit har en en stor lillebror. Han kan inte tala och är svårhanterlig. Men han kan teckna och skulle kunna blivit en stor konstnär om han fått utveckla den sidan. När modern dör lämnas han till institution och glöms bort. Det gnager ett dåligt samvete i Marit som söker upp honom.
En bok som berör och jag bara längtade att få möjlighet att lyssna till. Egentligen vill jag säga tack till MajGull för hennes fantastiska böcker. 

fredag 5 maj 2017

Han Kang: Vegetarianen (betyg 3)

Jag var ute och red tillsammans med ägaren till en ridskola. En lång mörk man kom ut ur skogen till den väg vi var på. Jag kände hur det skälvde till av rädsla i min häst och den vände hastigt om och började galoppera bort. Inga problem. När allt rett ut sig berättade ägaren att hästen är fantastisk det är bara det att vissa män är hon hysteriskt rädd för. Antagligen är det en man med det utseendet som gjort henne illa när hon var ung. Jag kommer att tänka på denna händelse när jag läser denna bok. Huvudpersonen får till allas fasa för sig att hon inte vill äta kött. Detta är inte accepterat. Hon försvinner mer och mer in i sig själv. Det visar sig i slutet av boken att hennes barndom inte varit så lätt. Systerns man är en känslig konstnärssjäl. Videokonst med målade blommor på hennes kropp gör att de båda förlorar sig in i det svarta.
Jag tänker än en gång att vi måste vara rädda om dessa våra unga. Man bär med sig den tiden hela livet. 

torsdag 4 maj 2017

Per Hagman: Cigarett ljudbok

Jag hörde på radio och kulturprogram på TV att Per Hagman utkommit med en ny bok 25 år efter sin succé roman Cigarett. Den boken kände jag inte till och kollade om den fanns på Storytel. Jodå och den var bara på 3 timmar! Detta visade sig vara tur för mig. Johan jobbar på Rock café ( Hard rock café ??) som kypare. Mycket supa, dra en lina, knulla och besök på populära inneställen i Stockholm. Deprimerande värld som jag inte tror skiljer sig så mycket från idag. Den stora behållningen av denna bok är det som hänt på 25 år i utveckling.  Telefonkiosker, Mycket prata in på telefonsvarare. Fraser som: Kan jag lämna ifrån mig luren och hämta en cigarett utan att hon märker? Köper en DN på vägen hem. Lyssnar du på radion? Vad heter låten de just spelade? Vi syns på solariet. Morsan skickade en check som jag går till banken och löser in. MTV videos. Tjejen frågade om jag hade en kondom Jag svarade : vill du att jag behåller kläderna på också. Aids vet man inte vad det är. Man skämtar om Sixten Herrgård. Vet de vad AIDS står för? Nej.   AjIntedärSixten.  Negerskämt. Och så undrar jag när jag läste reklam på elskåpen sist.
Den frågan man ställer sig  Vad kommer att ha hänt om 25 år. Nu skall jag undersöka vad författarens nuvarande bok handlar om. Är det Johan 25 år senare. Det skulle vara kul att se vad det blir av denne kille. 

måndag 1 maj 2017

Sara Paborn: Blybröllop ( betyg 2) ljudbok

Irene gifte sig med fel man! Horst har alltid tryckt ner henne under hela deras äktenskap. Hon är så trött på att leva i skuggan av honom och hans intresse. När hon hittar sin mors blytyngder strax efter att mannen kastat lådor med hennes böcker tar tanken form om det går att förgifta honom. Hon läser på och så startar hon förgiftningen som leder till döden för mannen. 

