torsdag 31 december 2020

Jojo Moyes: Sophies historia (betyg 1) ljudbok

 Märkligt att jag då då träffar personer som rekommenderar denne författare med emfas. Det bästa jag läst sägs det.  Så även om denna bok. Jag läste recensioner på storytel där det var mycket lovord. Författarens bästa.....  så då fick boken en chans. Första världskriget i en fransk by. Sophie och hennes syster förestår en restaurang. Männen är inkallade. Sophies man är konstnär och har gjort ett porträtt av henne. Det är storyn om denna tavla vi får ta del av. Historien i säg är det väl inget fel på men alltför platta personskildringar gör det hela ointressant och orealistiskt. Allt slutar i ett stort feelgoodrus. Nu säger jag med emfas att jag inte läser något mer av denne författare. 

lördag 26 december 2020

Ola Larsmo: Översten (Betyg 5) ljudbok

 Jag googlar Knut Oscar Broady och läser att denne man född 1832, som Brodin, i Uppsala och död 1922 var en svensk militär, baptistpastor och den förste rektorn för Betelseminariet. Han utvandrande till USA 1854. 1866 återvände han till Sverige som baptistpastor. I USA deltog han i det amerikanska inbördeskriget.

Författaren beskriver i romanform hur Knut-Oscar tar sig från fattigkvarteren och sin våldsamme suput till far.  Han tillhör de första utvandrarna och det är mycket umbäranden under färden och hans första tid i USA..

Boken är på nästan 25 timmar. 18 av dem är mycket bra men den övriga tiden handlar om hans tid i fält  Mycket död, skyttegravar, ställningskrig och hemskheter Här blir boken tråkig samtidigt som det är intressant att ta del av inbördeskriget där 600 000 dog och som mycket kom att handla om slaveriets upphörande  så betyget  blir en femma ändå. 


onsdag 23 december 2020

Augustin Erba: Ensamhetens broar (Betyg 4)

 Jag läste ett kåseri där författaren beskrev en händelse när han var ute på en träff på ett bibliotek där han presenterade sin bok. Denne författare har jag aldrig hört talas om tänkte jag. Märkligt. Nu har jag tagit del av hans författarskap. En positiv upplevelse. I inledningen av boken var jag helt såld.  Fantastisk beskrivning av Samirs far som inte vill att hans son skall hantera vapen. De har flytt från krig. Det handlar sedan om tiden i militärtjänst på ett regemente någonstans i Sverige. Olika personligheter och erfarenheter.    När säkerhetsbestämmelserna inte följs inträffar en olycka. Att inte berätta vad man vet kan ge en tung börda att bära. 

torsdag 17 december 2020

Doris Lessing: Gräset sjunger (Betyg 5)

 Detta är författarens debutroman som utkom 1950. Under vår resa i Sydafrika träffade vi bland annat Lasses skolkamrat Werner. Vi åkte runt på hans ägor och hörde hans attityd om svartingarna. Så lata och opålitliga. Precis som de beskrivs i denna roman. Mary är en glad och bekymmerslös person som dock inte träffat någon kärlek. Åren går och det börjar skvallras om henne. Så tar hon en fattig farmare till man. Livet på landet med denne hårt arbetande naive man med sina projekt blir inte lätt. 

Romanen blev mycket uppmärksammad när den kom ut  Den blev förbjuden i Rhodesia och Doris Lessing förbjöds att besöka Rhodesia och Sydafrika  Jag tyckte boken var mycket bra  


onsdag 16 december 2020

Olivier Norek: Ytspänning (Betyg 3) ljudbok

 Kommisarie Noemie blir skjuten rakt i ansiktet vid ett tillslag. Hennes vackra utseende är borta då hennes ansikte blir helt vanställt. Hon förflyttas ut till franska landsbygden som ett steg tillbaka till sin tjänst. Syftet här är att ge underlag till myndigheten att lägga ner polisstationen. Ett barnlik flyter upp i den konstgjorda sjön som breder ut sig över den gamla staden. Tur att Noemie är där för det är inget litet ärende som rullas upp. 

Boken är nominerad till bästa översätta kriminalroman. Jag säjer Nja......

fredag 11 december 2020

Lena Andersson: Dottern (Betyg 5) ljudbok

 Här följer vi dottern till Ragnar i författarens förra bok Sveas son. Böckerna går lite i varandra men det gör absolut ingenting. Elsa satsar på skidåkning med sin far Ragnar som ställer upp till hundra procent med allt runtomkring. Hon överger sedermera skidåkandet och åker till USA som aupair. 

Jag är helt tagen av författarens ordvändningar och bruk av vårt språk. En bok helt i min stil. 

onsdag 9 december 2020

Helena von Zweigbergk: Mitt liv som dront (Betyg 1) ljudbok

 Jag har läst flera böcker av Helena både före och efter min blogg alla med högsta betyg. Här skriver hon ’En självbiografisk inventering’. Tur att den var så kort eftersom jag tyckte den var så ointressant. Mig gav den absolut ingenting. 

tisdag 8 december 2020

Jerker Virdborg: Mamma i soffa

 En recensent skrev att detta var den bästa bok hen läst. Det är för mig lika obegripligt som boken. En mamma sätter sig i en soffa i en nedlagd möbelaffär och vägrar flytta på sig. De tre barnen förstår inget. Lite händelser runt om och så blir det ett snopet slut. Boken är lättsamt och trevligt skriven men handlingen??? Jag kan inte betygsätta. 

måndag 7 december 2020

Elin Anna Labba: Herrarna satte oss hit. Ljudbok

 Augustvinnaren i fackboksklassen 2020. I början på 1900 talet påbörjades flyttning av samer. Jag tycker inte riktigt att det framgår av boken varför man gjorde såhär. Norge var tydligen stenhårda, de ville utrota renägarna. Det gick inte bra att flytta betesmarkerna. Renarna sökte sig till sina gamla trakter. Här presenteras en rad nedtecknade berättelser från denna tid. Sorgliga öden.  Jag tycker inte boken känns riktigt angelägen dock! Inte samma klass som förra årets vinnare Ålevangeliet. 

söndag 6 december 2020

Suad Ali: Dina händer är fulla av liv (Betyg 5) ljudbok

Nora  är född i en välbärgad familj som tillhör en viktig klan i Somalia. Hon utbildar sig till lärare och möter en man utan klan bakom sig. Det ses inte med blida ögon. Det finns ett stort flyktingläger utanför Mogadishu och därtill många fattiga som de inte riktigt ser. Hon gifter sig trots omgivningens ogillande och får en dotter. Krig gör att de flyr. Mannen dör och hon hamnar ensam med dottern i Sandviken. 

2014 när jag gick i pension verkade jag på Sveriges största migrationsboende här i Vänersborg. Min största lärdom från den här tiden är att flyktingar är, precis som svenskar, olika individer  De kan inte klumpas ihop. Ändå får man en generell bild av olika grupper. När det gäller Somalier så verkade det som de hade en mycket stark kontroll på varandra  Jag minns speciellt en tjej jag kom i närmare kontakt med. När jag föreslog vissa saker suckade hon bara att det är otänkbart trots att hon kommit hit kunde hon inte bryta sig loss. Jag bor ju nu i ett område där det finns många utrikesfödda. I vår trappuppgång bor en Somalisk storfamilj  Barnen är jättegulliga och öppnar dörren när jag kommer men det är omöjligt att få närmare kontakt med dem  I den här boken beskrivs Noras möte med Sverige och hur hon snärjs in bland de andra Somalierna i samhället. Är integration hopplöst?


fredag 4 december 2020

Anne Holt: Operation Fosterland (Betyg 4) ljudbok

 Så har vår privatdetektiv Selma blivit inblandade i en riktig otäck sammansvärjning av högt uppsatta personer i Norsk politik. Välskriven och riktigt spännande. Att den inte får 5 i betyg beror på att jag har svårt att hänga med i de politiska turerna emellanåt. Allt löser sig till slut. 

torsdag 3 december 2020

Tarjei Vesaas: Broarna (Betyg 4)

 När jag sökte efter Broarna av Sebastian Johans dök den här boken upp med samma namn. Av någon anledning läste jag Fåglarna av Tarjei Vesaas för ett tag sedan. En bok jag minns och tänker på med värme. Jag skrev därför upp denna bok på att läsa listan. Tarjei Vesaas 1897-1970 räknas som en stor författare i Norge. Han har pratats om i Nobelpris sammanhang. 

Torvil och Aud växer upp i granngårdarna. Föräldrarna hoppas att det skall bli de två men nästan som på trots har de ingen relation. Så händer det något som gör att deras vänskap testas. En stillsam berättelse med värme och innerlighet  Inte många sidor men en stor berättelse. 

måndag 30 november 2020

Anna de Lima Fagerlind: Mitt hem är inte Copacabana (Betyg 5)

 Arne Sucksdorff född 1917 var svensk filmare och regissör. Han fick en Oscar för sin kortfilm Människor i stad. Den första någon svensk film fått. Han flyttade 1960 till Brasilien där han gjorde filmen Mitt hem är Cobacabana som fick stor framgång och tilldelades en Guldbagge. 

