tisdag 28 december 2021

Ellen Mattson: Den Svarta månens år (betyg 2) ljudbok

 Det var nästan så jag tappade lusten att läsa är mitt omdöme om den första boken jag läste av författaren. Vinterträdet som handlade om Greta Garbos liv. Sedan har jag läst boken Tornet och fåglarna som handlar om kommendanten på Marstrands fästning. Det är ett frågetecken i historien varför han kapitulerade så fort när danskarna kom. Tänker ofta på den boken. 

Denna bok började så bra. Precis i min smak där det händer saker och människor möts. Men alltsom blir den tråkig och seg. Boken var nominerad till Augustpriset. Märkligt. 

måndag 27 december 2021

Jan-Philipp Sendker: Vid nattens ände. (Betyg 5) ljudbok

 Jag hade missat att tredje delen i författarens Kinaserie kom redan 2019. Alla böcker han skrivit har jag gett 5 i betyg. Tycker om språket, miljön och underfundigheterna. Boken kan läsas fristående 

Paul bor i Hongkong men är på besök i Kina med sin son  Här får sonhustrun till provinsens ledare syn på sonen och efter en del tumult vill hon ha honom.  Här beskrivs ett Kina där medborgarna är rättslösa  Folk försvinner och polisen är korrupt  Jag tycker boken är mycket spännande 

onsdag 22 december 2021

Elly Griffiths:Dolt i mörker (Betyg 1) ljudbok

Jag har tidigare läst åtta böcker i den här serien om arkitekt Ruth Galloway och hennes relation med kommissarie Nelson. Känner ödsligheten vid Ruths hem vid saltängarna och gillar det. Betyget vid förra boken blev etta med kommentaren nu räcker det. Nu är det definitivt slut. En så krystad handling med underjordiska gångar flera mord....  Riktigt känner hur förlaget är på författaren att skriva fler böcker men man kan inte suga på karamellen hur länge som helst. 

måndag 20 december 2021

Linda Lampenius: Klassisk rebell. Ljudbok

 Så har jag tagit del av den världskända violinisten Linda Lampenius liv. Hon går under artistnamnet Linda Brava utanför Norden. Född i en musik och teaterfamilj där modern lider av alkohol och tablettmissbruk. Hon är ett underbarn och uppträder tidigt med sin fiol. Vid 20 års ålder ger hon sig iväg till USA. Här lyckas hon skriva på kontrakt med oseriösa managers och hon blir utnyttjad av Peter Nygård som stämmer henne på en enorm summa. Hon hamnar i förhållanden med svartsjuka män som hon tvingas fly från. Hon lider av kroppsfixering med anorexi och senare bulemi som följd. Hennes ekonomi tvingar henne att ta alla möjliga jobb. Hon hittar till slut en förstående man som hon älskar. När det är dags att föda barn skall oerfarna praktikanter sätta sprutor i henne och barnmorskan är en riktig ragata som inte tar några hänsyn till henne.  När jag läser det här sista börjar jag undra hur det egentligen var med alla hennes tillkortakommande och lidande tidigare i livet. Men dock en välskriven bok som ger inblick i kändislivet. 

onsdag 15 december 2021

Marilynne Robinson: Jack (Betyg 2)

 Den första boken (Lila) jag läste av författaren var en fantastisk läsupplevelse vilket gjorde att jag beställde den här boken på biblioteket. Det kan vara så att Lila läste jag på en semesterresa till Mauritius och att böcker som dessa kräver ro. I denna bok får jag följa den försupne Jack som träffar den färgade Della. Det börjar med att de blivit instängda på en kyrkogård på natten. Hur de lär känna varandra. Här är det ”Lila”känsla men sedan känner jag mig otålig i läsandet och absolut ingen njutning. 

söndag 12 december 2021

Anna Sundbeck Klav. Historien om Herta del 1-3. Ljudbok

 Den här boken är uppdelad i ett antal böcker på omkring 3 timmar per bok. Jag läser om en piga i början på förra seklet. Hon har det bra på gården hon växt upp i tillsammans med sin ensamstående mor. Sonen i huset tar sig friheter och när hon får möjlighet att jobba på ett sanatorium i Varberg ger hon sig av för ett annat liv. Jag tyckte det lät spännande att läsa om hur det är att jobba på den här typen av arbetsplats med all sin smitta. Men det är för mycket feelgood för min smak och jag hoppar de tre sista delarna. 

lördag 11 december 2021

Sarah Smarsh: Dolly Parton. Ljudbok

Dolly Parton & kvinnorna som levde hennes låtar är den fullständiga titeln på denna bok. Mycket intressant att få lite insikt i denna ikons liv. Jag passade på att lyssna på låtarna allteftersom det berättas hur de kom till. Jag ser helt konstgjord ut men är helt äkta säger hon någonstans i boken. Vad jag beundrar denna intelligenta kvinna som vågar gå sin egen väg och leva sin dröm med stora peruker och mycket smink. 

tisdag 7 december 2021

Guillaume Musse: Central Park Ljudbok

 Återigen en bok jag inte vet vad jag skall ge för betyg. Författaren figurerar i utmärkelse bästa utländska deckare. Förra boken jag läste av denna författare tyckte jag började så bra men slutade i ett förfärligt jagande och skjutande. Denna bok är helt skruvad i början och jag undrar varför jag överhuvudtaget lyssnar. Sedan vänder det och blir en helt annan story. Fast även den skruvad. Det är något med språket som jag gillar. En fin uppläsning. Alice vaknar upp i Central Park ihopkedjad med en främmande man. Det enda hon har i fickorna är en främmande pistol. Igår kväll var hon i Paris, eller......

lördag 4 december 2021

Klas Östergren: Två pistoler. Ljudbok

Detta är en bok som finns på DNs lista bästa böcker just nu. Ofta, men absolut inte alltid, är dessa böcker lite för intellektuella för mig. Gillar denna bok samtidigt som jag inte hänger med i alla svängar. Därför inget betyg. Adolf Fredrik Munch lever sina sista dagar i Italien. Här berättar han för en ståthållare om sitt liv med hovet. Om hur ryktet går att kungen Gustav 111 inte är kapabel att göra arvingar och att Munch får hjälpa till. Han beskylls också för myntförfalskning. 

söndag 28 november 2021

Johan Theorin: Benvittring (betyg 1) ljudbok

Den unga smarta kvinnliga polisen heter denna gång Tilda Davidsson.Trassliga relationer kantar hennes liv. Hon har hjälp av en äldre man Gerlof som, trots att han bor på hem, är knivskarp och hjälper till att lösa mordgåtan. Återigen handlar det om ett mycket gammalt mord kopplat till nya dödsfall. Känns det igen? Vi är på Öland och eftersom jag knappt varit där har jag ingen igenkänning av platser vilket gör att denna bok är totalt ointressant för mig. Så lik alla andra dussindeckare där jag måste ge ett litet plus att det inte finns en dålig chef och tråkigt polistjafs. 

tisdag 23 november 2021

Måns Mosesson: Tim- Biografin om Avicii Ljudbok

Alltid intressant att läsa biografier. Här är ju en person som det stått mycket om och det har också visats dokumentär på TV så det mesta kände jag igen. Jag passade på att lyssna på låtarna allteftersom det berättades om deras tillkomst i boken. En välskriven bok. 

söndag 21 november 2021

Agnes Lidbeck : Nikes bok (betyg 5) ljudbok

 En relationsroman. Vi är i ett litet samhälle på västkusten. Janne är tredje generationens fiskare gift med Ros-Marie som är född i byn. Tomas är en glad affärsman som bor fint tillsammans med den präktiga Karin. Barnen leker. Konstnären Olle och hans fru Sonja kommer in i bilden tillsammans med dottern Nike. Tiden går och inte mycket består. 