söndag 30 april 2017

Jussi Adler Olsen: Selfies ( betyg 5) ljudbok

Äntligen så kom den ut! Jag trodde det var den 24 april men så var jag tvungen att vänta en hel dag till innan jag kunde ladda ner den! Jag vet att vi är många som längtat efter att få följa det säregna teamet i polishusets källare. Avdelning  Q som består av den  struliga Karl, den kamelassocierade Assar, den mystiska Rose och den långbente bleke Gordon. Denna gång får vi veta mer om Rose och hennes uppväxt. Det förflutna kommer ikapp henne och hon mår allt sämre. Stefan Sauk läser så bra.
Vad är det som gör att jag tycker dessa böcker är så bra? Egentligen en vanlig deckare. Det finns en sak som inte är bra och det är att den tar slut. Jag läste att jag hade 40 minuter kvar när jag kom hem från en aktivitet. Jag såg fram emot att röja upp i köket med boken i örat. Jag hade sett fel. Det var 40 sekunder och jag blev så ledsen. Nu måste jag säkert vänta minst ett år innan jag får reda på hur det går med dem vidare. Kommer Rose att bli bra? Kommer Mona och Karl bli ett par igen? Hur blir det med  Karls inneboende? Är  det verkliga smärtor den förlamade Hardy känner? Mårtens olyckliga kärlek. Kommer plastsonen Jesper och hämtar sina grejer? Vad märkligt det är att vissa böcker  druknar man i. Jag har tipsat många om den här serien och än har jag inte hört någon som inte gillar den.

måndag 24 april 2017

Nina George: Den lilla bokhandeln Paris -

Boken började så fint med bokhandlaren som har ett "bokapotek". Han ser till att folk får rätt bok för att må bra. Max Jordan, som skrivit en bestseller, har fått skrivkramp. Han hör när bokhandlaren inte vill sälja hans bok till en kund som frågar efter den. På frågan varför får han svaret. Den boken var inte rätt medicin för denna kvinna. Visst låter det intressant och som en bok för mig. Men  fortsättningen på denna bok går inte i samma stil och jag tröttnar. När det är läge att sitta ner och läsa tar jag fram andra saker. Boken ligger där. Inte likt mig som älskar att läsa. Så tänker jag att jag  måste ge den en chans och läser några 100 sidor men tröttnar så jag ger upp. Den blir nog inte bättre. Varför jag skall läsa något jag inte gillar har väl inget annat svar än "strunt i det"

fredag 21 april 2017

Marie-Louise Marc: Bettys värld (b etyg 2) ljudbok

Så har jag återigen lyssnat på en feelgood roman. Lika mycket klichéer som i dussindekarna. Betty 47  år är frånskild och hennes största önskan är att hitta en ny livskärlek att dela sin vardag med. Grannen Henrik dyker upp. Han är lång och ser mycket bra ut. ( viktiga egenskaper) Läkare och ledig i rätt ålder!  Så uppför hon sig som en tonåring. Han kan inte älska mig, blir svartsjuk utan att veta och svarar inte på sms. Suck, suck. Det enda positiva med den här boken för min räkning är att den kommer att exponeras på pockethyllorna och då vet jag vad det är för bok.

onsdag 19 april 2017

Jenny Erpenbeck: Gå gick gått (betyg 5)

Richard är en pensionerad professor. Han verkade i ÖstBerlin innan murens fall. Av en slump kommer han i kontakt med ett gäng afrikanska flyktingar. Han besöker dem och lär känna dem och deras historier. Han reflekterar över deras situation jämfört med tyskarnas egen i samband med kriget och delningen av staden. Jag har ju själv verkat bland flyktingar och kan konstatera att författaren verkligen har fångat miljö, känslor och frustration på ett realistiskt sätt. Jag känner igen mig hela tiden och på så vis kan jag konstatera att det inte skiljer så mycket på handläggning i Tyskland respektive Sverige. Richard gör så "goa" reflektioner vilket gjorde detta till en höjdarläsning. 

tisdag 18 april 2017

Sebastian Haffner; En tysk mans historia. (Betyg 2)

Jag blev rekommenderad denna bok. Kände mig lite skeptisk till att läsa ännu en bok om andra världskriget. Den här boken var alldeles för faktaspäckad för min smak. Jag kände inte att jag kom denne berättande man in på livet. Detta blev en bok som jag önskade att den skulle ta slut. Varför läser jag då vidare? Ibland kan det som är tungt att ta till sig ge mycket. Tyvärr så var inte fallet med denna bok. 

lördag 15 april 2017

Cecilia Ekbäck: Midnatts solens timme. (betyg 4)