Annas far var ett av gatubarnen som beskrivs i filmen. Han är dock inte hemlös utan har, om än en trasig, familj i en av favelorna. Han fick följa med till Sverige när filmen lanserades här. Han blir erbjuden att stanna kvar hos en familj på Lidingö. Boken beskriver den rotlöshet som följer honom genom livet. Han får en mycket fin och kärleksfull uppväxt och är accepterad i skolan här men saknaden är stor efter sin mor och storebror. 

En mycket fin och ärlig bok. Så tacksam att jag fick tips om denna bok. 

lördag 28 november 2020

Emma Hamberg : Resten av allt vårt (Betyg 1)

 Jag har läst Emmas ungdomsböcker som jag tycker är fantastiskt bra. Hennes Mossvikenfruar och Rosengädda är feelgood i varenda stavelse och okej i den genren. Inte min grej dock. Hennes TV serie sommaren 85 tyckte jag mycket om. Jag har lyssnat på henne ett par gånger med stor behållning. Jag känner hennes föräldrar och haft projekt ihop med hennes mor där vi anlitade Agi och hans mor en gång. Jag har varit på besök i Nordens Ljus.  Men den här boken blev för mycket för mig. Så utlämnande! Lever hon ett tonårsliv? Jag ångrar att jag läste boken då jag tycker det är tråkigt att vara så negativ. Ser dock bland recensioner att hon får full pott av många. Så skönt att andra gillar detta samtidigt som jag undrar hur egocentriska dessa personer verkar vara. Är det dessa personer som måste ut på fest i Coronatider? 

fredag 27 november 2020

Kate Quinn: Jägarinnan (Betyg 5) ljudbok

En del romantiskt feelgooddravel att stå ut med. Annars var detta en mycket spännande roman som bygger på verkliga händelser. Jägarinnan är en grym nazist som kallblodigt dödat. Hon lyckas ta sig till USA efter kriget. En grupp söker henne för att ställa henne till svars för sina handlingar. Intressant att läsa om den legendariska ryska piloten Marina Raskova född 1912. Hon slog världsrekord i långflygning. Hon grundade ett sovjetiskt nattbombsregemente under andra världskriget  Natthäxorna var fruktade av tyskarna. 

onsdag 25 november 2020

Agota Kristof: igår (Betyg 3)

 Jag lyssnade på denna speciella författarinnas debutroman Den stora Skrivboken. Inläst av Jonas Karlsson. En fantastisk upplevelse. Denna bok finns inte inläst.  En mycket kort bok likt en novell. Huvudpersonen är son till byhoran. Han flyr hemlandet och för ett tråkigt liv som fabriksarbetare. Den enda som var snäll mot honom i skolan dyker upp i staden. 

Språket är fint och innerligt. Men handlingen är andefattig tycker jag. 

tisdag 24 november 2020

Audur Ava Olafsdottir: Fröken Island (Betyg 4)

 En ny bok av denne författare. De övriga jag har läst har fått 5 i betyg. Speciellt ”Ärr” tyckte jag var så bra. Även denna bok har ett fint språk och är lättläst men handlingen är väl tunn. Som bakgrund ligger det fantastiska Island. Fadern är fascinerad av vulkaner och vår huvudperson får tilltalsnamnet Hekla. Hekla vill skriva böcker och hon gifter sig med en homosexuell man för att få frist och  all den tid hon behöver för sitt skrivande. 

lördag 21 november 2020

Karin Ohlsson: Stormvakt (Betyg 1) ljudbok

 Tag ett mindre samhälle, gärna på västkusten, denna gång Kungshamn. Lägg till en kvinnlig kommisarie med personliga problem. Ett försvinnande. Fraser som sägs mellan poliserna som på något sätt har problem med sin ledning. Vad kan ha hänt? Vem kan ha gjort något mot denna person? Måste jobba över...Dagboksanteckningar som flikas in lite då och då. En blodig skjorta på en vind. Ja då har vi en av alla dessa deckare som exponeras i olika medier. Suck! 

fredag 20 november 2020

Erik Åsard: Med lögnen som vapen. Ljudbok

 Ännu en bok om USA och dess president Donald Trump. En riktig skitstövel som vi alla vet här i Sverige.  Hur så många kan hylla honom är inte mer begripligt efter denna läsning. Att många inte kan rösta på demokraterna då de är livrädda för socialism är en sak men att stå bakom denna pajas. Boken var lite seg

torsdag 19 november 2020

Carola Hansson: Minnestrådar (Betyg 2)

Så har jag läst ännu en av de Augustnominerade skönlitterära romanerna. Den handlar om ett gäng ungdomar som strax innan andra världskriget har möjlighet att lämna Tyskland. De åker till Falun för att lära sig om arbete på en Kibbutz för att sedan fara till Palestina är tanken. Detta är en sann berättelse. Vi får följa dem först i Königsberg där judeförföljelserna eskalerar. Vissa lämnar landet mens tid är. Huvudpersonernas föräldrar stannar kvar för länge med de hemska följder det får. Boken är berättat via en person som intervjuar en gammal dam som var en av de ungdomar som tillbringade krigsåren i Falun. Det är ju alltid intressant med verklighetsberättelser men jag tyckte boken var tråkig. 

lördag 14 november 2020

Chigozie Obioma: Minoritetsorkestern (Betyg 4)

 Berättarjaget är en chi. Vi får lite inblick i deras värld. De står ibland maktlösa när deras värd har fått för sig något. Deras begränsade makt utgörs av att försöka få värden att tänka rätt. Våran chi har varit med olika människor i flera hundra år och ser likheter i tankebanor trots olika sekler. Jag gillar den här idén med skyddsängel  och känner att jag har en bra sådan själv som har det lite jobbigt med mig emellanåt  

Här möter den fattige hönsfarmaren en flicka av bättre börd i färd med att hoppa från en bro. Stark kärlek uppstår. Flickans familj kan inte acceptera denna relation. Mannen tänker då försöka utbilda sig för att bli accepterad. Likt afrikanska böcker är det mycket mystik och tankar som är lite främmande i vår värld. 

torsdag 12 november 2020

Lydia Sandgren: Samlade verk ( Betyg 5) ljudbok

 Vanligtvis är en bok runt 13 timmar. Den här debutromanen varade över 28 timmar. Ändå slutade den så att man kan tro att det kan bli en fortsättning. 

Martin är en femtioårig förläggare med eget förlag som ger ut smal litteratur. Hans fru Cecilia har försvunnit och lämnat honom med två små barn.  Hon har lämnat ett avskedsbrev. Vi får följa Martins uppväxt och vänskap med Gustav. Gustav skall bli en erkänd konstnär. Hans möte med Cecilia. Detta växlas med nutid där även barnen Rakel och Elias tar plats. Ett fantastiskt språk där jag häpnar över ordvändningarna. Lite tendens till segt i tillbakablickarna emellanåt. Augustnominerad.

måndag 2 november 2020

Pascal Engman: Änkorna (Betyg 5) ljudbok

 Ofta tycker jag deckarna är väldigt lika varandra. Ett torftigt språk med likartade poliser. Jag förundras över hur vissa författare har lyckas och lyfts fram och hur andra, mycket bättre, inte alls får någon plats. Jag brukar ändå läsa de mest exponerade eftersom jag inte vill vara en sådan som har åsikt utan insikt. Den här  deckaren/thrillern var dock riktigt spännande. Riktigt längtade till att få lyssna för att få se hur det skulle gå. Polisen heter Vanessa och jag förstår att hon varit med förut i tidigare böcker. IS celler finns kvar runt om efter storhetstiden i Syrien och nu skall de otrogna bekämpas i Europa. Slutet får dock inte godkänt av mig då det får vara någon måtta på vad Vanessa klarar av. 

fredag 30 oktober 2020

Jan Malmborg: Trubbel. ljudbok

 Då har jag hängt i Olle Adolphsons värld några timmar. Visdiktning, kända personer, många barn med olika kvinnor och mycket festande. Alltid intressant att på ett lättläst sätt få ta del av ett livsöde. Augustnominerad i fackboksklassen. 

lördag 24 oktober 2020

Annika Norlin: Jag ser allt du gör. Ljudbok

 Jag försöker läsa de nominerade till Augustpriset. Här var det en novellsamling. Inte min grej riktigt då jag lyssnar samtidigt som jag gör annat med mina händer. Berättelserna tar då slut vid ”fel” tillfälle. Första novellen var annars helt i min smak, i Torgny Lindgren stil, inläst på knarrig norrländska. Om en kvinna som förlorat sitt barn och promenerar ut i Sverige med sin sorg. Vissa av novellerna tyckte jag inte passade med inläsaren. Den sista var inläst av en kvinna. 

torsdag 22 oktober 2020

Tove Alsterdal: Rotvälta (Betyg 2) ljudbok

 För ett par år sedan läste jag Blindtunneln. Åh vad jag tyckte den var bra och även lärorik om sudettyskar.  Det var med förväntan jag tog mig an denna bok, den sjätte av författaren som jag läser sedan 2011. Språket är fint men detta var en i raden av alla deckare så lika varandra. Poliser och deras relationer. 