Helt fantastiska personskildringar tycker jag. Speciellt i början då är jag helt såld. Boken är tjock och kanske har författaren tappat lite sting i skrivandet på slutet. 

tisdag 16 november 2021

Marilynne Robinson: Hemma (Betyg 2)

 Författaren tillhör en av Amerikas främsta står det att läsa. Detta är tredje delen i en triologi där den första boken helt slog nock på mig. Så bra. Denna bok kändes dock seg. Fick nästan plåga mig igenom historien när den försvunne sonen Jack kommer hem till sin dödende far. Där finns redan dottern Glory som fått ge upp sitt liv för att ta hand om fadern. Ett fint samspel mellan syster och den försupne brodern. Barndomen finns närvarande i deras vardag idag. Triologion har utökats med ytterligare en bok läser jag. Den handlar om Jacks liv. Trots segheten i den här boken skall jag läsa den. För det är ju så att det som är lite tråkigt att ta till sig stannar kvar för betraktande. 

torsdag 11 november 2021

David Lagercrantz: Obscuritas. (Betyg 4) ljudbok

 Michaela är en smart nyutexaminerad polis som ifrågasätter sina kollegors gripande av en känd buse som mördare till fotbollsdomaren. Hon hånas och blir illa bemött av sina chefer och högre befäl. Hon kommer från invandrarkvarter och är sedd över axeln för det. Känns det igen?Lägg därtill uppläsaren Gunilla Learning som bör hålla sig till feelgood romaner och inte läsa in deckare. Nästan så jag ger upp. Men så får Michaela lämna utredningen och gör efterforskningar på egen hand tillsammans med en äldre man. När vi slipper polistjafset blir det en annan bok och Gunillas inläsning lugnar ner sig. Talibaner och Abu Ghurayh fängelset är ingredienser i denna välskrivna bok. 

söndag 7 november 2021

Rachel Molin: Dungen (Betyg 3) ljudbok

 Detta är en i mina öron en dyster bok. Frireligiös ort där det finns mycket bakom fasaden. Adina känner sig ensam och när den jämnåriga Malin vill vara hennes vän känns det stort. Tillsammans skall de söka sanningen i guds ord. Malin är manipulativ och lockar Adina till den av djävulen besatta platsen dungen. Som så många gånger i dessa sammanhang är det lurendrejeri som styr de som predikar. Bra skriven men så mörk. 

torsdag 4 november 2021

Geoffroy Delmore: Rådjursmannen. Ljudbok

Jag läser att detta är den bästsäljande franska självbiografin om en mans unika kontakt med rådjur. Boken har blivit hyllad världen över och rättigheter sålts till 11 länder. Geoffroy platsar inte i skolan och får hemundervisning. Han drömmer sig bort till naturens frihet och med ett fotointresse ger han sig ut för att leva som ett djur i skogen. 

Jag vet inte vad jag tycker om denna bok  Jag gillar inte den riktigt  Eftersom jag själv vistas mycket skogen har jag svårt att förstå hur man vill och kan leva såhär. Samtidigt är det en fin historia

tisdag 2 november 2021

Tove Alsterdal: Slukhål. (Betyg 1) ljudbok

 Boken Rotvälta fick betyg 2 av mig. Det här är en fristående fortsättning om polisen Eira. Ännu lägre betyg! Norrland igen. En skådespelare är försvunnen. Det letas efter honom och han hittas. Flera liknande försvinnanden utreds runt om. Jag tycker boken är riktigt tjatig, tråkig, orealistisk och utan spänning. Har tidigare löst böcker av författaren som jag gett höga betyg men det verkar som hon pressas att skriva efter sina tidigare framgångar. 

lördag 30 oktober 2021

Peter Zuckerman: Begravda i himlen (Betyg 3) ljudbok

För ett tag sedan när jag löste korsord med mor dök en fråga om vem som var först  på Mount Everest topp upp.  Edmund Hillary från Nya Zeeland och sherpan Tenzing Norgay gjorde detta 1953. Jag var förvånad att sherpans namn fanns med. Läste om denne Edmund som säger att hans största bedrifter i livet var uppbyggnad av sjukhus och skolor i området. Han hade inget till övers för alla dessa sponsorbetalda klättrare som hänsynslöst låter sherpas göra grovjobbet för att komma upp på toppen för att ta foton. 

Fick tips om att denna bok skulle handla om sherpas. Det gör den också i början. Hur de föder hela familjer med sitt bärande och ordnande för klättrarna. Sedan övergår den till att beskriva hur en expedition  tar sig upp på det farligaste berget K2. Många dör. Dessa strapatser har jag läst om i tidigare böcker och även sett filmer.  Hur de fryser, tappar bort sig, får isblock och laviner över sig, folk försvinner ner i avgrunden och det ligger döda färggranna jackor lite här och där. Regnbågsdalen kallas en plats där döda ligger kvar. Det hela verkar sjukt kommersiellt idag. Ingen hänsyn till sherpornas bergsgudar! Och även sherpas dras in i pengahysterin. 

onsdag 27 oktober 2021

Åsa Larsson: Fädernas missgärningar (Betyg 3) ljudbok

 Före min blogg läste jag om Rebecca Martinsson som överger sitt välbetalda arbete i Stockholm för att bege sig till sitt barndoms Kiruna.  Jag minns hur hon drogs till Patrik och att de till slut blev ett par. För ett litet tag sedan läste jag nästa bok i serien. Nu var de inget par men tänkte på varandra och till slut fick de till det och allt verkade perfekt i slutet av den boken. Döm om min förvåning att de inte är ett par längre när denna bok börjar. 

Bitvis är boken jättebra och spännande men så är det detta med relationer som verkar mycket krångligt. Både i familjer men även på polisstationen. En berömd brottares försvunne far hittas efter 40 år i en frysbox. Rysk maffia, bedrägerier, knark, horor och flera mord. Jag tycker det blir för mycket av allt men ändå en helt okey deckare. 

söndag 24 oktober 2021

Sofie Sarenbrant: Munkavle. Ljudbok

Som barn blir Sofie sexuellt utnyttjad av någon som stod familjen nära. Hon har hållit det här inom sig med påföljd att hon mått dåligt. När hon äntligen orkar berätta preskriberas brottet. Boken känns äkta och jag kan än en gång förvånas över att detta händer så ofta. 

torsdag 21 oktober 2021

Zanyar Adami: Glaspojken (Betyg 5) ljudbok

 En självbiografisk berättelse. Föräldrarna tillhör oppositionen och är gerillakrigare i Iran.  Zanyar föds med en blodsjukdom. Man lyckas få honom till Sverige som asylsökande. Han räddas till livet men med en längtan och sorg. Svårighet att anpassa sig till det nya livet för alla. Mycket vackert och poetiskt. 

tisdag 19 oktober 2021

Anders Teglund: Cykelbudet (betyg 5) ljudbok

 Här får jag en inblick i hur pandemin slår mot enskild kulturarbetare. Jag får också inblick i den nya gigekonomin. Anders har alltid gillat att cykla och tar därför jobb som Foodorabud när hans konserter blir inställda. Det känns som jag är med i backarna i alla sorters väder när han far omkring i sina röda kläder med matleveranser. Intressant att de själva får stå för cykel, telefon och kläder förutom jackan. Inte lätt för våra nya svenskar som inte har råd med den bästa utrustningen. Allt känns äkta från det att han skäms över att ha detta jobb till beskrivningen hur buden blir bemötta. Anders läser själv boken på ett fint sätt och hans pianostycken förhöjer upplevelsen. Jag säger bara tack för denna lyssnarstund. 

söndag 17 oktober 2021

Tora Dahl: När du kommer ut i livet. Ljudbok

 De sista delarna i serien om Gunborg tycker inte jag håller samma klass som de tidigare. Slätstrukna. Nu skall jag ta del av biografin om författaren 

tisdag 12 oktober 2021

Tora Dahl: Sommar och vinter. Ljudbok

 I snabb takt lyssnar jag på serien om Gunborg dvs författarens egen uppväxt. Böckerna hakar i varandra och det händer inte så mycket. Gunborg är obstinat mot lärare hon tycker,är trångsynta. Hon reflekterar kring livet på ett mysigt sätt. 

söndag 10 oktober 2021

Tora Dahl: Besynnerliga värld ljudbok

 Jag fortsätter att lyssna på den självbiografiska serien om Gunborg som nu flyttat till sin krävande mor och delar rum med deras inneboende student Ebba. Gunborg har många tankar om lärare och vuxna. Trevlig lyssning.

onsdag 6 oktober 2021

Åsa Larsson: Till offer åt Molok (Betyg 3) ljudbok

Jag vet att jag läst om åklagare Rebecka Martinsson i böcker tidigare. Dessa böcker kom före min blogg så jag minns inte vad jag tyckte.  Men en positiv känsla gjorde att jag fattade beslut om att ge mig i kast med serien igen nu när det kom en ny bok i höst. Dock började jag med denna bok som kom 2012. Jag gillar beskrivningen av Rebecka och människorna runt henne samt miljön. Synd att det är en mordgåta som skall lösas av dessa poliser som är i konflikt med varandra. En komplicerad historia som jag blir lite trött på. 

måndag 4 oktober 2021

Tora Dahl: Dörrar som öppnas.

