måndag 31 december 2018

fredag 21 december 2018

Ramona Fransson: Dyrbar kärlek ( Betyg 3) ljudbok

Ibland har jag lust att lyssna på en enkel deckare. Eftersom jag verkligen gillar Reine Brynolfsson som inläsare kikade jag om han läst in någon deckare. Jag ”ramlade” på så vis på denna författare. Första halvan tyckte jag var fantastiskt bra. Den mycket välbärgade Kenneth träffar en yngre kvinna som gör att han vill skiljas. Vi får följa när Monika som är lyxprostituerad lindar honom runt sin lillfinger. Monikas brottslige bror söker upp henne och utövar utpressning. Efter exakt halva boken är det som någon sagt till författaren att det måste vara mord och poliser med problem som brottas med att hitta gärningsmannen. Så synd för nu blev slutet som vilken ordinär deckare som helst. 

tisdag 18 december 2018

Alex Schulman: Bränn alla mina brev (betyg 5) ljudbok

Sven Stolpe var Alex morfar. Här får vi reda på hur det var att växa upp i skuggan av denna despotiske man. Alex ser samband med sin egen vrede och de släktband som finns på hans mors sida. Jag blev mycket överraskad att jag tyckte denna bok var så bra. 

lördag 15 december 2018

Nadia Murad:Den sista flickan (betyg 3) ljudbok

Fredspristagare 2018 då hon belyser hur kvinnor utnyttjas sexuellt i krig. Hon tillhör gruppen Yazidier som lever i norra Irak. Männen och de äldre kvinnorna mördas medan yngre kvinnor tas som sexslavar av IS. Hon lyckas fly och berättar sedan om sin hemska tid. Boken får inte högre betyg då jag tycker jag läst liknande historier tidigare. Intressant att  få lära om yazidier. Ett folkslag som föder många barn då de bara får gifta sig med andra Yazidier. Det är absolut viktigt att de är oskulder innan giftemål. Blir de våldtagna så förskjuts de!  Nadia har inte bara utnyttjats å det grymmaste hon har också tvingas konvertera till Islam. Så när hon lyckas rymma är hon inte bara skräckslagen under flykten men också rädd att hon skall bli förskjuten av den rest av hennes familj som också lyckas fly! Det visar sig dock att yazidiernas överste präster har haft godheten att ändra lite i skrifterna så att alla dessa kvinnor välkomnas tillbaka!  Jag säger bara suck över religion! 

onsdag 12 december 2018

Magnus Västerbro: Svälten

En mycket bra bok som ger mig mycken tankar. Det var inte bättre förr säger jag ofta och här får jag det verkligen bekräftat. Sverige var i många avseende sämre än andra länder och efter när det gällde att ta hand om de sina. Den här boken borde alla som röstar på SD läsa.
Först en sommar med frost i juli följt av en torrsommar gjorde missväxten total. Detta var 1866 16 år efter att Karl-Oskar lämnade Sverige i Mobergs roman. Stor svält i Norrland. En liten flicka flyter upp i en sjö och då vaknar medmänniskorna. Det kommer en stor hjälpinsats från frivilliga och utlandet. Så stor att man inte klarar att organisera detta. Sedan blir det stor svält i Småland och Blekinge. Nu är bidragsgivarna trötta och slutar ge! Stora tiggarskaror drar runt och det uppmanas  att inte ge dem då kommer bara fler! Aldrig har man sett så mycket snatteri som 1896. En miljon svenskar emigrerar. När man sedan tittar i backspegeln konstateras att myndigheterna har misskött det hela och förvärrat hungersnöden.
Så mycken som känns igen från dagens samhälle. Undrar vad som sägs när vi blickar tillbaka på flyktingströmmar etc. 