Olof träffar på sin far som han inte sett på många år mördad i badkaret. Olof själv är dömd för mord på en ung flicka när han var 14 år. Nu skall polisen Eira, som flyttat tillbaka till sin hemstad, undersöka vad som hänt. 

onsdag 21 oktober 2020

torsdag 15 oktober 2020

Alex Schulman: Överlevarna (Betyg 3) ljudbok

 En välskriven bok där betyget ändå inte blir så högt. Jag har svårt för den här kärlekslösheten och egoismen bland de välbeställda. Vi möter tre bröder som skall sprida sin mors aska vid sommartorpet där sommarloven tillbringades. Tillbakablickar där tillkortakommanden beskrivs. Känner igen andan från författarens förra bok om sin morfar Sven Stolpe. Antar att det var så här Alex hade det i sin barndom. Hoppas han inte behandlar sina barn så här nyckfullt. 

tisdag 13 oktober 2020

Mian Lodalen: Lisa och Lilly (Betyg 5) ljudbok

 På Mosebacketorg står en staty med namn Systrarna. Konstnären har inspirerats av den tragiska händelsen  när två sextonåringa flickor hittades drunknade sammanbundna med stenar i fickorna i Hammarby sjö. 1911 var all homosexualit förbjuden i människors ögon och lag. Händelsen blev mycket omtalad och i Dagens Nyheter kunde man läsa ” Det synes mellan dem ha existerat en svärmisk flickvänskap med något överspänt över sig ” 

Författaren har vävt en historia om flickorna på deras väg till beslutet att avsluta sina liv. Trots det fruktansvärda slutet vill jag ändå beskriva det som en varm historia där samtidens Stockholm skildras. Tyvärr har författaren valt att läsa in boken själv. En bred, grov göteborgska känns inte rätt. Det kunde gjorts mycket bättre.

lördag 10 oktober 2020

MajGull Axelsson: Inställd resa till Sabarmati (Betyg 5) ljudbok

 Så tråkigt att denna bok är färdiglyssnad. Saknad. Fatima blir adopterad av Henrik som verkar som präst i Indien. Det blir inte bra. Kusinen Lykke rycker in och tar hand om henne. Vi får följa ett antal personer runt Lykke. En bok helt i min smak. 

söndag 4 oktober 2020

Lina Wolff: Köttets tid (Betyg 4) ljudbok

 Detta var en mustig historia så långt från feelgood man kan komma. Huvudpersonen åker på ett resestipendium till Madrid. Här träffar hon Malkom på en bar Han är livrädd efter att ha varit med i tv programmet Köttets tid. Vi får stifta bekantskap med nunnan Lucia och hennes ”goda” gärningar. Jag gillar den här boken men vill höja ett varningens finger om man inte gillar makabra detaljer. 

lördag 3 oktober 2020

Ragnar Jonasson: Byn (Betyg 2)

Det finns ett gammalt känt kriminalfall på Island där två personer försvunnit och tros ha blivit mördade. Sex personer har erkänt och dömts för brottet men senare konstateras att de är oskyldiga (Tomas Qvick) De har duperats att tro att de är skyldiga. Detta fall ligger till grund för forskning världen över kring fenomenet att man tror sig vara skyldig att ha begått brott efter att polisen presenterar fakta 

Författaren har byggt en historia kring detta. Una tar tjänst som lärare långt ut i obygden på Island. Den lilla byn ruvar på en hemlighet  Det känns dock lite ”löst” berättat  med flickor som går igen och den oskyldigt dömda  Snopet känns slutet  

tisdag 29 september 2020

Teodor Kallifatides: Kärlek och främlingskap (Betyg 4) ljudbok

 Då har jag läst ytterligare en bok av denne grekiske invandrare. En lärd man med sin längtan. Längtan till sitt gamla hemland, längtan till kärleken och längtan till språket. Hans böcker är lika. Här blir huvudpersonen förälskad i en gift kvinna. De bor ihop ett tag. Ett fint språk och en kärlek till livet är min recension. 

måndag 28 september 2020

Agota Kristof: Beviset och den tredje lögnen

 För ett tag sedan lyssnade jag på Den stora skrivboken inläst av Jonas Karlsson. Så fantastiskt bra. Det stod att det var en triologi. Här fick jag vända mig till biblioteket för att få tag i de två andra delarna. De höll inte alls samma klass. Jag begrep inte sensmoralen i andra boken och den sista tyckte jag var konstig. 

söndag 27 september 2020

Håkan Nesser: Den sorgsne busschauffören från Alster (betyg 3) ljudbok

 I min bokblogg ser jag att jag läst (lyssnat på) sex böcker av Nesser sedan min bokblogg startade upp 2012. På fyra av dessa har jag startat upp inläggen med att - Jag gillar författarens böcker. Så är det och även denna gång att jag gillar jag tonen. Tycker dock att det är något som fattas och att handlingen känns krystad. Busschauffören som körde bussen när djur hoppade ut på vägen och på så vis orsakade att 18 personer dog får nu brev från en anonym brevskrivare sex år senare som ifrågasätter hans rätt leva. Poliserna Eva Backman och Babarotti, som har blivit ett par, har hand om fallet. En bladvändare med ett oväntat slut som jag snart kommer att glömma. 

torsdag 24 september 2020

Göran Greider: Hon vars hjärta var mitt

 I år är det 100 år sedan Dan Andersson dog endast 32 år gammal. Det har skrivits biografer om denne son från vildmarken tidigare. Det här verkar vara ett beställningsverk och handlar om en kort kärlekssaga mellan Dan och överklassflickan Märta. Brev från Dan till Märta finns bevarade men Märtas brev är borta så författaren har fått gissa sig till mycket. Ointressant och seg. 

måndag 21 september 2020

Kerstin Ekman: Händelser vid vatten (Betyg 5) Radioföljetong

 Den 13 juli 1984 mördades ett holländskt par i sitt fjälltält långt upp i Norrländska fjällvärlden. Ett fruktansvärt mord där gärningsmannen knivhögg genom tältduken. När jag själv övernattar i tält vid vandringar kom denna bild fortfarande för mig och det kändes ibland olustigt. Mordet blev aldrig uppklarat och är idag preskiberat. Tomas Qvick (Sture Bergvall) erkände mordet 1994 och satt inne för det fram till 2013  då man hittade stora brister i utredningen och han förklarades oskyldig. 

1993 gavs den här boken ut  Den bygger fritt på denna händelse och har en teori vem som mördade paret  Jag läste den då och hade en känsla kring boken och kom också vagt ihåg slutet  När jag vid ett par tillfällen såg recensioner om den nya radioföljetongen med Rolf Lassgård som hyllad inläsare beslöt jag mig för att lyssna på den  Så mycket jag glömt  Än en gång kan jag läsa om ”trashliknande” förhållanden där i norr. Vilken bok i ordningen är det? Författaren romantiserar verkligen inte hur det är i den lappska miljön. En bra bok som dock inte gör mig glad tyvärr  

fredag 18 september 2020

Sebastian Johans: Broarna (Betyg 5)

 390 000 lämnade Finland för en bättre framtid i början på 1900 talet. Carl är en av dem som tillsammans med sina syskon Aina och Teddy lämnar Åland. Carl har kommit för att bygga framtidens broar. Han är med och bygger Hell Gate Bridge som fortfarande fraktar tåg i Manhattan. Carl vill framåt och tycker inte alla anstränger sig i det nya landet. Ida-Levina kommer också från Åland. Hon är piga i en mycket förmögen familj med rötter i det gamla landet. Carl och Ida-Levina möts. 

Detta är författarens debutbok och han har sina förfäder som förebild. Avskalad och ren i dialogerna. En bok helt i min smak. 

lördag 12 september 2020

Patrik Lundberg: Fjärilsvägen (Betyg 5) ljudbok

 Som många andra lyssnade och fascinerandes jag av Patriks sommarprogram i P1. Det handlade om hans mamma och hur han sitter vid hennes dödsbädd och berättar om hur hon kämpat för honom och hans syster. Boken handlar om samma sak men också om hans egen klassresa. Avskalat och ärligt.

fredag 11 september 2020

Herbjörg Wassmo : Dinas bok (Betyg 4) ljudbok

 För trettio år sedan läste jag mycket av denna författare. Jag minns att jag tyckte denna bok var så bra. Idag är jag lite förvånad över betyget då. En svag fyra nu. Det är dock en mustig historia om länsmansdottern Dina (Aspergers sjukdom) som vid 5 årsåldern råkar orsaka sin mors död genom skållhet tvättvatten. Skriken förföljer henne. Hon gifter sig med en av faderns kompanjoner. Här får vi bekanta oss med Norges kustland. Sjöfart och handel med fisk. Jag riktigt ser det vackra landskapet framför mig. 

onsdag 9 september 2020

Ulf Lundell: Vardagar ( Betyg 2) ljudbok

 Bitvis i början tyckte jag boken var okej men allt eftersom jag lyssnade tyckte jag att herr Lundell blev allt för självupptagen. Tänker han på någon annan än sig själv? Han dömer ut olika företeelser i samhället. Han vet ju hur det skall vara. Jag tycker han är en pösmunk och tyckte det kändes skönt när de femton timmarna var avklarade. 

tisdag 8 september 2020

Yan Liane: Lenins kyssar

 Författaren skriver satiriskt om sitt hemland Kina. Detta har inneburit att många av hans verk är föbjudna i landet. Han säger att han tvingas censura sig själv för att undvika myndigheternas censur. 