 Fjärde boken om Gunborg är lik de andra. Det händer inte så mycket men mysiga att lyssna på. Nu är det fyra kvar i serien. 

lördag 2 oktober 2021

Tora Dahl: I främmande land (betyg 5) ljudbok

 Snabbt lyssnade jag på tredje boken i Gunborgserien. Precis som i de tidigare böckerna gillar  jag berättelsen om fosterdottern och hennes rigida styvmor. Det känns äkta. 

onsdag 29 september 2021

Tora Dahl: Långt bort härifrån (Betyg 5) ljudbok

Så fortsätter jag att följa Gunborg precis där förra boken slutade. Den gudfruktiga Sofia styr och ställer med sina fosterbarn. Gunborg är ett underfundigt barn med många tankar. Jag bara gillar detta. 

måndag 27 september 2021

Tora Dahl: Fosterbarn (Betyg 5) ljudbok

 Det har gjorts en dokumentärroman om Tora Dahl 1886-1982. För mig är detta ingen författare jag tror jag läst tidigare. Konstigt. Tänkte jag skulle bekanta mig med henne. Hennes mest framstående verk är serien om Gunborg läser jag. Detta är självbiografiskt verk i åtta delar. Jag har nu läst första boken och tycker verkligen om den. Sofia Stolt är en äldre ungmö. Hon tar emot barn som föräldrar inte kan ta hand om. Oftast barn födda utom äktenskapet. Hon beskrivs av de som lämnar barnen som känslokall men som det beskrivs med Gunborg är hon varm och korrekt. Jag tyckte mycket om denna bok. 

onsdag 22 september 2021

Ann Heberlein: Fallet (Betyg 3) ljudbok

 Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Så hette Anns självbiografiska bok som kom 2009. Hon beskriver här sin psykiska sjukdom. Jag tyckte hon var förfärligt självcentrerad och motbjudande. Jag har förstått att folk med dessa sjukdomar ofta är på detta vis. Eftersom jag tyckte hon var så osympatisk i den boken har jag inte följt skriverier om henne. Denna bok har blivit uppmärksammad med goda recensioner så jag får väl ge den ett försök tänkte jag. Den börjar på samma sätt som tidigare med att hon beskriver hur mycket hon hinner med och klarar av. Ett maniskt beteende som inte håller någon längre tid. Det är nära jag ger upp lyssnandet och såga boken men så händer något. Hon beskriver hur hon tagit upp att problemet med att många våldtäktsmän är från Afrika och Mellanöstern. Hur man tystar ned att de har en annan syn på kvinnor. Hon tar också upp att dessa ensamkommande flyktingpojkar som kommer med trauman tas om hand av outbildade godhetstanter och hur det kan bli problem. Detta var helt tabu att säga för några år sedan. Även hur vi cementerar ett utanförskap genom att skänka pengar till tiggare. Att köpa sig en känsla av godhet genom att skänka en slant. Godhetsknarkare. Flera andra exempel som inte ligger i tiden att tänka och uttala. Hon blir utfryst och anklagad att vara fascist. Tiden var inte mogen. Eftersom jag håller med henne i resonemangen där jag själv förundrats över dessa saker och speciellt detta att utesluta SD istället för att gå in och ta ett resonemang med dem tycker jag boken blir mycket bra. Tänkvärd om hur dreven går och gör människor illa. 

söndag 19 september 2021

Susanna Alakoski: Londonflickan (Betyg 5) ljudbok

Detta är en fortsättning på boken Bomullsänglar. Här får vi följa Hildas barn Greta och Jonny. De hamnar i Sverige och får ett bättre liv? Frågetecken för att vad är ett bra liv? Vi får en inblick i samtiden. Hur tekoindustrin utvecklas men inte kan konkurrera med låglöneländer. Greta vistas en tid i London som au pair och får på så sätt inblick i en annan värld. Tänk att fram till 1975 var abort olagligt i Sverige. Det pratas om sambeskattningen som gör det olönsamt för kvinnor att arbeta. Jag tycker boken känns realistisk och ser fram emot fortsättning som jag förstår kommer. 

torsdag 16 september 2021

Mia Kankimäki: Kvinnor jag tänker på om natten (Betyg 4) ljudbok

 Idén om att berätta om kvinnor som vågat trotsa sin samtid genom att ge sig ut på resor eller på andra sätt utmana omvärlden och sedan följa i deras spår för att förstå deras svårigheter är genial. Jag har tidigare läst om Karen Blixen och här känns det spännande att läsa om hur författaren själv ger sig ut i öken off season och jämför sina strapatser och upplevelser med Karens. Jag har aldrig tidigare hört talas om Isabella Bird som var en sjuklig kvinna som gav sig ut på alldeles otroliga resor och skrev skildringar om dessa. Dessa reseberättelser blev otroligt populära och översattes till flera språk. Inte har jag heller tidigare hört talas om Nellie Bly. Hon var en berömd undersökande journalist som utmanade genom att som ensam kvinna med endast en handväska som bagage fara jorden runt på 72 dagar. Konstnärerna i Florens kunde hon hoppat för att ge dem en egen bok. Konstnären Yayoi Kusama har gått mig förbi. Hon är berömd för sina prickar på ting samt fallosar. Hon har haft utställning både på moderna museet och Lousiana. Synd att jag missat dessa. Tycker att det kunde blivit flera böcker med lite mer fördjupning i vissa partier. Nu blev det lite hafsigt emellanåt.  

tisdag 7 september 2021

Liza Marklund: Polcirkeln (Betyg 2) ljudbok

Sprängaren och Gömda är de första böcker jag läste av Liza Marklund. De var mycket bra. Läste sedan fler böcker av författaren som jag tyckte var dåliga. Förra året kom boken Pärlfarmen. Lasse rekommenderade den och jag tyckte den var mycket bra. 

Denna bok fick strålande recensioner i DN -andlöst bra stod det. Även Aftonbladet gav fina recensioner. Jag är mycket förvånad. Tyckte den var riktigt dålig. Krystad och ytlig. Ett gäng unga flickor har en bokcirkel varje fredag sedan lång tillbaka. Här namedroppas det författare och böcker. En av dem försvinner och hittas 40 år senare ingjuten i ett brofundament. Huvudet är borta. Vad hände för 40 år sedan? Viking som var en ung grabb bland tjejerna är nu kommisarie i den norrländska orten och utreder det. 

fredag 3 september 2021

Kelly Rimmer: En mors bekännelse (Betyg 5) ljudbok

 Hustrumisshandel har jag läst böcker om ett par gånger så lite motvilligt började jag lyssna på boken. Här har huvudpersonens man tagit sitt liv. Vi får följa hennes berättelse när hon pratar med en psykolog för att komma vidare. Vi har en huvudperson till och det är Davids mor. Hur hon blivit stukad i livet och sedan har sonen som sin stora mission i livet Hur hon blundar när han misshandlar frun. Jag tycker boken är bra och slutet överraskande. Lite feelgood får jag ruska av mig. 

måndag 30 augusti 2021

Johanna Hedman: Trion (betyg -) ljudbok

 Francis är dotter till Thora. Hon åker till London och bor hos en kompis till modern. Vi får sedan följa modern och hennes vänner. Det är längtan och nostalgi. Jag kommer inte in i boken och gav upp!!!

lördag 28 augusti 2021

Marie Aubert: Vuxna människor (Betyg 3) ljudbok

Vår berättare är 40 år. Hon har egentligen inte haft någon fast förbindelse och börjar nu inse att tiden rinner ut för att få barn. Hon har ärvt en stuga vid havet av föräldrarna. Hit åker hon för att träffa sin syster och mor med respektive. En välskriven men ack så dyster och sorglig bok. Tur att den var mycket kort annars hade jag blivit deprimerad. 

torsdag 26 augusti 2021

Kerstin Ekman: Löpa varg ( Betyg 5) ljudbok

En underbar alldeles för kort bok med så fin inläsning. Huvudpersonen är en norrlänning som äger jaktmark och jagar. Hatet mot vargar finns där men vår huvudperson får en uppenbarelse kring detta ståtliga djur. Så fint och vardagligt samspel mellan makarna. Jag är varm i hjärtat. 

onsdag 25 augusti 2021

Guillaume Musse: Samtal från en ängel ( Betyg 4) ljudbok

Boken börjar precis i min stil. Två personer förväxlar sina telefon på en flygplats och detta upptäcks inte förrän de befinner sig i var sin världsdel. De kan inte hålla sig utan utforskar varandras telefoner och gör då upptäckter att de har beröringspunkter. Tänk vilken vacker roman detta kunde blivit men tyvärr skall vi in i thrillerdelen med biljakt, poliser som bytt sida, inlåsning i hemska källarförråd och skjutande. Så trött jag blir på detta. Men första hälften är såpass bra att den ändå får en fyra. 

måndag 23 augusti 2021

Gretelise Holm: Funnen död ( Betyg 4) ljudbok

 Boken utsåg till Årets bästa kriminalroman 2020 i Danmark. Ellinor hittas död i sitt hem. Naturlig död? Vi får följa personer runt henne. Hennes otrogne man, dottern som är raw food vegan och hennes undernärda barn, den alkoholiserade sonen, neddragningar på jobbet. Den tar upp aktuella samhällsproblem som hur vi manipuleras på sociala medier. Bladvändare där slutdelen lämnar lite mer att önska. 