Jag är inte lika hänförd av denna bok som jag blev av författerens tidigare roman. I vargavinterns land. Även i denna roman är det ett mustigt språk. Trolldom och mystik likt österländska romaner. Härliga naturskildringen av ett kargt land där uppe i norr. Berättelsen hänger dock inte riktigt ihop och det är först på slutet man förstår handlingen. Högt betyg ändå på grund av det härliga språket. 

onsdag 12 april 2017

Jonas Malmström. Midnattsflickor (betyg 1) ljudbok

I denna bok var alla klichéer med. Brottet: våldtagna och mördade unga
flickor. Utredningsgrupp som blivit tillsatt. Nathalie har skilt sig och bråkar med sin man. Johan har problem i sitt äktenskap. Polischefen missbrukar tabletter. Ja poliskåren är sig lik i dessa böcker. Alla kommentarer har jag läst förut. Att jag laddade ner denna bok beror på att den fått pris som bästa inlästa bok. Märkligt. 

måndag 3 april 2017

Maria Monciu: Maskeradstaden ( betyg 4) ljudbok

Denna bok känns aktuell och angelägen. Amir har fått chansen att gå i en fin skola många stationer från Rinkeby. Han försöker hela tiden passa in och berättar inte om sin bakgrund. Hans bror Farid väljer, som så många andra, brottets bana. Boken känns mycket äkta och jag längtade till att läsa den. Slutet är lite svagt därav betyget som jag kanske ändå vill ge en femma. 

söndag 2 april 2017

Christina Wahlden. Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman. (Betyg 1)

Jag gillar ju böcker där det finns en verklig händelse i botten. Där jag får slå upp olika ord, konstnärer och uttryck. På så vis har jag glädje av denna bok samtidigt som jag "stånkar" mig igenom den. Så fladdrig. Jag har så svårt att koncentrera mig. Tankarna far iväg så denna bok dissas av mig. 

torsdag 30 mars 2017

Theodor Kallifatides: Ännu ett liv ( betyg 3)

En liten tunn bok som inte handlade om någonting. Jag har läst många böcker och även lyssnat på denne författare. Hur han kom till Sverige och tog till sig svenska vanor. Flera saker som jag tänker på när jag möter flyktingar idag. I denna bok beskriver han sin "gammelhet" och saknad efter att inte påbörja ett nytt skrivprojekt. En trevlig liten läsning för mig. 

onsdag 29 mars 2017

Charlotte Bronte: Jane Eyre (betyg 5) ljudbok

Tänk att denna bok skrevs för 150 år sedan. Måste säga att jag är imponerad. Klart att det är mycket om klasskillnader, skönhet och kyskhet som känns som en annan tid men ändå inte. Jane är den stackars lilla flickan som tas omhand av en elak faster när hennes föräldrar dör. Trots detta blir hon så klok och rättskaffens. Kärlek till den rike ädle mr Rochester uppstår men förhinder föreligger. Efter en del umbäranden slutar allt lycklig. Då kan jag lägga ännu en mycket tjock klassiker på hyllan. 

fredag 24 mars 2017

Ewa Swedenmark: Om ni inte börjar leva gör jag slut. (Betyg 1)

Vilken fånig bok. Fyra 60 åriga kvinnor konstaterar att livet blivit en "grottekvarn". Nu bestämmer de sig för att avslöja sina innersta hemligheter och göra något åt det som trycker var och en. De tar en grej i taget och det blir båtstölderna och inbrott som några av de följder de hoppar på som hämnd för gamla oförätter. 

onsdag 22 mars 2017

Carsten Jensen: Den första stenen (betyg 5)

Danska FN soldater stationerade i Afghanistan. Vi får följa ett antal personer och de dilemman man ställs inför när det gäller kulturella och religösa skillnader. Första delen tycker jag är storartad sedan blir den lite väl blodig och handlingen känns inte helt realistisk men vad vet jag. Intressant koppling till TV spel. 

tisdag 21 mars 2017

Gellert Tamas: Det svenska hatet

Den här boken handlar om Sverigedemokraterna med utgångspunkt från Kent Ekeroth. Ingen trevlig läsning om dessa gossar. Det styrker min uppfattning att partiet inte har mycket styrka bakom sina frontfigurer Jimmy och Mathias samt kanske någon mer. Hur någon kan rösta på detta parti är för mig helt oförklarligt. Det handlar om invandring såklart. Men att kunna lägga sin röst på ett parti som detta är ju fruktansvärt. 