På kinesiskt vis kan jag här läsa om en by långt upp i bergen. Här bor nästan endast vanföra. Blinda, döva, lemlästade .... En och annan helhållen (helt frisk) finns här också. Häradshövdingen i distriktet har fått för sig att köpa Lenins lik från Ryssland. Han skall bygga ett mausoleum, likt Maos i Peking. Hit kommer sedan folk att vallfärda för att se denne store man och ge byborna rikedomar. För att få ihop pengar sätter han ihop en mästerigrupp av vanföra som åker runt och visar upp sig och olika färdigheter. 

En obeskrivbar bok som det tog tid att läsa. Ett litet stycke åt gången. Omöjlig att sätta betyg på men jag jag är glad att ha läst den då den för tankarna lite hit och dit. 

torsdag 3 september 2020

Jan Guillou: Slutet på historien (Betyg 3) ljudbok

 Jag ser på en intervju i TV att herr Guillou är lättad av att nu kunnat avsluta sin romansvit på 10 böcker. De duktiga bröderna Lauritz som på 1800 talet får möjlighet att utbilda sig i Tyskland och sedan bygger järnvägar både i Norge och Afrika. Han beskriver samtiden med utgångspunkt från familjen fram till 2000-talet. Sitt eget liv ligger till grund för vissa karaktärer. Den här sista boken känns lite tjatig. Han har sin egen liten hämnd mot expressen, feminister och några socialdemokrater. Det känns lite för mycket och lite lågt tycker jag även om jag håller med honom i det mesta. Man jag tackar för dessa intressanta böcker. Förstår vilket jobbet varit. 

onsdag 26 augusti 2020

Agota Kristof: Den stora skrivboken (Betyg 5+) ljudbok

 Det är krig. Mamman tvingas lämna sina tvillingpojkar till deras mormor som de aldrig träffat. Hon bor i ett litet hus inte långt från gränsen. Mormor kallas häxan av byborna. Boken är obeskrivbar.  Horungar kallar mormodern barnen ändå är det ingen mörk bok. En saga om gott och ont. Det goda i de onda och det onda i de goda.  Jonas Karlsson är en fantastisk inläsare. Det gick inte att sluta lyssna.

tisdag 25 augusti 2020

Kjell Westö: Tritonus (Betyg 5) ljudbok

 Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga ett överdådigt jättehus ute i skärgården. Här skall han koppla av själv. Han har ingen kvinna och hans son hinner inte hälsa på. Hans granne spelar i ett lokalt coverband. Vi får följa deras bekantskap och tankar. Jag tycker mycket om den här boken. Sedan förstår jag mig ej på hur någon vill bygga ett sådant hus och köra omkring i en dyr skrytbil. 

torsdag 20 augusti 2020

Anne Holt: En grav för två (Betyg 4) ljudbok

 På en lista skriver jag upp böcker som jag vill läsa efter att jag läst recensioner eller efter tips i olika medier. Dags för ny ljudbok och jag upptäcker att jag skrivit upp denna bok två gånger på listan! Jag ser i bloggen att jag tidigare läst en bok av denna norska deckardrottning med mediokert betyg. Så tveksamt började jag lyssna  Det handlar om doping av norska skidåkare efter att de avslöjats med någon substans från ett medel som man kan köpa på tub i vilken affär som helst i Italien.  Det är flera invecklade turer som det gäller att hänga med i. Allt hänger ihop i slutet. Boken får hänga med när jag plockar lingon för hand i den vackra Starkeboskogen  En trevlig totalupplevelse där lingonsylten påminner mig varje dag om dessa sommardagar hoppas jag  


tisdag 18 augusti 2020

Maria Aljochina: Riot days. Ljudbok

 Maria är en av medlemmarna i Pussy Riot. År 2012 framförde de sin låt Mother Mary banish Putin De framförde låten i en kyrka iförda balaklavas. Man hånar inte Putin så och naturligtvis åker de in i de hemskaste fängelse. Intressant läsning. 

lördag 15 augusti 2020

Mattias Edvardsson: Goda Grannar (Betyg 3) ljudbok

 Mikael och Bianca flyttar från Stockholm till ett lungt bostadsområde utanför Malmö. Men hur är det med den goda grannsämjan? Jackelin med sin besvärlige son Fabian. De skvallrande Gunnel och Åke. Vad har Ola för sig? Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om denna bok. Stundtals tankeväckande och slutet gör mig förvånad. 

måndag 10 augusti 2020

Bengt Ohlsson: Midsommarnattsdrömmar (Betyg 4) ljudbok

 Ett ungdomsgäng som träffas på midsommar. När de blir äldre går det år mellan träffarna då först respektive och senare kommer barn med. Det är trassligt i förhållandena. Jag tycker det är en välskriven bok och jag känner igen tankegångarna. 

torsdag 6 augusti 2020

Simon Häggström: I skuggan av sektor 5 (Betyg 5) ljudbok

Andra boken Simon skriver om sitt arbete inom prostitutionsgruppen vid Stockholms polisen. Återigen får vi följa de rumänska flickorna som hamnat i klorna på hemska hallickar. Vilken hemsk värld och den pågår nu i Sverige. Hur kan någon vilja köpa sex av dessa flickor? Boken är mycket bra skriven och återigen tänker jag att jag måste orka läsa om detta som många utsätts för. Detta är en viktig bok som också har spänning i sig. 

måndag 3 augusti 2020

Mari Jungstedt: Innan molnen kommer (Betyg 3) ljudbok

Utanför Malaga finns en stad som heter Ronda. Jag slår upp den på nätet och konstaterar att hit vill jag gärna åka. Här sker mordet på den berömde advokaten. Sedan följer fler. Kommissarien heter Hector. Jag läser att författaren har startat upp en ny deckarserie efter  Gotlandsdelen med Kommisarie Anders Knutas. Det är synd att hon måste skriva deckare. Jag tycker hon har lite nerv i texten men det blir torftiga mord och polisarbete. Den här storyn kunde väl gjorts utan deckarinslaget.
Jag vet att jag läst något av författaren tidigare och blir häpen när jag ser i bloggen att det är hela sex böcker. Alla har liknande recension att det verkar som hon tvingats skriva en mordhistoria. Spännande för stunden. 

lördag 1 augusti 2020

Jill Santopolo: Världen utan dig (Betyg 3)

Någon sa att detta var den bästa bok hon läst. Jag trodde det var en typisk feelgood men det vill jag inte kategorisera den som.
Lucy och  Gabe är mycket förälskade men han vill ha ut mer av livet och ger sig ut till krigshärdar som fotograf. Lucy träffar en förträfflig man. De gifter sig och får barn men det finns hela tiden en längtan till Gabe. Man förstår tidigt att något hemskt har hänt Gabe och denna bok är ett ”brev” till honom. Boken var helt okey om än lite tråkig tycker jag. 

onsdag 29 juli 2020

Gabriel Garcia Márquez Hundra år av ensamhet Ljudbok

Jag har alltid läst mycket. 1981 började jag skriva upp böcker jag läst  Då endast författare och titel i en liten bok då det var tiden innan internet. Detta var den första bok jag skrev upp. Jag har glömt handlingen men minns att jag upplevde boken som tung. Det var med stor nyfikenhet jag bestämde mig för att lyssna på denna nyöversättning. Här följer vi familjen Buendia under sju generationer. Det börjar med bildandet av byn Macondo i avlägsen trakt av Colombia. Jag är helt fascinerad av fadern som håller på med massa experiment av olika slag. Han kommer fram till att jorden är rund och blir hånad. De enda som kommer till byn är ”kringresande” som kommer någon gång årligen och de kan berätta att detta är en sanning. Tycker boken är så bra början men när barnen kommer blir det många personer i byn och runt om i landet. Mycket stridigheter och uppror i landet. Jag har svårt att hänga med bland alla namn.
Denna bok räknas som en klassiker och är det mest betydande verket inom den latinamerikanska magiska realismen. Det står att den varit stilbildande och det kan jag förstå då jag känner igen stilen från andra böcker jag läst. För mig blev det för många personer och händelser staplade på varandra. Jag tänkte att jag ändå läser ut den eftersom den är så omtalad. Boken är dock tjock och tanken varför skall jag ”stånka” mig igenom den växte sig allt starkare och jag gav upp. 

fredag 24 juli 2020

Johanna Bäckström Lerneby: Familjen ljudbok

Johanna är kriminalreporter på Aftonbladet och har länge följt familjen Al Asim som kontrollerar Angered. Polisen och olika myndigheter har gått samman för att knäcka våldet i stadsdelen.  Hon har vid flera tillfällen träffat inflytelserika personer i familjen. Skrämmande läsning om hot och uppgörelser men också hur de utnyttjar samhället. Jag säger bara stackars poliser. Mycket bra bok. 