torsdag 19 augusti 2021

Magnus Västerbro: Tyrannens tid:om Sverige under Karl XII. (Betyg 5) Ljudbok

 I slutet av boken färdas några Saxare genom Sverige mot Stockholm. De förfäras över armodet och tillståndet i landet. De är glada att de har med egen mat då det inte verkar finnas mycket till befolkningen. Landet har totalt utarmats av kungens krig som oavbrutet hållit på i 18 år. Denne krigarkung har tvingat ut nästan alla män att slåss för färdenelandet. I början vanns stora segrar men allt förloras igen. Visst har jag läst om Karl XII förut men här får jag följa enskilda människor genom bevarade brev och rättegångsprotokoll. Mycket intressant som jag kan sätta i relation till vad som händer i världen idag där despoter härskar utan hänsyn till sitt folk. 1710 härjar dessutom pesten i Europa. Fartyg skall sitta i karantän innan de anlöper Stockholm. Kontrollen är slapp och passagerare tar sig i land med katastrofala följder då befolkningen dör som flugor. Man försöker begränsa utbrottet men det sprider sig. I Örebro är man vaksam och skiljer genast sjuka från samhället vilket får till följd att det endast blir ett fåtal dödsfall. I Nyköping har man dålig styrning med många dödsfall. Känns det igen? En fråga jag ställer mig flera gånger när jag lyssnar på boken är. Varför har vi statyer över denne man som orsakat så mycket lidande? 

onsdag 11 augusti 2021

Håkan Nesser: Schack under vulkanen ( Betyg 1) ljudbok

 Stackars Håkan Nesser. Det måste vara så att denne briljante författare är pressad av förlaget att skriva deckare. Här har han åstadkommit en mycket krystad historia om författare som försvinner. Eftersom det skett i Kymlinge där vår kommisarie Barbarotti verkar så får vi för sjunde boken följa polisarbetet här. Tjatigt och tråkigt.

fredag 6 augusti 2021

Emily Bronte: Svinlande höjder. Ljudbok

Så här står det på Wikipedia: Svindlande höjder (originaltitel: Wuthering Heights)är en roman av Emily Brontë,  Berättelsen löper omkring det tragiska kärleksförhållandet mellan Catherine Earnshaw och Heathcliff och dess konsekvenser som återberättas i en ramberättelse med de två berättarna Nelly Dean och Mr Lockwood. Bokens titel syftar på huset, eller godset, där största delen av berättelsen utspelar sig.Romanen gavs ut 1847 under pseudonymen Ellis Bell. Samma år romandebuterade också Emilys systrar Charlotte Brontë (pseudonymen Currer Bell) och Anne Brontë med böckerna Jane Eyre och Agnes Grey. Jane Eyre var den av böckerna som togs emot bäst av sin samtid, men det är Svindlande höjder som idag står sig bäst, både hos den breda publiken och inom litteraturforskningen.

Vad tycker då jag. För ett tag sedan läste jag Jane Eyre. Jag blev förvånad över att jag tyckte den stått sig så bra. Sedan är det också värdefullt att ha läst dessa klassiker då det händer att jag stöter på frågeställningar om dem i olika sammanhang. Kul att nu även läst denna bok även om jag tyckte den var tjatig. 

lördag 31 juli 2021

Anders De La Motte, Måns Nilsson: Döden går på visning (Betyg 1) ljudbok

 Tråkig deckare med alla ingredienser! jag brukar inte ha synpunkter på inläsare men här tyckte jag inte det blev bra. 

måndag 26 juli 2021

Moa Herngren: Svärmodern (Betyg 4) ljudbok

 Jag känner inte igen mig i boken som tur är. Har dock träffat personer som jag tror kan vara så här dominerande och påhängsen mot sina sin son och svärdotter. Själv har jag lite dåligt samvete hur jag behandlade min snälla svärmor men vi var så olika. 

söndag 25 juli 2021

Håkan Nesser: Norton filosofiska memoarer (Betyg 1) ljudbok

 Här följer jag en hund som funderar och berättar om sitt liv. Jag gillar ju Håkan Nessers böcker men här funderar jag på att han skrivit en mycket kort bok för att få ytterligare möjlighet att tjäna pengar. Jag tycker inte den är underfundig och rolig. 

fredag 23 juli 2021

Ruth Druart: Sista natten i Paris (Betyg 3) ljudbok

 Ännu en i raden av alla dessa böcker jag läst om förföljelser under andra världskriget. När Sara skall skickas till Auschwitz ger hon sin nyfödda bebis till en järnvägsarbetare. Han måste skjuta en tysk för att komma undan med barnet. På så så vis måste även han fly Frankrike. Vi får följa flykten till USA, livet där och sedan händer oväntade saker. En bra bok men eftersom jag läst så många liknande på sista tiden får den ett lägre betyg. 

måndag 19 juli 2021

Mattias Edvardsson: En familjetragedi (Betyg 3) ljudbok

 Detta är tredje boken jag läser av denne författare. De är lika i sin uppbyggnad. Jag undrar hela tiden vem som är mördaren och slutet är överraskande. Här berättas historien av ett antal personer. Olika uppläsare underlättar för mig att hänga med. Den snygge, trevlige barnläkaren bor tillsammans med sin fru som lider av en mystisk sjukdom. Här jobbar juridikstuderande Karla som städerska. Hon hyr rum av Bill och hans dotter som trasslat till ekonomin efter fruns död. Vi har också en älskarinna. Lättläst underhållningslitteratur. Orealistiska personporträtt

fredag 16 juli 2021

Anna-Karin Palm: Målarens döttrar (Betyg 3) ljudbok

Denna bok dök upp bland ljudböcker. Jag läste den för många år sedan och mitt minne av den var mycket positiv. Vi får följa två parallella historier som jag länge undrar hur de skall knytas ihop. Laura lever under första halvan av 1900-talen. Hon studerar konst för den egensinnige äldre professorn. Vi får följa hennes utveckling tillsammans med sin son. I nutid får Martin och Maria ett brev som handlar om deras försvunne far. De  ger sig av på en resa till England för att söka efter honom. 

Visst är det en fint skriven bok men jag undrar lite vad det var som fick mig att tycka att den var så bra för många år sedan. 

tisdag 29 juni 2021

Torgny Lindgren: Till sanningens lov (Betyg 3) ljudbok

 Jag fullständigt älskade denna bok i början. Hur huvudpersonen tittat på Dardels målning Madonna med kniv på en loppisauktion. En person ser hans intresse och på så vis blir det budgivning. Boken får inte högre betyg för jag hänger inte med i händelserna kring popstjärnan. Det är annars ljuvligt att höra Torgny Lindgren läsa sin bok.

fredag 25 juni 2021

Sofia Lundberg: Den röda adressboken (Betyg 4) ljudbok

 En riktig bladvändare om man kan säga så om en ljudbok. Doris får tidigt gå i pigtjänst. Hon får följa med till Paris där hennes skönhet gör så hon blir upptäckt och blir modell för de stora modehusen. Doris är nu mycket gammal och vi får följa hennes liv genom de människor hon mött. En av dessa person är den homosexuelle Gösta Nilsson. Jag läser om att författaren är släkt med konstnären GAN ( Gösta Adrian Nilsson). Det är alltså hans liv och konst som stått modell här. Jag läser om konstnären och hans konst på nätet. Intressant. Mycket nära femma i betyg men lite för mycket feelgood i viss partier. 

torsdag 24 juni 2021

Marie Hermanson: Pestön (Betyg 3) ljudbok

Boken Den stora utställningen handlar om firandet av Göteborgs 300 års jubileum för 100 år sedan. Firandet fick skjutas upp två år för de inte klarade av att få färdigt alla attraktioner i tid. (Liseberg, Slottskogen, Botaniska trädgården, Götaplatsen, konstmuseet) I den boken fick vi lära känna Nils som nyutexaminerad polis och Elin som var reporter på mässtidningen Kronan och Lejonet. I den här boken får vi följa dessa personer igen. Nils har stigit i graderna medan Elin inte kommit så långt i sitt drömyrke. Jag läser på nätet om Kärnsö utanför Göteborg som 1771 fick en anläggning där besättningar fick sitta i karantän för pest  innan de fick komman i staden.  Senare var man rädd för Gula febern och kolera. 1879 återkom pesten i Ryssland och det blev full aktivitet i byggnaderna. 1912 lades verksamheten ner. I denna bok används de nedlagda byggnaderna på pestön för att hålla en fruktansvärd fånge. En död man hittas i Säveån och Nils jagar mördaren. Elin ”wallraffar” som piga. 
Precis som i Den stora utställningen  tycker jag miljö och bakgrund är mycket intressant men storyn griper inte riktigt tag. 