söndag 9 december 2018

Hanne-Vibecke Holst: Min mosters migrän

Jag fick den här boken av en person som läser mycket. Jag vill gärna läsa böcker som jag får rekommenderade men den här boken gick inte. Jag förstår inte vad som var problemet men jag tyckte den var så tråkig. Jag brukar ge en bok 100 sidor innan jag ger mig. Då tillägger jag att det är mycket sällan jag inte läser ut en bok. Men nu blev det totalstopp. Jag hittade på allt möjligt annat att göra och började se boken som en plåga. Hur kan det bli så när personen jag fick den av tyckte den var så bra?  Ett kort resonemang med mig själv och nu har jag slagit igen pärmarna för gott. 

måndag 3 december 2018

Merete Pryds Helle: Folkets skönhet (Betyg 4)

Boken är skriven av en hyllad dansk författare. En släktkrönika baserad på hennes egen historia. Det börjar på landsbygden under andra världskriget. Fattigdom, slit och slag som i så många andra historier. Marie växer upp som en av många syskon. En dag kommer fadern hem med en tavla målad av någon Vincent. Folkets skönhet heter den och man ser breda ändar på kvinnor som plockar potatis under en soldränkt himmel. Marie är så förtjust i tavlan men när mormor kommer hängs den ut i ladugården då mormor tycker den är vedervärdig. Bitvis är boken mycket bra men tappar fart enellanåt. Marie gifter sig får två barn och villa. Hon vill dock ha ut mer av livet. 

lördag 1 december 2018

Michelle Obama: Min historia (Betyg 5) ljudbok

Så har jag haft Michelke Obamas liv i öronen i nästan 20 timmar. Mycket behagligt uppläst av Anna Maria Käll. Vilken fantastisk historia hon har att berätta. Från fattig flicka i svarta kvarter till rikets första dam. Man förstår att både hon och Barack är alldeles fantastiska personer som inte berusas av makt utan verkligen vill förändring till ett bättre land på många plan. Jag tänker att hon borde kandidera till president efter den hemske Trump men i slutet av boken säger hon att hon ofta får den frågan men det är inte aktuellt. Mycket intressant bok. 

lördag 24 november 2018

Roxane Gay: I vilt tillstånd (betyg 5)

Mireille åker tillsammans med sin man Michael och son till Haiti för att besöka sina föräldrar. De lever i lyx Port-au-Prince. Mireille blir kidnappad och hennes far vägrar betala lösensumma då han tror (vet?) att fler i familjen riskeras att bli kidnappade.
Mireille far fruktansvärt illa i fångenskapen. Vi får följa hennes upplevelser här men också kampen i efteråttiden.
Här är det inga förskönade omskrivningar vare sig av tiden i fångenskap eller hennes svåra väg tillbaka till att bli en hel människa. En mycket bra bok som jag verkligen inte kommer att rekommendera till vem som helst då grymheterna kryper under huden på mig som läsare.
När jag läst Mare Kandre kom den här boken upp som förslag. På så sätt fick jag den i min hand. Känns värdefullt att ha läst den. Jag kan som så många andra gånger känna ödmjuk tacksamhet för de liv jag får ta del av genom läsandet. Att jag bor i den här delen av världen. 

fredag 16 november 2018

Jan Guillou: Den som dödar drömmar sover aldrig (betyg 4) ljudbok

Jag minns vad hemskt jag tyckte det var med Baader-Meinhofs terrordåd. Här får jag det berättat i ett sammanhang. Det handlar naturligtvis också om IB affären nu när vi kommit till 70-talet i Guillous stora epos. I denna boken dör moster Christas som är den sista av ursprungspersonerna. Lite svårt att hålla ordning på kusinerna runt Erik men det kanske inte är så viktigt. 

torsdag 15 november 2018

Mare Kandre: Xavier ( betyg 4)

I förra inlägget skrev jag att jag blev så nyfiken på denna bok men tveksam till att läsa ytterligare en bok av denna författare. Nyfiken tog överhand.
En bok helt i min smak. Plötsliga oväntade möten där huvudpersoner får lyssna på olika människor. Xavier är blixtförälskad i en okänd kvinna. Han gör nu allt för att komma i kontakt med henne i det hus hon försvann in i en kväll. 