tisdag 21 juli 2020

Colson Whitehead: Den underjordiska järnvägen (Betyg 3) ljudbok

Det var mycket skriverier om denna bok när den kom ut för ett par år sedan. Jag började lyssna då men gav upp. Tyckte den verkade rörig och så allt det hemska som hände dessa slavar. Boken har dykt upp då och då i media så jag gjorde ett omtag. När jag slipper uppleva allt det hemska skall jag väl ändå orka läsa om det!
När man ser Trump och läser om dessa hemska poliser så är det ju bara en förlängning av dessa ranchägare. Att vara någons egendom, barn som togs ifrån dem, våldtäkter, slag och tortyr. Så mycket hemskt. Sverige har en del i detta! Niklas Natt och dag beskriver det i sin bok 1794.
Cora är en av dessa slavar som rymmer och blir jagad över hela USA. Den underjordiska järnvägen uppfattar jag som människor som hjälper förrymda slavar. Här lär jag mig ordet Abolitionism=En åskådning där slaveriet bör motarbetas av religösa, sociala eller moraliska skäl.
Jag tycker boken är bra med dess människoskildringar där allt ont inte är ont och de goda inte är så goda alltid. Men så hemskt med dessa bestraffningar inte bara av slavar utan även de som hjälper dem på vägen.

söndag 19 juli 2020

Prinsessan Christina: Hon kallades Dasiy

Undrar vad som fick mig att beställa denna bok på biblioteket? Tänkte kanske att det fanns något spännande i vår kungafamilj som skulle komma fram i dagen när det berättas om kungens farmor. Så icke. Ointressant bok.

fredag 17 juli 2020

J.M.G. Le Clezio: Skattsökaren (Betyg 3)

Detta är en berättelse som kan läsas på flera sätt: En romantisk äventyrshistoria, en exotisk reseskildring, en magisk saga om myternas livskraft och en forskningsrapport från gränserna mot  det okända  Så står det i baksidetexten och så är det. Vi får följa Alex från hans trygga barndom på Mauritius där en våldsam orkan slår hemmet i spillror. Faderns affärsspekulationer slår fel.
Fadern efterlämnar dokument och kartor om en skatt. Alex letar febrilt efter denna skatt och glömmer kanske att leva. Jag har alltid gillat skattsökning och tyckte att boken var okey men inte mer. Undertexter jag inte förstår av denne nobelpristagare 2008 tro? 

tisdag 14 juli 2020

Nicci French: Ett rum av lögner (Betyg 1) ljudbok

Smaken är helt klart olika när det gäller böcker. Läste någonstans att detta var en spännande deckare. Tycker verkligen någon det?
Neve skall hälsa på sin chef och älskare i hans övernattningslägenhet. Hon hittar honom mördad. Då sätter hon igång och storstädar så att hon inte skall kunna kopplas ihop med lägenheten! Dottern kommer dit och plockar med sig mordvapnet och Neves armband som hon glömde ta med sig när hon var klar..... Så här håller det på. Slutet är kass. 

tisdag 7 juli 2020

Anne Swärd: Jackie (betyg 3) ljudbok

För nästan precis ett år sedan läste jag boken Vera av denna författare. En bok jag gav högsta betyg och skrev även i bloggen att jag skall läsa fler böcker av författaren. Det har jag gjort men ingen med högsta betyg.
Här handlar det om den begåvade Jackie som flyttar till Stockholm och friheten. Tyvärr möter hon en psykopat och vi får följa hur han nästlar sig in i hennes liv och bryter ner henne. Inte första gången jag läser om detta. Boken är välskriven och bra men temat är så otäckt och betyget blir därefter. 

söndag 5 juli 2020

Jasenko Selimovic: Sarajevo

2013 besökte jag Zarajevo i samband med en orienteringsresa. En mycket fin stad som tilltalade mig mycket. Trots att det var 14 år sedan kriget slutade såg jag flera hus med skotthål. Alla dessa kyrkogårdar med kors. Med oss som guide på resan i Balkanländerna var Soran. Han är från Serbien. Jag blev vittne till uppståndelsen bland tulltjänstemännen när de upptäckte att det fanns en Serb bland oss. Jag minns mycket väl TV bilderna när folk blev beskjutna av krypskyttar.
Författaren bodde i Zarajevo under kriget och beskriver hur hemskt det var. ”I fredstid funderar man på meningen med livet. I krig är det enkelt. Meningen är middagen. Tanken på att snart få äta fyller oss med allt som behövs för att leva ett meningsfullt liv”
I ett krig är det inte bara ena sidan mot andra sidan. Det finns en massa småkrig. Korrumperade FN soldater, vapensmugglare, kriminella, människosmugglare....
Jag tycker speciellt slutet är intressant. Hur de som flydde blev svikare. Hur hatet finns kvar och hur en del känner sig skyldiga då de inte var med och krigade. Att det inte är så lätt att välja bort hat. 

torsdag 2 juli 2020

Jojo Moyes: Bergets bana (Betyg 2) ljudbok

Mellan åren 1935-1943 fanns det ridande bibliotekarier ibland de otillgängliga bergstrakterna i delstaten Kentucky. Ett projekt för att de fattiga och isolerade personerna här skulle bildas. Romaner men även faktaböcker, tidningar och receptsamlingar lånades ut. Detta är verkligen ett arbete som jag skulle vilja ha. Jag gillar att rida i otillgänglig natur och älskar läsning. Tänk att få rida omkring såhär och hitta rätt böcker åt de olika människorna. Fast det tillhör en annan tid.
Den här boken är en fiktiv historia om dessa bibliotekarier. Boken är en typisk feelgood roman med sina överdrivna karaktärer. Det rodnas lite här och där. De onda är onda och de goda är överdrivet goda. 

måndag 29 juni 2020

Johanne Lykke Holm: Strega ( betyg 1)

Undrar vad som fick mig att beställa den här boken på biblioteket? Antagligen var det bra recensioner i DN. Temat med unga flickor som skall verka på ett hotell i Alperna under lite mystiska omständigheter lockade nog men det var inget för mig. Jag tyckte den var konstig. Tur att den var så tunn. 

torsdag 25 juni 2020

J.M. Coetzee: Onåd (betyg 3)

Jag vet att jag läst en bok av denne nobelpristagare tidigare som jag tyckte var så bra. I min blogg har jag bara skrivit om boken Jesus barndom som jag läste 2013. Min bokupplevelse var alltså före bloggen. Denna bok stod i min bokhylla men det var inte den boken som jag sökte märkte jag.
Läraren David är förtjust i kvinnor. En elev blir målet. Reglering. Han uppsöker sin lesbiska dotter som bor på en liten gård. Hon är beroende av sin svarte granne som jobbar hos henne. Ett Sydafrika där det inte är helt enkelt att leva alltid. Boken grep inte tag i mig men har gett en del tankar.

onsdag 24 juni 2020

Imogen Kealy: Befrielsen ( betyg 2) ljudbok

’En får inte skämma saga för ett ord’ är ett ordstäv min mor brukar säga när berättelserna hamnar lite väl långt från orginalhändelsen. Det uttrycket passar bra på denna bok som är baserad på Nancy Wakes kamp mot Gestapo i Frankrike. I efterordet skriver man också att många händelser inte har ägt rum. Krigsromantik vill jag kalla den här typen av berättelser där man dödar och skär halsar av nazister utan att blinka. Tar sig in och ändrar i dokument, förgiftar fienden iklädda rollen som horor.
Den här boken känns inte äkta. Det skulle vara intressant att läsa en realistisk skildring om Nancy Wakes gärning. Kvinnan  som tar sig tillbaka till Frankrike via fallskärm och ansluter sig till motståndsrörelsen.  Hon som kallades den vita musen och har en belöning utsatt till 5 miljoner Franc till den som fångar henne.

fredag 19 juni 2020

Ragnar Jonasson: Dimma (Betyg 3)

Den Isländska deckarsensationen! Så står det på boken. Den har fått goda recensioner i svensk press märkligt att den inte finns som ljudbok eller e-bok. Jag beställde den direkt efter att jag såg att den kommit men fick vänta lite då jag hamnade som nummer åtta i kön på biblioteket. Fler än jag har upptäckt denne författare. Böckerna är helt fristående men har sin kommissarie. Denna gång heter hon Hulda. Det är märkligt att böckerna är skrivna i bakvänd ordning. I den första boken tar hon sig an ett sista fall. Jag kollade vad jag skrivit om de tidigare böckerna. Bladvändare har jag använt i båda recensionerna och det ordet passar här också. Boken tar oväntade vändningar och är spännande men känns lite ”tunn”. Långt ute i isländska naturen finns lantbrukarparet som får en oväntad gäst i snöstormen. 

torsdag 18 juni 2020

Joyce Carol Oats: Jagad (betyg3) ljudbok

Boken älskade syster ligger på min 10 i topp lista.  Senast jag läste något av denna författare var 2013   ser jag i min blogg. Den boken läste jag inte ut. Skrev att jag aldrig lyckades komma in i den. Det står också att jag läst flera böcker av författaren (före bloggen) där jag ibland älskat dem och ibland inte begripit.
Här handlar det om Abby. Hon plågas av en återkommande mardröm. Willem blir djupt förälskad i denna vackra, ljuva mystiska kvinna. De gifter sig. Hon råkar ut för en olycka. Vi får reda på hennes bakgrund.
Boken är ljuvligt vacker i beskrivningen av Willems kärlek. Tycker sedan den blir lite tjatig när vi får reda på vad som hände hennes föräldrar. 