tisdag 22 juni 2021

Anna-Karin Palm: Jag skriver över ditt ansikte (Betyg 3) ljudbok

 I början är den här boken så ömsint och fin. Modern försvinner in i alzheimers värld. Jag blir riktigt varm i hjärtat men så händer något. Plötsligt beskrivs modern under deras uppväxt som egoistiskt och kontrollerande. Hon vill alltid stå i centrum och inga andra får glänsa. Hon är avundsjuk på sina döttrars gemenskap och deras vänner duger inte. Det kommer fram att hon antagligen utnyttjats sexuellt av sin far. Sista delen av boken är ömsint igen i samband med moderns död. Jag tycker boken är tråkig i mitten och jag tänker att författaren nog kan bli som sin mor. ”Mamma är lik sin mamma”. 

lördag 19 juni 2021

Karl-Ove Knausgård: Morgonstjärnan ( Betyg 5)

 Ett antal händelser oberoende av varandra händer samtidigt som en stor stjärna visar sig på himlavalvet. En härlig bok där språket flödar och jag vill bara fortsätta läsa men när slutet närmar sig blir jag fundersam. Skall jag inte få reda på hur det går för mina romanfigurer? Jag läser då att det skall komma en fortsättning. Bara jag nu kommer ihåg vilka alla var när nästa bok kommer. 

torsdag 17 juni 2021

Marie Hermanson: Skymningslandet (Betyg 2) ljudbok

 Martina är timanställd som städerska på hotell. Dåligt betalt och inget att säga till om. Hon bor i andra hand och måste plötsligt lämna sin lägenhet. När hon träffar Tessan följer hon med henne till hennes herrgård. Den mycket rika Florence lever i det förgångna och anställer ungdomar som mot bostad, mat och en ringa peng lever med i hennes fantasivärld. Vi får till slut reda på det hemska öde som försatt Florence i hennes tillstånd. Det smids planer om vad man skall göra i framtiden men hinder dyker upp som måste övervinnas. Tyvärr griper inte boken tag i mig trots att jag förstår tanken bakom händelserna som följer efter Florence blivit sjuk. 

lördag 12 juni 2021

Karin Alfredsson: En rysk gentleman ( Betyg 3) ljudbok

 Denna gång har läkaren Ellen Elgh flyttat tillbaka till Sverige och arbetar inom hemsjukvården. Hennes styvdotter från Zambia strular. Vi får följa problematik inom sjukvården med snuskgubbar. Vi får också en inblick i Rysslands förlegade kvinnosyn. Ellens syster som haft stora problem i livet följer med en rysk läkare för att bli hans hustru men det är något skumt med denne kontrollerande man.                                 Ett angeläget ämne men jag tycker storyn är för tunn med otroliga vändningar. 

torsdag 10 juni 2021

Elaf Ali: Vem har sagt något om kärlek (Betyg 5) ljudbok

 Elaf berättar om sitt liv med kontrollerande föräldrar. Hedersförtryck. Det är viktigt vad släkten tror och tänker. Gärna att gifta sig med en kusin för att hjälpa varandra i släkten. Hon får inte delta i simundervisning eller vara med på utflykter där pojkar finns med. Jag har läst om det här förut och även stött på det bland de invandrare jag träffat. Egentligen inget nytt men man behöver påminnas. En rak och ärlig bok. 

tisdag 8 juni 2021

Sebastian Barry: Dagar utan slut (Betyg 2)

 Detta är en bok som uppmärksammats och fått många priser. Bitvis är den fin men denna inramning av krig och hemskheter! Först dödas indianer skoningslöst. Sedan deltar huvudpersonerna i amerikanska inbördeskriget. Ett krig som också beskrivs ingående i Ola Larsmos bok Översten som jag läste för ett tag sedan. Usch så mycket hemskheter och grymhet. 

måndag 7 juni 2021

Sören Sveistrup: Kastanjemannen (Betyg 2) ljudbok

För variationens skull blev det dags för en deckare. Hör mördas och stympas mödrar i mängd. En ”kastanjeman” lämnas vid offret. Polis med problem och dålig chef. En krystad historia men jag var mycket nyfiken på vem som var boven så visst var det lite spännande ändå. 

tisdag 1 juni 2021

Kristina Sandberg: En ensam plats (Betyg 3) ljudbok

 Läser att Linda Skugge fullständigt sågar denna bok. Jag vet faktiskt inte så mycket om Linda Skugge. Hon har varit i någon fejd med Björn Ranelid har  jag ett svagt minne av. Jag ägde en gång en bok där hon var en av författarna. Fittstim hette den. Jag tyckte inte den var bra så den skänktes till Röda Korset. Vad jag inte förstår är hennes ilska över denna bok. Jag tycker Kristina Sandberg skriver bra och intressant. Visst är den självcentrerad kring hennes sjukdom men så blir det väl när man drabbas av aggressiv bröstcancer där utgången inte allt för sällan är dödlig. Hennes far dör i samma veva och hon våndas över vad hon skall göra med den misskötta fädernegården 60 mil bort. Lite för många sjukdomsdetaljer gör att betyget inte blir högre. Absolut ingen sågning. Linda Skugge är nog bara avundsjuk på Kristinas framgång  med serien om Maj. Tre böcker som fick högsta betyg av mig. 

torsdag 27 maj 2021

Kristin Harmel: De bortglömda namnens bok (Betyg 3) ljudbok

 Jag vet inte vilken gångs ordningen jag tar del av kampen att föra ut judar och andra personer i nöd från Frankrike under andra världskriget. Många böcker och filmatiseringar. Denna gång är det Eva som själv är  jude och som klarade sig undan till södra Frankrike tillsammans med sin mor när fadern greps. Hon är konstnärligt begåvad och sätts att tillverka falska identitetshandlingar i en by nära schweiziska gränsen. Hon hjälper små barn med falska namn. För att deras riktiga namn skall finnas kvar för hon anteckningar kring dessa. Det svåra ämnet till trots vill jag klassa detta som en feelgood bok. Den är spännande samtidigt som jag retar mig på dessa hjältemodiga män, förnärmade flickor och allt detta rodnande. Ett riktigt feelgoodslut som jag kanske tycker är mysigt ändå. 

tisdag 25 maj 2021

Mats Strandberg: Konferensen (Betyg 3) ljudbok

Jag känner igen mig och ler flera gånger i början av boken. Alla dessa konferenser jag varit på. Här är det pratmakaren Jonas som ”lurar” kommunen att satsa på ett köpcenter. Ifrågasättarna  kallas bakåtsträvare. Han får hålla på. Jag känner igen det från min egen kommun. Arenan, älgmuseet och det senaste i raden flera utegym som ingen begriper hur de skall användas. Här har kommunen säkert blivit förd bakom ljuset av pratmakare.  I boken åker de på konferens med övningar som skall stärka sammanhållningen och ladda för det kontroversiella invigningen. Träffande personskildringar men så händer hemska saker. För mycket av det hemska! 

torsdag 20 maj 2021

Åsa Linderborg: Året med 13 månader (Betyg 3) ljudbok

 Hela boken stinker äkta kvinnohat/självömkan, noll empati, bara me,me,me/Åsa har en schizofren hållning till de patriarkala/ Namedroppande/ Nej tack! Är detta den nya tidens vänster betackar jag mig/ självömkande bok/Fy vilken bedrövlig bok/Människor med möjlighet som saknar moralisk kompass är inte nytt/ Inget jag rekommenderar att lägga tid på.  Så här håller det på i betygsättandet kring boken. Några skriver även positivt om hennes mod. Jag känner absolut ingen lust att läsa boken men så är det en person som rekommenderar den och jag tänker att jag måste åtminstone börja läsa den även om jag är övertygad om att det inte är något för mig. Jag blir förvånad. Hon tar upp detta med meetoo drevet som skoningslöst hängde ut flera män innan de blivit dömda. Hur tidningarna driver häxjakt och alla hänger på och det inte går att ifrågasätta. Hon tar också upp beteendet när Nya tider portades på bokmässan där flera förlag och författare säger att de inte vill vara med om de är där. Detta istället för att mötas och ta diskussionen. Jag håller helt med Åsa i dessa resonemang. Aftonbladet ligger efter när det gäller meetoo och när kulturhusets Benny Fredriksson ifrågasätts  blir det samma skoningslösa skrivande om gamla ”synder” som hon tidigare förkastat. Jag tycker boken är intressant.  I början riktigt bra kanske för att jag helt håller med men sedan är hon talesman för vänstern. Här blir det ett tydligt Stockholmsperspektiv där man uttalar sig om de stackars arbetarna utan riktig känsla för hur det är i övriga landet. Klart läsvärd bok. 