måndag 20 mars 2017

Yaa Gyasi: Vända hem (betyg 4)

Författaren har sitt ursprung i Ghana. Boken följer två systrar som råkar ut för olika öden. Den börjar på 1700 talet och slutar i våra dagar. Det blir för stort tidspann att kunna följa enskilda människors öde i en bok. Boken handlar egentligen om svartas situation med början i slavhandel och hur dagens situation ser ut för många svarta i slumkvarter men också de som lyckas. En rotlöshet. 

söndag 19 mars 2017

Arthur Conan Doyle. Baskervilles hund ( betyg 5) ljudbok

The greatest detective story ever told får jag fram att många deckarkännare kallar denna bok. Detta är ytterligare en klassiker jag läst på senare tid. Jag kände väl igen titeln Baskervilles hund men visste  inte att det handlade om Sherlock Holmes. Jag måste säga att jag upplevde den dimmiga heden och godset som om jag var där. Kul med dialogen mellan Sherlock och Watson. Klassiskt. Bra inläsning med musikeffekter. Jag är helnöjd att jag hittade denna bok! 

lördag 18 mars 2017

Torgny Lindgren: Ormens väg över hälleberget. (Betyg 5) ljudbok

Humlehonung var den första bok jag läste av Torgny Lindgren. Den lever verkligen kvar. Jag ryser när jag tänker på den. Jag har sedan lyssnat på flera stycken. De är författarupplästa på en knagglig norrländska. Mycket bra. Jag kom inte ihåg Ormens väg på hälleberget men som min syster sa ' Den har du säkert läst'. Nu har jag lyssnat på den. Johan som resonerar med vår herre. Varför han inte ser till dessa hans svagaste bättre. Han ställer frågan' Vad menar du?' När först mormor, sedan hans mor och till sist hans syster får betala arrendet i natura med en massa barn till följd där det står fader okänd i kyrkoboken. Det är ett underbara språkvändningar. Ett Lindgren språk. 

fredag 17 mars 2017

Hans Furuhagen: Pompeji bakom ruinerna ljudbok

Intressant att läsa om detta efter att jag precis besökt Pompeji. Livet i den gamla staden skildras mycket levande. Samtidigt får vi en inblick hur utgrävningarna gått till. Lite väl mycket fakta gör att boken blir lite tjatig emellanåt. 

torsdag 16 mars 2017

Anna Jansson: Silverkronan. (Betyg 1)

Deckare. Osannolik historia där författaren försökt skapa en story kring Valderman Atterdags silverskatt. Maria Wern heter poliskonstapeln som har åkt till Gotland för att hjälpa till i utredningen om mordet på Wilhelm. Är det någon som trodde att hon hade ett problemfritt äktenskap. Icke!

onsdag 15 mars 2017

Richard Bach: Måsen-berättelsen om Jonathan Livingston Seagull ljudbok

Måsen Jonathan Livingston Segull vill till varje pris fullända konsten att flyga, även om hans flock ständigt påminner honom om att måsar ska koncentrera sig på det nödvändiga: att skaffa mat. Han kan inte låta bli att tro att livet, om det verkligen levs, har något mer att erbjuda. Priset han får betala är högt med ensamhet, smärta och ond bråd död.
När jag googlade kring 'To kill a Mockingbird' dök denna bok upp som en läsupplevelse med samma styrka. Klart jag ville läsa/lyssna  på denna kultbok från 70-talet. Mycket fint uppläst. Den var nog en av de kortaste romaner jag har läst och får därför inget betyg som bok. Mycket fin och stark upplevelse som kommer att leva med mig. 