måndag 15 juni 2020

Arash Sanari: Sverigevänner (Betyg 4) ljudbok

Arash berättar här sin historia utifrån de dagböcker han och hans far skrev var för sig när de kom till Sverige som flyktingar från Iran. Pappan vill se till att barnen blir en del av Sverige  och flyttar därför till Tjörn där det bara bor svenskar. Roliga och tänkvärda passager. Men så sorgligt med pappan som mer och mer blir isolerad i sitt nya land. 

söndag 14 juni 2020

Silvia Avallone: Där livet är fullkomligt (betyg 2)

På en lista i DN årets bästa böcker hittade jag denna bok. Vi är i Italiens fattiga delar.  Adeile blir med  barn vid 17års ålder med den kriminelle Manuel som åker in och ut i fängelse. Vi får följa henne under graviditeten där hon brottas med beslutet om att adoptera bort sitt barn. Boken tilltalade mig inte alls. Tyckte den var tråkig. 

lördag 13 juni 2020

Anders Roslund: jamåhonleva (betyg 2) ljudbok

Jag har läst de flesta av författarens (Ibland tillsammans med andra) böcker. Kul med denna blogg där jag kan se att betygen varierat. Ett par 5:or. Speciellt Björndansen tyckte jag var så bra.
Här kommer det lägsta betyget hittills. Ewert Gräns tillsammans med infiltratören Piet Hoffman. Det känns igen med tjatigt polisprat och helt osannolika räddningsaktioner. Författaren tar alltid upp aktuella ämnen. Denna gång vapensmuggling från forna Jugoslavien/Albanien. Trots det låga betyget blev det mycket spännande på slutet där jag sträcklyssnade. 

lördag 6 juni 2020

Ocean Vuong: En stund är vi vackra på jorden (Betyg 5-3) ljudbok

Ocean skriver ett brev till sin mamma. Hon kommer aldrig att läsa det då hon inte kan läsa eller skriva. Det är hårda tag i hans barndom med många slag men han  högaktar henne då han förstår vad hon fått gå igenom i Vietnam. Mormodern Lan mötte där, som så många andra, en amerikansk soldat.
Likt titeln är boken ljuvligt vacker när han beskriver henne i nagelsalongen och livet i Vietnam. Jag blir helt tagen av språket.  Trevor är amerikan som inte vill vara gay. Så blir det beskrivande scener om deras sex och missbruk. Dessa avsnitt får lägre betyg då det känns som en upprepning av något jag läst många gånger förr. 

måndag 1 juni 2020

Mohlin Nyström: Det sista livet (betyg 5) ljudbok

John är en infiltratör för FBI. Han ertappas och tvingas gå under jorden. Han hamnar på kalla fall på en polisstation i Karlstad. Här utreder han Emelies försvinnande. Jag tycker boken var spännande och inte alls så förutsägbar.  Det är författarnas debutbok och den kommer nog att hamna i topp på deckarlistorna. 

söndag 24 maj 2020

Betlehem Isaak: Mitt liv utan dig Ljudbok

Rotlöshet är det ord som träder fram ur denna bok. Betlehem ger ingen romantiserad bild av sin far och mors förhållande. Som så många andra yngre personer beskriver hon ett liv där hon är arg kring omgivningen. Hon är ju färgad och kan då lägga till ”vitingars” attityder mot invandrare. Du väljer vad du vill göra i ditt liv är inte en lätt situation för många vare sig man är svensk eller ny i vårt land. Men visst undrar hon över sin far Dawid Isaak som sitter fängslad i Eritrea. 

torsdag 21 maj 2020

Armado Lucas Correa: Den tyska flickan ( Betyg 4) ljudbok

1939 satte transatlantångaren St Louis segel från Hamburgs hamn mot Kuba. 900 passagerare varav de flesta var tysk-judiska flyktingar. Endast 22 stycken tilläts gå iland I Havanna. Resten fick återvända. 239 tilläts gå iland i England. Resten fördelades mellan Frankrike, Belgien och Nederländerna. De senare hamnade troligtvis i koncentrationsläger när dessa länder invaderades. I boken följer vi en av de som fick komma till Havanna. Här upprepar sig historien när det blir revolution på Kuba. Än en gång blir de paria och fråntas verksamhet.
Alltid intressant att läsa när en verklig historia ligger till grund. Boken är ofta hyllad ser jag i olika forum ofta tillsammans med den tokhyllade boken ”min fantastiska väninna”. Jag tycker böckerna har samma karaktär. Jag är inte så begeistrad som många andra av dessa böcker. 

söndag 17 maj 2020

Graham Swift: Här är vi (Betyg 4)

Det var ett tag sedan jag läste Mödrarnas söndag av denne författare. En bok som gjorde djupt intryck på mig och som jag ofta tänker på. Jag har rekommenderat den till några som dock inte är lika begeistrad som jag. Tror att jag var i precis rätt sinnesstämning när jag läste den. Har sett i olika recensioner att det finns fler än jag som är helt lyriska över den boken. Så det var med viss spänning jag tog mig an denna bok. Ronnie är åtta år när kriget startar. Han bor i London och skickas likt många andra barn ut på landet. Han hamnar hos ett äldre par och får en fantastisk tid. Mannen är trollkarl och Ronnie lär sig denna konst. Han vill visst inte tillbaka till sin mor. Denna bok har inte samma effekt på mig som Mödrarnas söndag men visst var språket fint och det finns ett djup.

måndag 11 maj 2020

Ida Andersen: I oxögat (betyg 5)

KOSTA är de första bokstäverna i Koskull och Staël som grundade glasbruket. Invigningen skedde den 27 juli 1742. ”Vi hoppas att namnet, såväl som glasbruket, skall bestå för all framtid, till gagn för orten och till stolthet för hela Svea rikes glasproduktion.” Så löd talet i samband med invigningen och bruket är det dag äldsta bruket som fortfarande har produktion.
Här har författaren vävt en historia om fattighjonet Eskil som blir omhändertagen och upplärd av bonden Anders. Han lär sig till timmerman och att läsa. Både han och hans Sissel kämpar i fattigdom och hårt arbete för att få mat på bordet.
Ibland träffar jag på torpruiner inne i skogen som en gång varit hem för dessa människor. Idag står granarna höga på de forna åkerlapparna. De levde för att överleva. Nu springer jag här endast för mitt nöjes skull. En lättläst bok att sjunka in i. Dock skiljer den sig inte från många andra liknande. 

söndag 10 maj 2020

Malena Ernman: Toalettpapperskungen (betyg 3) ljudbok

Vilken timing att ge ut en bok med denna titel precis när det blev ett hysteri kring toalettpapper i pandemins spår. Nu handlar den inte om medveten hamstring utan om ett misstag. En känga åt miljöskildrande  journalister. Riktigt kul och fyndig läsning. 

lördag 9 maj 2020

Malin Lindroth: Rolf (Betyg 1) ljudbok

DN brukar ha en lista en gång i månaden över de bästa nyutkomna  böckerna just nu. Jag undrar vilka som utser dessa böcker. Ibland finns det något tips jag kan få men ofta är det alldeles förfärliga böcker som denna. Rolf är en misslyckad ensam person med en mamma på ett äldreboende som enda nära anhörig. En mamma som tycker han borde ge henne barnbarn att skryta med. Han jobbar som lärare på komvux och en av eleverna är en trasig person som skär sig. De träffas i ett materialrum och han lägger om hennes sår. Så sorgligt. Boken var mycket kort så jag lyssnade ut den. Jag blir missmodig av böcker som denna. 

torsdag 7 maj 2020

Delta Owens: Där kräftorna sjunger (Betyg 5) ljudbok

Detta är den mest sålda boken i USA 2019. Jag läser också att detta är författarens debutbok. Hon är 71 år gammal. Verkar vara populärt att skriva  om white trashpeople over there.  Denna gång är det Kya som blir övergiven av mor och syskon och lite senare av sin despotiske far. Hon överlever själv i skjulet i det träskliknande området. En pojke lär henne läsa och hon dokumenterar djur och växter i träsket. En mordgåta finns med.  
Vad tycker jag då. Boken får en femma av mig då jag tycker omgivningen beskrivs levande och jag vill sträcklyssna på den.

måndag 4 maj 2020

Lars Mytting: Syskonklockorna (betyg 5) ljudbok

1800-tal inne bland Norges fjordar. I byn finns en gammal stavkyrka med rötter från gammal tro. Kyrkan är mörk, kall och i dåligt skick. Myten om klockorna säger att fadern lät gjuta dem med mycket silver när hans två sammanväxta flickor dog. Ingen annanstans hörs en sådan klang. Den nye unge prästen kommer till denna trakt som ligger långt efter i utveckling. Han säljer kyrkan till tyskar som låter riva den för att frakta den till Tyskland. När de skall ta med klockorna blir det inte så lätt. Vi följer den viljestarka Astrid och hennes kärlekshistoria.
En berättelse i Selma Lagerlöf stil. Mysig att krypa in i. 