torsdag 13 maj 2021

Camilla Grebe: Alla ljuger ( Betyg 3) ljudbok

 Maria lever med sin son som har  downs syndrom. Hon träffar Samir som förlorat sin fru och en dotter i en trafikolycka. Han vill nu göra allt för sin dotter Jasmine som han har kvar i livet. Han flyttar från Frankrike till Sverige för att hon skall byta miljö. Har Jasmine verkligen begått självmord? Vi får nu följa en dramatisk händelseförlopp ur de olika personernas vinkel. Lite annorlunda deckare men visst  är det med lite tråkigt polistjafs med en omöjlig chef. Känns lite ytlig och hafsig i mellanåt. 

söndag 9 maj 2021

Vigdis Hjorth: Är mor död ( Betyg 4) ljudbok

När författaren gav ut boken Arv och miljö blev det ett stort rabalder i Norge.    Vigdis kommer från en högre ”ståndsfamilj”.  Boken anklagar fadern för övergrepp och modern för att upprätthålla en fasad. Vigdis systrar påstår att det inte är sant. Denna bok verkar vara en fortsättning på den förra.  Här är huvudpersonen en erkänd konstnär som inte har kontakt med sin familj och inte kommer på faderns begravning. Hon flyttar hem till Norge i samband med en retroutställning. Hon vill ha kontakt med modern som vägrar svara i telefon eller på sms. Detta är en sorglig historia om att inte nå fram till varandra. Välskriven men ack så vemodig. 

fredag 7 maj 2021

Emma Hamberg: Je m’appelle Agneta (Betyg 4) ljudbok

 Motvilligt började jag att lyssna på Emmas senaste bok. Det brukar vara för mycket feelgood för mig och hennes förra bok som handlade om hennes liv tyckte jag inte alls om. Jag har verkat med hennes föräldrar och därmed följt Emmas förehavande. Emma som jag tycker är en lysande föreläsare med mera så därför åkte boken in i lyssnarhögen. Denna bok tilltalade mig dock. En fransk liten by med gränslösa personer som älskar livet. Mysig feelgood.

onsdag 5 maj 2021

Karin Smirnoff: Sockerormen (Betyg 5) ljudbok

 Agnes, Christian och Mika är tre udda underbarn i utanförskap. En före detta världsartist, musiklärare och tennistränare tar sig an dem. På baksidetexten står det ”Frågan är vem Frank Leide är: En trygghet när föräldraskapet sviker eller det största sveket av dem alla.”

En fantastisk läsupplevelse trots allt det hemska  En bok jag sögs in i 

lördag 1 maj 2021

Nguyen Phan Que Mai: När bergen sjunger (Betyg 5) ljudbok

 Det har varit intressant att få en inblick från livet i Vietnam Här får jag följa det via en mormor och  hennes barnbarn Huong.  Dels är vi i slutet av 1970 talet när de undrar vad som hänt Huongs föräldrar och mormoderns andra barn och dels berättar mormodern vad som hände när hon tvingades fly från sin gård med sina sex barn. 

Jag läser på nätet om hur Vietnam delades upp i Syd och Nordvietnam 1954 i samband med att de franska kolonisatörerna lämnade landet. Om jordreformen där ägare av gårdar tvingades lämna i från sig sin egendom och hur de torterades och mördades. 10.000 lär ha mist livet på detta vis. Jag läser också hur amerikanerna anslöt sig på Sydvietnams sida och deras härjningar med avlövningsmedlet Agent Orange 1961-1971. Detta medel som ger sjukdomar och missbildade barn än idag. 

Författaren föddes i Vietnam 1973 och blev under sin uppväxt vittne till krigets förödelse. Det finns inte så mycket att hitta om henne på nätet. Jag tycker att detta är en mycket fin historia som ger hopp trots alla grymheter som beskrivs. 

måndag 26 april 2021

Olga Tokarczuk: Styr din plog över de dödas ben (Betyg 2) ljudbok

 Jag har tidigare försökt läsa denna nobelpristagare med misslyckat resultat. När den trevliga tävlande i ett av lagen i Kontrapunkt hyllade denna bok och författare tänkte jag att jag gör ett omtag. Men detta är för avancerad litteratur för mig. Huvudpersonen bor i en enslig trakt i gränslandet Polen och Tjeckien. Tillsammans med en granne hittar de en annan död granne. Fler döda dyker upp. Är det djur som ger igen på jägare? Huvudpersonen håller på med astrologi och kan förutsäga vissa händelser beroende på hur planeterna står i förhållande till varandra. Inget för mig! Jag har en bekant som håller på så här. Skall tipsa honom om denna bok. Jag orkade bara läsa två tredjedelar av boken. 

lördag 24 april 2021

Aino Trosell: Gränsmark (Betyg 2) ljudbok

 Huvudpersonen har fått ett vikariat som brevbärare på en linje uppe i Norrland. Här möter hon olika personlighet på gårdar, torp och flyktinganläggning. Kunde blivit en bra bok men tyvärr är språket alltför torftigt. Det är mord, gisslandrama, vargdebatt och ensamhet alltför ytligt och hafsigt beskrivet. 

måndag 19 april 2021

Elin Cullhed: Eufori {Betyg 1) ljudbok

 Ganska ofta refereras till boken Glaskupan av Sylvia Plath. Boken utkom 1963 (under författarpseudonymen Victoria Lucas) och är en kultbok.  Jag tror jag läst den och att jag inte gillade (förstod?) den. Sylvia tog sitt liv vid 30 års ålder medelst gas strax efter boken gavs ut. Detta ledde till stora spekulationer. Hon led av psykisk ohälsa sedan ungdomen i Boston. Hennes äktenskap med författaren Ted Hughes var stormigt och hon kom inte över att han lämnade henne. De hade två barn. 

Jag var nyfiken på hennes liv men tyvärr vet jag inte mycket mer nu efter att ha läst denna bok. Detta inte är en riktig biografi  utan författaren har försökt beskriva hennes känsloläge och liv under äktenskapet. En för mig obegriplig bok. 

lördag 17 april 2021

Marieke Lucas Rijneved: Obehaget om kvällarna (betyg 2) ljudbok

 En hyllad roman av vissa. Finns med på DNs lista över bästa böcker. Jag tycker den är obehaglig. Sonen i en lantbrukarfamilj går igenom isen och drunknar. Nu blir det grubblerier kring varför Gud straffat föräldrar och övriga syskon. Berättaren är en syster som en gång önskat att Gud skulle ta brodern istället för kaninen som var på väg till julbordet. Hon våndas nu och tror att hon blivit bönhörd. Mycket äckliga detaljer hur de plågar djur. Språket är mycket bra och lite poetiskt men handlingen..... Jag kan inte tycka att detta är bra. 

torsdag 15 april 2021

Kristin Hannah: Himmel över Alaska {Betyg 3) ljudbok

 Bitvis tycker jag att denna bok var bra men så finns det detaljer som inte alls är trovärdiga. Exempel: De kommer till sitt ärvda hus uppe i vildmarken med en gammal volkvagnsbuss. Den använder fadern när han skall åka till stan och supa i värsta snöstormen. Han tar sig fram och tillbaka men måste pulsa i meterhög snö för att komma till dörren! Fler sådana detaljer gör att jag retar mig på helheten. Ett hårt liv med hustrumisshandel och grannfejder i en vackert beskriven miljö.  Slutet är ett feelgoodrus av värsta sorten. 

fredag 9 april 2021

Mohlin Nyström: Den andra systern (betyg 3) ljudbok

 Författarparets andra utgivna bok. Den förra boken fick en femma av mig och även denna bok är väl bra om man gillar genren. Infiltratör som gömmer sig under täcknamn i sitt barndomsland Sverige. Syndikatet är honom på spåret. Mord och hemskheter. En riktig killbok. 

söndag 4 april 2021

Veronia Palm: Inte alla män (betyg 4) ljudbok

Så har jag besökt Sveriges Riksdag. Emelie är riksdagsman för socialdemokraterna. Hon får ihop det som ensamstående mamma. Vi får följa lite maktkamper. Nils är moderat. Han slår sin fru! Vi får följa henne hur hon slätar över och tror att det skall bli bra men åren går och hon utplånar sig själv alltmer. Bra och trovärdig historia. 

torsdag 1 april 2021

Douglas Coupland: Generation X (Betyg 1)

 Generation X kallas den ironiska generation födda 1965- 1980 talet. Denna roman är en kultbok som givit upphov till namnet. Det var en författare som hyllade den som en föregångare till en ironisk genre. Intressant att läsa den utifrån det perspektivet. Konstaterar dock att jag inte gillar vare sig boken eller dess uppföljare. 

onsdag 31 mars 2021

Joseph Conrad: Mörkrets hjärta (Betyg 3) ljudbok

 Då och då ger jag mig i kast med en klassiker. Ofta tycker jag att de är mycket bra men absolut inte alltid. Tre gånger har jag försökt läsa Thomas Mann Bergtagen men gett upp. Nu var det dags för denna bok vars handling har diskuterats mycket i olika sammanhang. Är det en metafor för koloniseringen av Afrika? Hur människor kan lämna sin moraliska värderingar i en hotfull miljö. Huvudpersonen ger sig ut på en resa på en flod i mörka Afrika som kapten på en förfallen båt. Hans uppdrag är se vad kolonialkompaniets representant Kurtz har för sig. På båten finns olika passagerare varav ett gäng skjutglada pilgrimer. 