tisdag 14 mars 2017

Harper Lee: Dödsynden ( betyg 5+) ljud/ebok

Vilken underbar bok. Jag blir bara så lycklig när jag hittar en bok som denna. Jag brukar läsa klassiker ibland. Titeln 'To kill a mockingbird' känner jag så väl igen men kunde inte placera den alls. Boken har fått namnet Dödsynden på svenska. ( Jag googlade detta och förstår att bokens titel diskuterats mycket). Boken kom ut 1960 och har används i skolor för diskussion om moral och hur vi behandlar varandra runt om i världen. Den har diskuterats som lämplig för detta då ordet nigger används flitigt. Handlingen utspelar sig på 1930-talet då svarta verkligen sågs som andra klassens medborgare i USA.  En svart man är anklagad för våldtäkt och en vit man tar på sig att försvara honom. Hans barn får på så vis lida då de blir mobbade som niggerälskare. Jag häpnar över ett sådant beteende men känner att den här boken verkligen är aktuell i det nya främlingsfientlighet som poppar upp lite här och där i våra dagar.
Boken berättas av dottern Scout. Hon och hennes äldre bror Jem blev moderslösa tidigt. Cornelia, som är deras svarta hemhjälp,  är den som tar hand om dem. Vi får följa Scouts förhållande till skolan, den mystiske grannen som fadern kommer att få anledning att säga ' Tack för mina barn ' till och inte minst synen på svarta som var helt rättslösa då.
Jag hade boken nedtankad som ljudbok men den fanns ju, som de flesta böcker på Storytel, även som e-bok vilket gjorde att jag kunde växla mellan att lyssna och läsa. Så bra,  ibland passar det inte att lyssna och då kunde jag direkt gå över att läsa. 

Gabriella Ahlström: De oförglömliga ( betyg 2)

När jag läste denna bok tyckte jag att jag kände igen vissa partier. Fredrika är uppvuxen i en kändisfamilj. Två självupptagna föräldrar och hennes ännu mer vackre självupptagne bror Simon.
Simon dör av vad Fredrika tror en överdos. Detta gör att Fredrika konfronteras med vad som hände i Paris för ett år sedan. Simons svek. När jag kom till slutet av denna bok kände jag igen handlingen. Jag har läst den tidigare. Försökte hitta vi sökfunktionen på denna blogg men fick inte fram något. Funktionen är mycket bristfällig har jag förstått tidigare.   

Ruth Ware: I en mörk, mörk skog ( betyg 3) ljudbok

Ibland går jag in och söker på  bokbloggar för att få lästips. Så många bokbloggar det finns! Men det verkar bara vara kvinnor som skriver. Har ännu inte sett någon manlig! Denna bok hittade på en av bokbloggarna.
Nora får en inbjudan till en möhippa. Clare skall gifta sig. Hon blir lite förvånad då de inte har haft kontakt på tio år. Motvilligt går hon med på att åka till en märklig sommarstuga inne i en skog. Här finns ingen mobiltäckning och den fasta telefonen fungerar inte längre. Visst var boken spännande men så osannolik. 

Liane Moriarty : Öppnas i händelse av min död (betyg 4)

I min bokhylla med olästa böcker står några pocket som jag köpt vid någon resa och som jag inte hann läsa. Detta var en sådan bok som nu fick följa med på orienteringsresa till Italien. Det var en riktigt bra semesterbok. Lättläst och lite annorlunda intrig.
Tre familjer beskrivs. Cecilia är den som lyckats i livet. Hon har allt. Så hittar hon av en slump ett brev som är adresserat till henne och hon känner igen sin makes handstil. Öppnas i händelse av min död står det under hennes namn. Maken lever fortfarande!  Hon öppnar inte brevet men talar om att hon hittat det när han ringer från annat land där han är på affärsresa. Det föranleder honom att brådstörtat komma hem.
Den här boken kommer jag att rekommendera som semesterläsning när jag får frågan. 

Lena Einhorn: Madeleine F (betyg 4) ljudbok

Det börjar med sju olika urklippta småannonser från Gula Sidorna ( här kunde man annonsera gratis) åtta år gamla. En kvinna söker jobb. Det märkliga är att det är allt från pianolärare, dansör, ingenjör till städerska. Alla är signerade Madeleine F. Vem kan denna person vara som kan så mycket?  Hanna har precis påbörjat en skrivarutbildning och läraren lägger fram dessa annonser och ber dem skriva något utifrån detta. Hanna blir nyfiken och försöker ta reda på vem denna person var (är?).
Vi får följa Hannas sökande efter personen bakom annonserna. Snart växlar boken till att följa Magdolna Florian (som kvinnan verkligen heter) och hennes uppväxt på 50 och 60 talet. Här tycker jag boken tappar.
Jag läser en artikel i tidningen där det står att Lena Einhorn pekar ut styvfadern till Magdolna och förstår då att det funnits en verklig person bakom denna story. Undrar vem det är? 