lördag 2 maj 2020

Karin Smirnoff: Sen for jag hem (Betyg 5) ljudbok

Den 28/4 kom denna bok som ljudbok. Det var fler än jag som väntat förstod jag då det var över 100 som lyssnade samtidigt som mig redan första dagen. Boken är en direkt fortsättning av hennes två tidigare. Jana Kippo finns kvar i den råa Norrlandsvärlden. Hennes döde tvillingbror finns med henne där deras uppväxt med en far som slår och en religös mor ligger som ett mörkt täcke. Det är något i språket som gör att jag sugs in i berättelsen. Människor är inte snälla med varandra. Hur har de det egentligen där uppe i norr börjar jag undra efter alla mörka historier jag får till mig i olika böcker.

onsdag 29 april 2020

Albert Camus: Pesten (betyg 4) ljudbok

Efter koll i bloggen konstaterade jag att det måste vara över åtta år sedan jag läste denna klassiker. Bloggen startade 2012 och boken finns inte med. Jag visste jag läst om den på senare år men trodde inte det var så länge sedan. Jag mindes mycket av den men eftersom den är så aktuell bestämde jag mig för att läsa (lyssna) om den ytterligare en gång. Råttorna som dyker upp i tusental. Doktorn och hans nya vänner som hjälper sjuka och filosoferar om livet. Jämförelsen med dagens situation är intressant. 

torsdag 23 april 2020

Stina Jackson: Ödesmark (betyg 5) ljudbok

Liv blev kvar hos sin despotiske far Vidar uppe i Ödesmark i Norrland. Jag riktigt känner hur det är där i det gamla huset i granskogen. Längtan bort. En fin beskrivning av människorna och en spännande historia. En bok som passar alla. 

tisdag 21 april 2020

Robert Seethaler: Ett helt liv (betyg 4)

Varje dag spelar jag bridge med Ulla på nätet. Vi har aldrig träffas och hon gillar inte sociala medier så jag vet inte hur hon ser ut. Däremot lär vi känna varandra genom att vi går igenom brickor efter ett antal spel på telefon. Sist blev det även prat om böcker och då rekommenderade hon denna bok.
En av de kortaste romaner jag läst. 130 sidor och den spänner över ett helt liv! Andreas Egger kommer  till en alpby som barn. Han får arbeta hårt, är duktig. Han är med och bygger de första linbanorna. Bor i en liten stuga uppe på sluttningen. Det behövs inte så många ord för att ge en beskrivande bild av ett långt liv. Fascinerande. Sedan kan jag kanske tycka att denne snälle, arbetsamme person är lite väl förnöjsam med sitt lott i livet. 

lördag 18 april 2020

Amanda Svensson: Ett system så magnifikt att det bländar (betyg 2) ljudbok

Jag gillar inte den här typen av böcker  Självupptagna ”nervklena” (bipolära, anorexia...)  intellektuella personer i sina självcentrerade världar. Varför lyssnar jag då på denna tjocka bok? Flera kritiker har rosat boken. Den är välskriven med ett bra språk om än lite för poetiskt för mig.
Trillingar som inte har så mycket gemensamt. En far till Påskön för att finna sig själv. En finns i Berlin i ett halvtaskigt förhållande med en styvdotter. Den tredje finns som läkare i London. Det var den andra boken jag har läst av denna hyllade författare och för min del blir det inga fler.

torsdag 16 april 2020

Hanne-Vibeke Holst: Som pesten (betyg 5)

Vi följer här Karolin Branner som jobbar på WHO. Ett nytt virus börjar spridas. Ursprungslandet mörkar och röjer undan bevis. Många dör. Länder stänger ner. Det saknas vårdutrustning. Kampen om att få fram vaccin fortgår. Kritik mot WHO. Känns det igen? I denna bok är Ryssland ursprungsland och en annan skillnad mot dagens Coronasituation är att det är unga som drabbas. Färgade dör i högre utsträckning och konflikt uppstår vilka som skall prioriteras när vaccin väl börjar produceras.
Vilken aktuell bok. Ser i dagens tidning att djurmarknader är igång i Kina igen. Tänk om nästa pandemi framförallt drabbar unga människor. Då blir det mångt värre än den hemska situation som är idag. Det är bara att tacka författaren för denna läsupplevelse. 

fredag 3 april 2020

Thomas Mullen: Darktown (betyg 4) ljudbok

Då är jag i Atlanta1948. Afroamerikaner är inte accepterade av den vita befolkningen. De första åtta svarta poliserna finns på plats. De har inte samma befogenheter som den vita poliskåren och är dessutom motarbetad av dem. Ett mord på en ung flicka. Eftersom det handlar om en svart flicka utreds det inte. Vi får följa de svarta polismännen men även en ung vit polis jakt på sanningen.
Spännande och så nyttigt att bli påmind om denna tid i Amerikas historia.

lördag 28 mars 2020

Martin Schibbey: Jakten på Dawit ljudbok

Martin är en tuffing som åker tillbaka till Afrika i sin jakt på sanningar. Denna gång handlar det om Dawit Isak som suttit fängslad i  17 år utan rättegång. Vi vet inte om han är vid liv. Intressant läsning om Eritrea.  Som alltid väcks frågan - går vårt bistånd till rätta händer. En av dem han möter uttrycker -They talk the talk but they don’t walk the walk. Jag är så tacksam att jag kan ta del av dessa historier där det krävs mycket research och mod från författaren

onsdag 25 mars 2020

Lucinda Riley: Skuggsystern - Stars bok (Betyg 2) ljudbok

Då har jag läst den tredje boken i serien om de sju adopterade systrarna. De får alla en ledtråd som gör det möjligt för dem att söka upp sitt ursprung när den fantastiske styvfadern dör. För mig har det nu blivit för mycket. Böckerna är för lika. De hoppar mellan dåtid och nutid. De goda är så vackra och dygdiga och självuppoffrande. Detta är inga böcker som tilltalar mig.
 Storytel har en ny funktion där jag får en upplysning om hur många fler som lyssnar på boken samtidigt  med mig. Denna bok ligger upp mot 100 när som helst jag lyssnar vilket sker mitt i natten ibland. Det var annat med den förra boken W där det oftast stod att jag var ensam lyssnare. 

tisdag 24 mars 2020

Annika Luther: De sista entusiasterna (Betyg—-)

Förra året var jag och red i Portugal. Inför resan läste jag José Saramagos bok blindheten. Fantastisk bra bok om en mystisk sjukdom som drabbar allt fler i samhället. De sätts karantän.....  Jag har också läst Albert Camus Pesten som också känns mycket aktuell i dessa Coronatider. 
För ett tag sedan såg jag en artikel om denna bok.  En mystisk virussjukdom drabbar samhället och allt fler blir sjuka. Skolor och fabriker stängs och sjukdomen sprider sig över världen. Vilken timing tänkte jag. Men sedan har jag inte sett något mer om boken vilket jag tyckte var konstigt då den känns så aktuell. Jag förstår nu varför. Boken är så dålig. Jag blev  tvungen att ge mig vilket vill mycket till innan jag gör. 

torsdag 19 mars 2020

Steve Sem-Sandberg: W (betyg 2) ljudbok

Boken är augustipris nominerad. Den är hyllad i olika recensioner jag läser. Jag har den uppskriven på min ”att läsa” lista. Jag är dock motvillig då jag läst De fattiga från Lodz av samme författare tidigare. Den var hemsk och lite tradig tyckte jag.
Denna bok har en verklighetsbakgrund då den handlar om fotsoldaten Woyzeck som står inför rätta anklagad för att ha mördat sin älskade Johanna Worst . I tre år utreds mordet i Leipzig och på så vis är soldatens vedermödor från krigen han varit med i väl dokumenterade. Han avrättas på stadens torg 1824. 10 år efter hans död skriver George Buchnes en pjäs om detta. Pjäsen är välkänd och har ofta framförts genom åren i många länder.
Jag tycker att boken är som en gammal rysk roman. Bitvis mustig med detaljrika beskrivningar. Bitvis tycker jag den är mycket bra om än ack så hemsk. Men den är också tradig i sina detaljerade beskrivningar. Absolut ingen bok jag längtade till men som så ofta är det dessa böcker som ger tankar i efterhand. 

tisdag 17 mars 2020

Ingrid Carlberg: Nobel -Den gåtfulle Alfred

Mycket intressant, lärorik, lättläst, kul och tjock bok om vår store Alfred Nobel. Alfreds far Immanuel var en riktig entreprenör med många vilda idéer som han testade. Han pendlade från framgång med rikedomar till att förlora allt i många omgångar. Sönerna var inte bättre. Här får vi följa Robert, Ludvig och Alfreds olika affärer och projekt. Familjen flyttar till Ryssland när barnen är små. Här utvecklar Immaneul sjöminor. Barnen fortsätter på samma sätt i sin fars fotspår.
Alfred är den som lyckas och skapar en enorm rikedom. Han hjälper familjen många gånger. Intressant att läsa om hur Robert Sohleman får kämpa för att Alfreds sista vilja med sina pris skall kunna säkerställas.  Släktingar och andra vill åt hans pengar!
Jag är så tacksam att få ta del av en bok som denna. Jag förstår hur mycket research det ligger bakom. 

söndag 8 mars 2020

Lucinda Riley: Stormsystern-Allys bok (betyg3) ljudbok

Så har jag lyssnat på bok nummer två i denna serie om de adopterade sju systrarna. Denna syster har sina rötter i Norge. Vi får stifta bekantskap med Grieg.
De goda är så goda. De onda så onda. De begåvade så begåvade. De kloka så kloka. En Feelgoodroman som jag egentligen inte tycker är värd en trea men jag  fastnar i den och jag kommer nog att läsa nästa bok också. 