tisdag 13 november 2018

Mare Kandre: I ett annat land

Då och då när jag läser bokrecensioner stöter jag på denna författare som sägs vara stilbildande i vissa avseende och andra gånger en källa till inspiration för andra författare. . Detta var en tunn bok vilket var tur för mig. Lite övernaturligt och poetiskt är inte min grej. Så lätt att tankar far iväg och jag måste tvinga mig tillbaka till texten. Jag blir otålig och har inte det minsta lust att läsa. Huvudpersonen åker omkring med sina föräldrar och sin syster Astrid. Trashpeople!
Senast jag stötte på författaren var i recension av Helena von Zweigbergk bok Totalskada där huvudpersonen heter Xavier. Mare har skrivit en bok som heter så. Jag slår upp denna bok och läser följande om den.
Xavier har sett en kvinna slinka in i en port. Han kan inte glömma henne och går in i huset. Eftersom han inte vet i vilken lägenhet hon bor gläntar han på dörr efter dörr. I en ser han en person som försöker ta sitt liv, i en annan en kvinna som skall föda, i nästa en hora och så vidare.
Låter som en bok helt i min smak men vågar jag ge mig på denna författare ytterligare en gång?

onsdag 7 november 2018

Clare Mackintosh: Jag ser dig (betyg 4)

Detta var en bok att längta till. Tänk så olika det kan vara. Zoe upptäcker en radannons i gratistidning under en dejtningsight med sitt eget foto. Det visar sig att någon kartlägger kvinnor i alla åldrar. Hur de tar sig till jobbet och vilka vanor de har. När man betalat en stor summa pengar kan man gå in och ladda ner en profil. Dessa används sedan till att ta kontakt. I helt seriösa avsikter eller för att mörda....
Nu var slutet tyvärr inte trovärdigt alls. Så tråkigt när jag tyckt det varit så spännande på vägen. 

lördag 3 november 2018

Maria Adolfsson: Felsteg (Betyg 1)

Inne i vår bokhandel finns en hylla med personalens tips. Här står denna bok med. Den finns nu som medlemsförmån så jag köper den för att ha med på min resa till Italien. Jag läser recensioner på framsidan. ”En ny Håkan Nesser” ”Det bästa jag läst på länge” osv. Nu är jag mycket fundersam.. Jag tyckte verkligen inte att denna deckare hade något nytt. Tjafs mellan poliser där den kvinnliga polisen Karen inte tas på allvar. Poliserna äter dåligt, dricker mycket och har problem med sina relationer. Känns det igen? Susanna Smeed hittas yxmördad. Vem kan ha gjort detta frågar sig poliserna gång på gång. Allt  är en upprepning och inget håller. Intrigen är helt osannolik. Det finns så många bättre deckare. Långt från Håkan Nesser. Förstår att detta skall bli en serie som kallas Doggerland. Det enda plus med denna bok var att jag slog upp och lärde mig lite om Doggerland och Doggers bankar. 

onsdag 31 oktober 2018

Sigrid Rausing: Malström - En memoar. Ljudbok

Tetrapaks grundares barnbarn Sigrid skriver en bok om den katastrof som drabbade familjen.  Brodern Hans är missbrukare och gör sin lyxvilla till en ”knarkarkvart”. Broderns fru Eva Rausing knarkar ihjäl sig och ligger död en vecka i huset. Stor uppmärksamhet i tidningarna runt om. Rausing tillhör de tio mest rika familjerna i världen!
Alltså pengar är inte lycka. Även Sigrid har psykiska problem. Alltid intressant att läsa om verkliga händelser även om boken inte riktigt grep tag i mig. 

måndag 29 oktober 2018

Helena von Zweigbergk: Totalskada (Betyg 5) ljudbok

Agneta går ut på trappen och röker samtidigt som hon tillagar de harar hennes man Xavier skjutit. Katastrofen kommer och ställer hela deras förhållande på spel. Hennes man har flytt Argentina med sin dotter efter att frun mördats. De har tvillingar tillsammans. Hur skall de kunna bygga upp ett nytt liv efter detta?
Jag gillar Helenas sätt att skriva och detta var en bok helt i min smak. 