Omkring 1890 var författaren under sex månader kapten på en ångbåt på Kongofloden. Här bevittnade han  den rovdrift på jakt, främst efter elfenben och naturgummi, som bedrevs med yttersta grymhet och brutalitet mot den infödda befolkningen. Det har beräknats att uppemot 10 miljoner människor dödas av kolonisatörerna. 

lördag 27 mars 2021

Douglas Stuart: Shuggie Bain (Betyg 5) ljudbok

 En debutbok som hyllas som en framtida klassiker. Jag kan hålla med om detta. Samtidigt som det är en sorglig historia om unge Shuggie som är den siste kvar att kämpa för sin alkoholiserade mor när män och de andra barnen lämnar henne. Hur han hoppas att hon skall förändras när hon försöker bli nykter. Hur hon ständigt sviker och skymfar honom. Samtidigt är han inte som de andra pojkarna i den tuffa omgivningen i Glasgow. Gruvan läggs ner med arbetslöshet som följd, motsättningar katoliker och protestanter, fylla och förfall. Här finns inte plats för en liten homosexuell pojke. 

måndag 22 mars 2021

Inger Alven: Det blå skåpet (Betyg 5)

 När jag städar ut böcker ur bokhyllan står jag där plötsligt med denna bok i min hand. Har ett minne av att jag tyckte den var bra så jag beslutar att kolla vad den handlar om. Det visar sig vara noveller av olika slag. Någonting jag inte brukar gilla men dessa var mycket bra. 

tisdag 16 mars 2021

Kazuo Ishiguro: Klara och solen (Betyg 4) ljudbok

 Läser i tidningen att de utvecklar en docka som skall reagera på röstläge och sedan visa empati när användaren är modfälld. Föreslå musik för sinnesstämningen. Är vi på väg mot en tid som utspelar sig i denna bok? Här sker den mesta undervisning via skärm. Barnen är mycket ensamma och därför köps AI kompis in till de mest besuttna. Boken börjar med att Ai dockan Klara finns i en butik för försäljning. Dockorna är mycket utvecklade och pratar med varandra om vem som kan tänkas köpa dem. Klara hamnar hos en svårt sjuk flicka. Klara är mycket klok och hjälper flickan att överleva. När Klara inte behövs mer blir henne öde som våra gamla mobiltelefoner. Många tankar dyker upp av en sådan här bok och jag kommer säkert att minnas den men så sorglig.

tisdag 9 mars 2021

Ann-Helen Laestadius: Stöld (Betyg 4) ljudbok

 Det finns mellan 20000- 40000 samer idag. De är tydligen svårt att bestämma vilka som räknas som samer läser jag på nätet därför så stor differens. Det är stora motsättningar mellan samer och icke renägande norrlänningar. Denna bok handlar om samernas hårda kamp för att freda renar mot allehanda hot. Miljöförändringar, rovdjur, trafik, exploatering av mark och inte minst tjuvjagande personer. Som i flera andra böcker jag läst om Norrland verkar inte människorna ha det bra. Samerna verkar ha mycket tradition som krockar med den moderna livet. Vi får följa Elsa vars ren dödas av en tjuvjägare och hur det lever med henne upp i åldern. Boken är välskriven och känns äkta. 

torsdag 4 mars 2021

Christina Wahlden: Nämn inte de döda (Betyg 3) ljudbok

 En dussindeckare med mord, bufflig polis som denna gång gillar ABBA, ung poliskvinna som ingen tror på, en dålig chef.. ja allt som det brukar vara i dessa böcker. Att boken ändå får en trea beror på att den utspelar sig i Australien.  Jag får här bekanta mig med problemen med aboriginer, kängurur på vägen och krokodiler i vattnet. Författaren är svensk men har bott och vistas mycket down there. Får en känsla av värmen och stämningen i denna del av världen. 

onsdag 3 mars 2021

Ragnar Jonasson : Vit död (Betyg 2)

 Egentligen vet jag inte varför jag läste denna bok. De övriga böckerna han skrivit har inte fått höga betyg. Jag tycker inte denna bok är speciellt bra. Tinna jobbar på ett sanatorium i Akureryi på norra Island 1983 Mord sker och utreds dåligt. 2012 påbörjar Helgi ett examensarbete om fallet i sin kriminologi utbildning. Allt har inte gått rätt till... 

Att jag läser dessa böcker är att jag är fascinerad av Island med sin dramatiska landskap. Jag är också imponerad över att ett land med totalt 350000 invånare kan producera så många författare. Här påminns jag om att fram till 1987 var torsdagar TV fria. Mening var att man skulle umgås eller gärna läsa en god bok! Fram till 1983 var även hela juli utan TV program. Intressant med synen att TV var pacificerande och till viss del skadligt. 

lördag 27 februari 2021

Anna Roxvall, Johan Persson: Burundi inifrån ljudbok

 Så var det än en gång ett exempel på ett land där en makthavare inte vill lämna ifrån sig sitt ämbete trots stora folkliga protester. Stora demonstrationer på gator som blodigt slås ned. Många utländska reportrar är på plats för att rapportera men så vänds blickarna åt ett annat håll. Den stora flyktingvågen med rangliga farkoster och gående upp genom Europa. Nu blir det tomt på journalisthotellet i Bujumbura (huvudstad fram till 2018 nu Gitega) Anna vill fortsätta rapportera och övertalar sin följeslagare sedan många år att följa med. Jag är så imponerad av dessa reportrar som återvänder.  Det som möter dem är hemska förföljelser och rädda människor. 

fredag 26 februari 2021

Ingela Jansson Lena Lindehag: Mina åtta år i Kality ( Betyg 2) ljudbok

 På banken i Älvängen berättades vid ett antal tillfällen om Ingela. Hur hon hänsynslöst duperade och lurade folk. Jag jobbade inte här då så jag kunde bara avlyssna historierna av denna kvinnas härjningar i Ale och Lilla Edet. Förstod att det var denna Ingela som skrivit en bok och blev nyfiken. Med dessa historier i bakhuvudet är det inte lätt att få sympati för henne trots hennes vedermödor i Etiopiskt fängelse. Till exempel häller hon iskallt vatten över en kvinna som tagit hennes skor med orden: Detta kanske lär dig att skilja på ditt och mitt. Ingen ödmjukhet över hur hon själv roffat åt sig. Jag har tidigare läst berättelser om hur det är i dessa fängelser och då av folk som sitter oskyldigt dömda. Det berör. Efter att flytt från fängelsestraff i Sverige fortsätter hon på samma sätt i Etiopien med checkbedrägeri. Hon våndas över att hon inte kan vara där för sina barn. Men det kanske egentligen är tur eftersom hon tog droger och tog med ena dottern på sin flykt med en våldsam man. Hon förtjänar straff men naturligtvis är 55 år orimligt. Hon ondgör sig över Sverige som inte ställer upp för henne. Skall vi det?? Martin Schibbey och Johan Persson sitter i samma fängelse. De hjälper henne mycket. Lågt betyg eftersom jag hela tiden känner en misstanke att hon duperar mig att tycka synd om henne. 

tisdag 23 februari 2021

Emma Reyes: Brev från min barndom (betyg 1)

Vid ett par tillfällen har denna bok funnits med på DNs listor över de bästa böckerna just nu. Ofta, men absolut inte alltid, tycker jag att de böcker som finns på dessa listor är så tråkiga. De är till för mer intellektuella. 

Detta är en självbiografisk bok. Emma är konstnär och umgås i konstnärskretsar med de kändaste. Hon är född som gatubarn i Bogota. Hon träffar en person som intresserar sig för hennes brokiga förflutna. Han vill göra en bok om detta. Det hela resulterar i att Emma skriver 23 brev till honom där hon berättar om sin första tid på gatorna och sedan sin tid på ett katolskt nunnekloster. Dessa brev utgör nu denna bok och boken avslutas med att hon rymmer från klostret. 

tisdag 16 februari 2021

John Ajvide Lindqvist: Vänligheten (betyg 5) ljudbok

 Lite med olust och obehag bestämmer jag mig för att läsa boken. Jag vet ju att jag gillar hans sätt att skriva men så är det ju dessa övernaturligheter som är hemska. Ibland dyker händelserna i gårdshuset i boken Rörelsen upp i mitt sinne. Helt fruktansvärd berörd känner jag mig då. 