fredag 24 februari 2017

Ian McEwan: Nötskal (betyg 3) ljudbok

Det är inte för att teamat är uttjatat som betyget är relativt lågt. Denna gång är berättaren en foster! Han hör och upplever allt som händer utanför sin mors kropp. Ett mord planeras! Det känns som det är en berättelse från 1800talet i stilen. Men det är nutid förstår man av teknik och nyheter han hör när hans mor finns nära en radio. Jag tycker det är lite kul anslag men jag undrar varför man valt att ha ett anslag av 1800 blandat med ny tid. Helt okej dock. 

tisdag 21 februari 2017

Ellen Marie Wiseman: Plommonträdet (betyg 4)

När jag var på Ridresa i Transylvanien, Rumänien besökte vi en kyrka omgärdat av en mur. Jag minns inte historien exakt men tydligen var det många tyskar som gömde sig här och också dog. Det var flera minnestavla med tyska namn. Med på vår resa var några tyskar som vördnadsfullt läste på minnesplattorna. Då tänkte jag att det inte är så ofta vi tänker på att det tyska folket led oerhört under kriget. Ofta besöker jag krigskyrkogårdar med stupade engelska och amerikanska män och sänder då tankar till de hemska tyskarna. Den här bokens behållning är slutet när tyskarna måste rentvå sig själva. Grymma SS män gömmer sig bland hemvändande soldater.
Christine är kär i Isaac son i den välbärgade judiska familjen. Sedan är det lätt att räkna ut resten av historien. Jag har läst så mycket från koncentrationsläger och den här är absolut inte den bästa. Mycket lättläst och jag kommer att rekommendera den till folk som inte läst så mycket om kriget.  En annan sak jag kommer att tänka på när jag var i Uruguay. En mycket proper kvinna guidade oss i staden vi besökte. Hon berättade att hon var tysk flykting  Hennes familj tvingades fly vid krigsslutet. Många tankar flög i mitt huvud vad hennes far gjort under kriget. 

onsdag 15 februari 2017

Åke Smedberg: Blod av mitt blod (betyg 1) ljudbok

Åke Smedberg senaste bok fick fina recensioner. Det stod i texten att Åke är en förträfflig författare som försvunnit i mängden deckarförfattare. Eftersom jag tyckte det var dags att läsa en deckare nu efter alla relations och krigsromaner så sökte jag efter denne författare. Hans senaste fanns inte än så jag valde en annan. Suck...samma polistjafs och funderingar kring helt otroliga mord. 

söndag 12 februari 2017

Anna Fredriksson: Avskedsfesten (betyg 3) ljudbok

Jag läser om så mycket hemskheter från andra världskriget och andra blodiga uppgörelser. Så sätter jag dessa böcker i relation till denna relationshistoria. Jacob och Rebecca skall skiljas. De har bara tröttnat på varandra och känner att de skall gå skilda vägar. Barnen är stora. Vi får följa Rebecca som känner sig så ensam i vardagen men speciellt på helgerna. Hon jobbar i ett nystartat eget bolag som producerar film. Sökandet efter ny livspartner startar. Vi får följa hennes irrfärder på nätet men också span i vardagen. Tidsfördrivsbok. 

fredag 10 februari 2017

Elsie Johansson: Riktiga Elsie. (Betyg 3)

När jag läst Elsie Johanssons böcker har jag alltid känt ett visst vemod. Även så i denna hennes biografi. Jag känner igen hennes egen uppväxt i hennes tidigare böcker. Samma ton och samma personskildringar. Inget nytt alltså. 