söndag 28 oktober 2018

Louise Boije av Gennäs: Högre än alla himlar (betyg 1) ljudbok

Sanna, Viktor, Jalle, Liv, Stefan och Pella heter personerna jag får följa i denna Stockholmsbaserade bok. Sommar i Falsterbo. Jag fick boken rekommenderad. Den började klichéartad men det fanns ändå lite vändningar som gjorde att jag trodde på den. Tyvärr hamnar den bara i massa långa beskrivningar  om ytliga liv. En bok i min mening utan djup. 

torsdag 25 oktober 2018

Maciej Zaremba: Huset med de två tornen (Betyg 1)

Många gånger längtar jag att få sätta mig ner och läsa den bok jag har igång. Men ibland får jag en bok i min hand där jag hellre hittar på något annat än att läsa. DN har en lista på bästa böcker just nu. Jag har märkt att många av de böcker (absolut inte alla) tycker jag är så tråkiga. Så även denna. Jag har mött författaren i andra sammanhang och då beundrat honom därför blev jag så besviken över hans självbiografiska bok. 

lördag 20 oktober 2018

Anne Yougson: Vi möts på museet (Betyg 5+) ljudbok

Tollundmannen är ett mosslik som hittades 1950 på Jylland. Den mycket välbevarade kroppen finns att beskåda på Silkesborgs museum. Likt huvudpersonen i denna bok hoppas jag en dag få komma dit och beskåda honom.
Huvudpersonen bor i England. I skolåldern läser hon om detta fynd och tillsammans med sina klasskamrater skriver de ett brev till Peter Globe som är den arkeolog som utforskar fyndet. De får ett fint svar och huvudpersonen och hennes kompis Bella beslutar sig för att åka till Danmark när tiden är inne. Men som så ofta kommer livet emellan och det blir inte av. Vår huvudperson som nu är i 50 års åldern skriver ett brev till Peter Globe på museet. Anders som är den som ansvarar för museet svarar henne att Peter är död sedan länge så påbörjas en brevväxling dem emellan. Det är den brevväxlingen som är boken. Här berättar de om sina liv, tankar och iakttagelser. En bok helt i min smak. En bok jag hoppas aldrig skall ta slut.

onsdag 17 oktober 2018

Per E. Samuelson, Lena Ebervall: Domardansen (betyg 4) ljudbok

Lundquistaffären var en av 1950-talets så kallade rättsröteaffärer, benämnd efter rådmannen Folke Lundquist vid Stockholms rådhusrätt.  I den här boken beskrivs hur han förskingrade konstnären Gustav Unmans stora förmögenhet. Folke var förmyndare för Gustav. Gustav försöker genom vänner och bekanta få fast Folke för sina bedrägerier vilket slutade med att han själv hamnade på sinnessjukhus. Till slut blev Lundquist fast och det visar sig att han lurat många personer.
Mycket intressant att läsa om denna verkliga händelse. Jag häpnar över hur människor med makt kan komma undan under flera år. Det var inte bättre förr! 

torsdag 11 oktober 2018

Björn Ranelid: Fantastiska kvinnor i vattentornet (Betyg 4) ljudbok

Jag gillar inte Björn Ranelid som person. Har visserligen bara träffat honom ett par gånger i samband med författaruppläsningar men sett honom desto oftare på TV. Jag tycker han verkar som ett stort uppblåst ego. Men det gäller att skilja på sak och person. Jag tycker hans böcker och hans språk är fantastiska. Jag ser verkligen fram emot att läsa när han ger ut en ny bok. Denna gång handlar det om tre kvinnor som bor i vattentornet i Malmö. Här bor utsatta familjer med mycket bråk och fylla. Huvudpersonen Ingrid har dock skötsamma föräldrar och det är hennes resa till ålderdomen där vänskapen gör att vännerna får följa med på klassresa. Boken hade fått en klar femma i betyg om han hade skippat den sista en och enhalvtimman. Här går han in och talar om hur duktig han är och varför han fått förtroendet att skriva denna bok. Så trist! 