Den här boken var annorlunda. Visserligen finns det hemskheter med containerinnehåll och övernaturligheter men inte alls så skräckinjagande som i tidigare böcker. Johan bor med sin dysfunktionella mamma. Han är kompis med rikemanssonen Max som alltid vill testa utmaningar. Marko som flytt krigets Bosnien dyker upp. Så har vi Anna som kommer från en ”whitetrash” familj och hennes kompis Siv med dottern Alva. Ett fint samspel i dagens Sverige. Jag tycker så mycket om boken och vill inte sluta lyssna. Författaren är dock inget vidare på avslut har jag konstaterat i andra böcker. Så även i denna. En fantastisk inläsning. 

tisdag 9 februari 2021

Maja Lunde: Przewalskis häst (betyg 4) ljudbok

 Jag läser om Przewalskihästarna på nätet. De sista vildhästarna i världen. De var näst intill utrotade för skinnet och det goda köttet. 1879 upptäcktes hästen av en rysk general och hästarna fick namn efter honom. Mongolerna kallade dem Taki. Han lyckades fånga in ett antal och forsla dem till djurparker i Ukraina. Det har upprättats stamtavlor och det finns ett bevarande program för dem. Idag finns det bland annat en population i kärnkraftsområdet kring Tjernobyl där de kan leva ostört. De har också förts tillbaka till sin urspungsplats i Mongoliet där de klarar att leva i en miljö med -40 på natten till upp till+ 30 på dagen. Nordens Ark har idag några hästar i sitt bevarandeprogram. I sommar måste jag äntligen besöka parken!  

Detta är tredje boken av författaren som tar upp klimatförändringen. Vi får likt i de andra böckerna följa personer i olika tidsperioder. Slutet på 1800-talet där zoologer letar och finner hästarna och för dem till Ukraina. Karin jobbar i nutid med att forsla tillbaka hästar till sin ursprungsmiljö. Sedan är det Eva som bor i Norge 2064. Nu är det elände i världen där de flesta är på flykt från torkan. Här knyts även boken lite ihop med den förra boken hon skrev. Intressant upplägg och jag är så tacksam att jag får ta del av historier som dessa. 

tisdag 2 februari 2021

S.A Leichuk: Rädda mig från farliga män (betyg 1) ljudbok

Varför lyssnade jag på denna bok? Nikki är värsta Lisbeth Salander. Hon klarar av de värsta busarna. Inte bara en åt gången. En krånglig historia om ett företag som tar fram en produkt som spårar folk blandas med hennes insats för kvinnor som misshandlas av sina män. 

lördag 30 januari 2021

Augustin Erba: Blodsbunden (betyg 4)

 Jag läser om denne författare med sin egyptisk professor till far. Antar att denna bok till viss del är självbiografisk. Vi får följa Amadeus som barn med sin krävande far och mor som mest lider av sin migrän. Detta varvat med hans egen familj som vuxen. Han får en förfrågan om han kan bli spermiedonator av en lesbisk kompis från Australien. Svart humor som framkallar en del fnissningar hos mig. 

söndag 24 januari 2021

Per Anders Fogelström: Stad i världen (betyg 5) ljudbok

Nu har jag lyssnat på den femte och sista delen av romansviten om Stockholm. Ibland är det så att avslutningen på en sådan här serie blir lite sorglig och nostalgisk. Liter av den tendensen tyckte jag förra boken bjöd på. Inte denna. Visserligen dör Hennings dotter Emelie som figurerat som samlingspunkt men persongalleriet kring de övriga känns intressant tillsammans med utvecklingen i staden. Hur världen kommit närmare. Så bra. 

torsdag 21 januari 2021

Per Anders Fogelström: I en förvandlad stad

 Så har jag lyssnat på den fjärde delen i serien om Stockholm. Eftersom jag lyssnar på alla böckerna i ett sträck blir det en del upprepande förklaringar kring personerna. Naturligtvis något man måste uppdatera sig om det gått en tid emellan man läser dem. Emelie har blivit pensionär. Hon bor fortfarande tillsammans med lillebror Olofs änka Jenny. Varje söndag bjuder hon på middag och då fylls lägenheten med Jenny barn och Bedas barn med familjer. Jenny dotter Majs son med Erik är döpt till Henning. Han har som förste i samlingen fått studera på högskola till journalist. Jag antar att säcken knyts ihop i nästa och sista boken. Skillnaden i staden mot att den förste Henning kom dit till 100 år sedan när näste Henning verkar. Så glad jag är att jag lyssnat på dessa böcker. 

söndag 17 januari 2021

Per Anders Fogelström: Minns du den stad (Betyg 5) ljudbok

Tiden går och staden förvandlas sakta. Beda blir nedtrampad när hon stormade Karlssons affär. Jag läser om potatiskravallerna 1917 då arbetarna fått för sig att handlarna gömde undan varor för att sälja dyrt till de välbeställda kunderna. Hinke Berggren är en socialistisk agitator och skribent. Emelie förundras över skrifterna Fri kärlek och kärlek utan barn. De är vågade. Upproret bland arbetarna växer och Erik kommer i kontakt med poeten och anarkisten Leon Larson. Storstrejk och fattigdom i skuggan av första världskriget Ändå har det blivit så mycket bättre sedan Hennings tid. Spanska sjukan härjar. Denna pandemi drabbar främst unga friska vuxna. Över 37.000 dog. Augusts son Fredrik är en av de som dör.

Så intressant att historiska händelser knyts ihop med de personer jag nu följt i tre böcker. 


torsdag 14 januari 2021

Per Anders Fogelström: Barn av sin stad (Betyg 5+) ljudbok

 Så fortsätter jag att följa Hennings familj efter hans död i lungsot. Systern Emelie jobbar vidare på tvål och parfymfabriken. Personskildringarna vävs ihop med verkliga händelser i historien. På den stora Stockholmsutställningen (konst-industri)15 maj - 3 oktober 1897 flyttades en del av fabrikens tillverkning till utställningsområdet. Emelie tar med sin halvbror Gunnar när hon arbetar. Han roar sig på området bland annat med att åka i dalkullornas båt i sagolandet. Jag googlar kring händelsen och läser att Liljeholmen som plockat in tillverkning på området som något helt nytt. Jag läser också om jätteljuset och sagogrottan. Brodern Olof är en konstnärssjäl. Han träffar Arthur som blir hans kamrat. Jag läser om Arthur Högstedt 1877-1942. Han skrev sånger och tecknade. (Kväsarvalsen) 

Personskildringarna känns så äkta, riktigt som jag är med bland kåkarna på söder. Vilket nöje att läsa dessa böcker. Jag passar också på att se en tv-produktion om August Palm på SVT play. Hans kamp finns också med i böckerna. Hur han samlar tusental på möten men det ändå inte leder till att arbetarna organiserar sig.

lördag 9 januari 2021

August Strindberg: Röda rummet (Betyg 2) ljudbok

 I slutet på mina drömmars stad har ”Tummen” fått ett exemplar av Röda rummet. Jag förstår att han här skall finna inspiration till sina tankar om revolution mot de slavliknande förhållandena bland de fattiga arbetarna. Därför gav jag mig återigen på att läsa denna bok innan jag fortsätter med Fogelströms serie. Vid mina tidigare försök att läsa boken har det inte gått så bra. Den är inte så lättillgänglig.  Nu bestämde jag mig för att lyssna. Huvudpersonen Arvid Falk sägs vara August alter ego. Jag läser om boken att den är banbrytande i sitt språk där den kritiserar olika samhällsfunktioner. Jag tycker bitvis den är svår att förstå sig på. Att den kunde vara en inspirationskälla är märkligt. 

tisdag 5 januari 2021

Per Anders Fogelström: Mina drömmars stad (Betyg 5+) ljudbok

Hur länge sedan var det jag läste dessa böcker första gången tro. Femtio år sedan? Jag minns dem som en stor läsupplevelse då och den upplevelsen är inte mindre idag. Fantastisk skildring om Henning som tar sig till staden för att finna lyckan. Hur han delar rum med de alla fattigaste och lössen. Hans möte med Lotten som lyckas hålla smutsen borta trots hårt slit och många barn. En skildring som är ljus trots alla umbäranden. Slutet på 1800-talet då medelåldern för män i Sverige höjs från 35 år till 45 år men det gäller inte de tungt bärande hamnsjåarna och tegelbruksbärarna i fattigkvarteren.