lördag 29 februari 2020

Kazuo Ishiguro: Bleknande berg (betyg 2) ljudbok

Jag försöker läsa alla nobelpristagare om det inte är ren poesi. Nu har jag påbörjat både Olga Tokarczuk 2018 och Peter Handke 2019. Det var inget som jag gillade så jag har lagt dem åt sidan. Av 2017s nobelpristagare Kazuo har jag tidigare läst Återstoden av dagen och Never Let Me Go.  Så bra böcker som jag ofta tänker på. När denna bok dök upp i en tidningsartikel tänkte jag att jag läser väl denna nobelpristagare istället. Välskriven om en kvinna som bor i Nagasaki efter staden är återuppbyggd med bomben som minne. Möte mellan öst och väst. Handlingen är dock rörig och jag ser inte någon röd tråd i den. 

onsdag 26 februari 2020

Lucinda Riley: De sju systrarna (Betyg 3) ljudbok

Jag har fastnat i serien om de sju systrarna sa Ingrid till mig när vi  träffades i samband med en orienteringsövning. Ingen större litteratur. Feelgood och ganska förutsägbar men ändå mysig med de adopterade systrarnas historier kopplat till olika platser i världen. I denna första bok till kristusstatyn i Rio. Kan bara hålla med Ingrid.

måndag 17 februari 2020

Camilla Läckberg: En bur av guld (Betyg —) ljudbok

Läser i DN att detta är den mesta sålda boken i Sverige. Tänkte att jag får väl lyssna på den då. Börjar med att en dotter är mördad och mannen är misstänkt. Så går den tillbaka i tiden. Kvinnan vet att mannen tittar på porrfilm. Hon tar sig in i mannens dator och så kommer en beskrivning hur den tråkige läraren  kommer hem till sin elev och skall visa var olika muskler sitter och....  Kvinnan försöker klä sig som en ung flicka med rosa läppstift för att möta mannen. Vad är detta? Varför upprörs inte kvinnan över att unga flickor är med och spelar in sådana filmer? Nej det här vill jag inte vara med om. 

Mikko Pasi: Grottdykaren (Betyg 1) ljudbok

Lasse och jag lyssnar ibland  på en ”insomningsbok”. Vi sätter på boken på 15 minuter. Egentligen var den perfekt som sådan då jag knappast hört en tråkigare bok. Ett fotbollslag har försvunnit i en grotta i Thailand. Grottan har blivit översvämmad efter häftiga regn. De har blivit upptäckta av någon dykare. Nu skall räddningsaktion inledas. Många svårigheter. Så lyssnar vi på en segdragen historia när Mikko skall in. Så tråkig. 

torsdag 13 februari 2020

S.K. Tremayne: Istvillingar (Betyg 1) ljudbok

Jag vet inte varför jag fick för mig att läsa denna roman. Har sett den exponeras lite här oc där och det måste vara orsaken. Enligt min mening: Så dålig.
En tvilling dör under lite mystiska omständigheter. Kvarlevande tvilling ser spöken. Familjen flyttar till en ö i yttre Hebriderna för att börja om.

söndag 9 februari 2020

MatildaGustavsson: Klubben (betyg 1) ljudbok

Denna bok har uppmärksammats stort då den beskriver kulturprofilens illgärningar. Denne Jean-Claude Arnault som fritt kunde tafsa på och våldta många kvinnor som swischade runt om honom för att få träffa rätt personer under sin karriärklättring. Lika tråkig som jag trodde denna bok skulle vara lika tråkig var den! 

tisdag 4 februari 2020

Gerda Antti: Adamsons (Betyg 4) ljudbok

Jag har läst de flesta av Gerda Anttis böcker. Tycker hon har en sådan klarsyn på livet. De sista böckerna har jag lyssnat på. Minns speciellt den förra där hon och maken lämnat över gården till sonen med familj och har en del synpunkter på de ungas liv.
Här handlar det om Nora som hamnat på äldreboende. Bitvis är boken helt underbar när hon till exempel reflekterar över anhörigas tyckande om personal och aktiviteter. Känner igen mycket från min mors äldreboende. Läste någonstans att Gerda är en bitvarg. Jag håller med.
Mot slutet tycker jag boken tappar fart.  Boken är författarinläst. Är inte rösten lite för knarrig och sladdrig nu? 

onsdag 29 januari 2020

Susanna Alakoski: Bomullsängeln (Betyg 5) ljudbok

 En gång för många år sedan var jag på en orienteringsresa där en man plockade upp ett skräp och la i en papperskorg. På sjungande finlandssvenska sa han: -Alla vi som bor i Vasa plockar ett skräp varje dag. På så sätt hjälper vi till att hålla vår stad ren och nu hjälper jag världen-  Detta var långt före dagens diskussioner om nedskräpning och imponerade mycket på mig. Mer hade jag inte hört om denna stad innan jag läste denna bok.
1852 brann hela staden ner. Den svenske arkitekten Carl Axel Setterberg kallades in och byggde upp staden 7 km norr om den ursprungliga platsen. Industrimannen  A.A Levon grundade bland annat en bomullsfabrik. 1940 bombades staden svårt av Ryssland men bomberna ämnade för bomullsfabriken föll i havet. Flera vintrar frös hela Bottenviken och vintervägen till Sverige blev en viktig handelsväg.
Allt detta lär jag mig i denna fantastiska bok som handlar om författarens mormor. En fattig bondtös förskjuts av sin familj när han blivit med barn med prästen. Vi följer henne sedan som en av arbetarna  i fabriken. Hennes väninna verkar för att förbättra arbetsmiljön och är med och bildar fackförening. Drömmen om det fantastiska Sverige finns där. 

fredag 24 januari 2020

Rachel Cusk:Transit (betyg 2)

Då och då stöter jag på denne författare i olika recensioner jag läser. Hon hyllas stort som en nyskapare. Det är andra boken jag läser. Bitvis sugs jag in i texten och språket. Tycker det är fantastiskt men jag får ingen helhet. Vad handlade den här boken om? 

tisdag 21 januari 2020

Celeste Ng: Små eldar överallt(Betyg 4) ljudbok

Jag fick denna bok rekommenderad för ett tag sedan och påbörjade en lyssning. Den tilltalade mig inte och efter tre timmar la jag den åt sidan. När flera personer senare prisade den gjorde jag ett nytt försök och började från början.
Det är det här med amerikanska ungdomar jag har lite svårt för. Här möter vi den lyckliga och välartade familjen Richardson med sina fyra tonårsbarn alla olika. Mia Warren flyttar in med sin dotter Pearl i ett av deras hus. Vi får nu reda på vem denna mystiska Mia är och den lyckliga familjen  kanske inte har det så bra ändå.
Absolut blev detta en roman med många bottnar som jag tyckte mycket om och var nära att ge en femma i betyg. 

söndag 12 januari 2020

Jane Harper: En förlorad man (betyg 5) ljudbok

Så har jag varit i Australiens  outback. Boskapsfarmar, enorma vidder, stark hetta, ridning,  tuffa män i Landrover.......
Cameron har gått en plågsam död till mötes på den stekheta slätten vid boskapsskötarens gravsten. Landroven står där inte alls långt borta med all utrustning, vatten och airkondition. Vad har hänt?
Här får jag bekanta mig med familjen han tillhör. Jag tycker inte boken är så bra i början men slutet är    ömsint och fint. Inget tråkigt polistjafs i denna deckare som vann pris som bästa översatta deckare 2019.

onsdag 8 januari 2020

Tarjei Vesaas: Fåglarna (betyg5)

En norsk klassiker. Den här boken har dykt upp som tips senaste tiden. Antagligen har den kommit ut som nyutgåva. Den finns inte som ljudbok. Inte heller har vårt bibliotek den. Den finns E bok så det blev till att läsa på paddan.
Mattis är”eljest”. Han bor med sin syster utanför en by i Norge. Han duger inte till arbete men han kan ro. Han är intresserad av fåglar och upptäcker en dag att det är ett nytt morkulledrag över deras stuga.
Jag tycker det är en fantastiskt fin bok och den stillsamma handlingen blir så levande 

tisdag 7 januari 2020

Jussi Adler Olsen: Små pikanta mord (Betyg 1) ljudbok

En mycket, mycket kort bok som jag och Lasse hade som ”insomningsbok” ett antal kvällar. Frun säger till mannen att hon vill skiljas för han är så tråkig. Det tar honom hårt. Han går till en fashionabel frisörsalong och ”piffar” till sig. Det kostar dock mycket pengar....... 

måndag 6 januari 2020

Mikael Bergstrand: Ingemar Modigs uppvaknande ( Betyg 2) ljudbok

Egentligen är detta en bok i min stil. Ingemar Modig har haft problem i livet vilket gjort honom manisk och ljusskygg. Han kan fotboll och får se när en tjej spelar med killarna. Han lär känna denna tuffa lilla tjej. Vänskap uppstår. För ett tag sedan läste jag ungdomsboken Fotbollshoran som känns mycket mer äkta och realistisk. Detta är en feelgood roman som inte får helt godkänt av mig.