onsdag 8 februari 2017

Björn Ranelid: Överbefälhavarens hemlighet (betyg 3) ljudbok

Jag är ju en riktig Ranelidfan. Jag gillar hans språk och han har ofta intressanta uppslag i sina böcker. Den här boken blev dock lite tjatig tycker jag. Den inleds med att Sveriges Överbefälhavare skall hålla en presskonferens efter u båtskränkning. Han kommer då att tänka på saker som hänt honom i hans liv speciellt efter att han sett en tidigare klasskamrat bland pressfolket. Hans syster hade Down Syndrom, hans son är knarkare och hans fru har fått cancerbesked. Under presskonferensen börjar han gråta. Det inleds en "häxjakt" på honom. Kanske värd ett högre betyg då det gick så lätt med hushållsarbete med denna bok i örat. 

söndag 5 februari 2017

Han Kang: Levande och döda (betyg 3)

Jag har varit i Sydkorea. Jag fascinerades av detta yinoyan land som prisade naturens former. Visst kommer jag ihåg alla våra adoptivbarn på 60 och 70 talet men inte kände jag till oroligheterna på 80-talet. Studenter gjorde uppror mot den icke demokratiska regeringen. I Gwangjo massakern dödas många hundra unga studenter på det grymmaste sätt. Denna bok handlar om detta. Beskrivningen är på traditionellt österländskt sätt där vi ibland följer den dödes själ. Så här står det på baksidetexten. : En ovanlig och enastående bok om döda som upprör, engagerar och viktigast av allt, ger rösten åter till de som tystas. En angelägen bok som dock inte får högsta betyg av mig då det var så mycket hemskheter att jag inte riktigt orkade med det.

fredag 3 februari 2017

Kristin Hannah: Näktergalen (betyg 4)

Jag kan inte sätta mig ner på dagen och bara läsa när jag är hemma säger folk till mig ibland. Men det kan jag! Den här boken var en sådan bladvändare att sjunka in i. Sedan känns det som jag läst om vedermödor från andra världskriget lite för många gånger.
Isabelle blir en del i den Franska motståndsrörelsen och smugglar nerskjutna piloter ut ur Frankrike. Hennes syster bor i en mindre hus och tvingas inhysa tyska SS män. Även hon bidrar till att rädda judiska barn. 

torsdag 2 februari 2017

Jan-Philip Sendker: Hjärtats innersta röst (betyg3) ljudbok

Jag har fått frågan om jag läst denna bok ett par gånger. Jag har svarat ja i tron att så har varit fallet. Det blir ju så många böcker att jag inte alltid har koll. När Sara frågade mig häromdagen kände jag att jag måste kolla om jag pratat sanning. Tur att jag har min bokblogg. Och jag upptäcker att den inte finns med. Nu är det tillrättat. Så vad tyckte jag då. Njaa precis som jag anade var det en svag uppföljning av Konsten att höra hjärtslag. Anna hör en inre röst som inte mår bra. Inte så att den plågar henne och kommer med krav den är bara djupt olycklig. Hon tror att den har något med hennes Burmaliv att göra. Till slut känner hon sig utmattad på jobbet och beslutar sig för att resa till sin halvbror i Burma. Där får hon höra historien om en kvinna med två söner.
Bitvis tycker jag boken är bra med sin österländska mystik. Jag har inget emot att läsa om övernaturliga krafter men här  blir det lite kliché artat och jag får inte ihop storyn på slutet. Författaren har varit mer noga med att skapa förutsättning för en uppföljare än att låta mig landa mjukt i ett slut. 

fredag 27 januari 2017

Roslund &Thunberg: En bror att dö för (betyg 3) ljudbok

Thunberg är minsta brodern som inte alls var inblandad i alla de grova bankrån och rån mot värderansporter som hans tre större bröder begick i början på 2000 talet. De har skrivit om detta i boken Björndansen. Det var en mycket bra bok om band mellan bröder och att man fick insyn i hur alla dessa rån gick till. Eftersom jag jobbade i banken då var det extra intressant för mig att läsa om detta. Jag kommer ihåg att jag var förundrad över alla dessa rån och att de inte hittade någon misstänkt. Den här boken handlar dels om brödernas uppväxt och dels om tiden efter. Det är en fiktiv historia. Här kokas det soppa på en spik! Men visst var den så spännande mot slutet. Jag hade bestämt mig för att inte lyssna efter jag lagt mig men kunde inte hålla mig. Jag måste få reda på hur det gick. Sedan är det upplagt för en fortsättning. Elisa som hjälpte kommisarien att lösa detta kommer inte att släppa de trådar som finns...Hon är övertygad om att Sam och Leo är inblandade Och vad har kommisarien haft för roll? 

söndag 22 januari 2017

Harriet Lane: Det du inte minns (betyg 3)

Vilken fånig intrig. Emma möter Nina en dag. Hon känner igen henne men Nina känner inte igen henne. En gammal oförätt ligger till grund för Emmas handlingar som består i att skrämma upp Nina.
Plocka hennes plånbok ur väska. Föra bort den lille sonen för att senare stå som räddare i båda fallen. Egentligen är Nina helt oskyldig till de handlingar Emma hämnas henne. 

torsdag 19 januari 2017

Klara Wiksten: Hjärnan darrar

När jag läser recensioner brukar jag skriva upp titlar på de böcker jag tror jag gillar. En del beställer jag på biblioteket. Så paff jag blev när det var dags att hämta denna bok. Serieteckningar! Men så eländigt. Mycket om folk som arbetstränar, mår dåligt, soc, skär sig, känner sig värdelösa. Nu orkar jag snart inte läsa mer eländesskildringar. 

måndag 16 januari 2017

Meg Wolitzer:Hustrun (betyg 3)

På väg till Helsingfors där den berömde författaren skall mottaga ett fint pris beslutar sig hustrun att hon skall lämna honom. De har levt ett helt liv tillsamman där hon stått i skuggan allt sedan hon mötte honom som elev på läroverket. Författaren hade inte varit någon utan sin hustru på alla plan förstår vi i slutet av boken. Boken är bra men lite tråkig därav poängen. 

söndag 15 januari 2017

Sandra Gustafsson: Maskrosungen ( betyg 3) ljudbok

En självbigrafisk bok om Sandras uppväxt med en psykist sjuk mor som avslutar sitt liv som hemlös. Pappan är alkolist. Det fnns en farmor som ser till att hon får kärlek och mat emellan varven. Boken är bra men jag har läst så mycket om det här sortens uppväxt så mig gav den inget nytt. Skönt att det går bra för Sandra och hon kan bilda familj.

onsdag 11 januari 2017

Toni Morrison: Gud hjälpe barnet ( betyg 5+)

Så får jag en underbart välskriven och bra bok i min hand. Ruskväder ute så jag kan utan dåligt samvete sträckläsa boken. Den är kort knappt 200 sidor men det känns som det finns plats för så mycket på dessa sidor.
Bride föds så svart till sin mors stora förtvivlan. Hon blir förvägrad kärlek och ömhet från sin ljushyade moder. Booker är mannen som Bride älskar. Deras relation kompliceras av traumatiska upplevelser i ungdomen. 

söndag 8 januari 2017

Aino Trosell: Vintergatan ( betyg 5) Ljudbok

Varför var den här boken så kort?  Det kändes som det fanns mycket kvar att skriva om de relation som boken handlade om. Det kändes som man bara snuddade vid dem. En intruktion till en rad andra böcker. Ingen idé att göra som jag brukar att skriva ut några nam så jag kan minnas storyn. Jag kommer att glömma handlingen snabbt ändå kommer den att leva med mig som minnesbilder. 

lördag 7 januari 2017

Maggie O'Farell: Det måste vara här (Betyg 4)

Daniel är en man med ett komplicerat liv. Han träffar Claudette som gömt sig på en gård ute på Irländska lansbygden. Hon är en "Greta Garbo". Daniel har tidigare två barn i Karlofonien som han inte får träffa för exfrun.
 Jag tycker det är ett bra språk med lite feelgoodkänsla. Synd att den tar så många vändningar när handlingen hoppar från nutid till dåtid till tid emellan detta. 

söndag 1 januari 2017

Negar Naseh: De fördrivna (betyg 3) ljudbok

Vilken fragmentarisk bok. Den börjar bra men sedan känns det som det bara händer saker så snabbt.
Filip och Miriam har köpt ett hus på Sicilien. Han är konstnär och hon är barnledig. Han vill såga ner Mimosaträdet men det vill inte hon. Hon har starka tabletter. När använder hon dem?