söndag 7 oktober 2018

Matt Haig: Historieläraren (betyg 3) ljudbok

Huvudpersonen åldras ett år på 15 år. Det innebär en del problem. Träffar han en livskamrat i 20 årsåldern så när hon åldras 60 år har han bara ändrats 4 år.  Vår huvudperson föddes på 1400 talet och har träffat William Shakespeare och seglat med James Cook. Det finns ett antal personer med denna egenskap. De försöker hålla sig anonyma och byter bostadsort vart 8:de år. En annorlunda bok minst sagt. Den har fått mycket uppmärksamhet jag tyckte dock att den var lite dyster.

lördag 6 oktober 2018

Elly Griffiths: En kvinna i blått (betyg 1) ljudbok

Ibland känner jag för en enkel deckare. De första böckerna om Arkelogen Ruth Galloway och poliskommissarie Nelson var mysiga. Jag riktigt kände hur det var ute på saltängarna. Men nu märks det att författaren pressats att skriva fortsättningar. Den här boken var riktigt dålig. Så krystad handling att det är lika bra att jag glömmer den direkt. 

måndag 1 oktober 2018

Anna Ekberg: För kärlekens skull. (Betyg 3) Ljudbok

Boken börjar med att vi får reda på att en man mördat sin fru genom att köra på henne när hon är ute och joggar. Det är den gamle polismannen Holger som berättar för sin dotter om detta mordärende som upptagit mycket av hans funderingar genom åren. Han har en teori om vad som hänt och det är den han berättar.
Ett annorlunda grepp. Boken är bra och spännande och den tar en del vändningar som jag inte alls är beredd på. 

fredag 28 september 2018

Karen Dionne: Träskkungens dotter (betyg 2) ljudbok

Helenas mor rövas bort när hon är 14 år och får en dotter med sin baneman. De lever i ett stort träskområde. Helena lär sig allt om hur man jagar och överlever i naturen. Fadern är ibland kärleksfull men också grym som när han stänger inne henne i en brunn. Vid 12 års ålder lyckas dotter och mor fly. Orealistisk och hafsig är mitt omdöme om denna bestseller. 

torsdag 27 september 2018

Victor Hugo: Ringaren i Notre Dame. Ljudbok

Då har jag läst historien om Quasimodo den vanskapte ringaren i Notre Dame, zigenarflickan Esmaralda och hennes get och de andra karaktärerna i denna klassiker. Känns aktuellt nu när Göteborgsoperan har satt upp en föreställning kring boken. 

onsdag 26 september 2018

Marie Darrieusseco: Härligt att leva här.

så har jag tagit del av en för mig okänd konstnär. Paula Modersohn-Becker. Alltid lika spännande. Det pågår en utställning av henne på Waldemarsudde just nu. Hoppas jag får tillfälle att åka upp till Stockholm. 

tisdag 25 september 2018

Marie-Louise Ekman: Få se om hundarna är snälla i kväll. Ljudbok

Jag tyckte Marie-Louise Ekman gjorde ett så sympatiskt intryck när hon gästade TV programmet Babel att jag beslutade att läsa (lyssna) på hennes bok. Hennes make Gösta Ekman fick cancer i levern och en svår tid med operation och sjukhusvistelse väntar. Trots att ämnet var så mörkt tycker jag att det var en ljus och fin bok. 

måndag 24 september 2018

John Williams: Butcher’s Crossing (betyg 5) ljudbok

1870-tal, och Will Andrews, som studerar vid Harvard hoppar av universitetet för att uppsöka västern och se vad livet kan lära honom. Han hamnar i det lilla samhället Butcher’s Crossing långt ute i Kansas med några hus och en saloon. Här finns pälshandlare och man drömmer om de stora buffelhjordarna som fanns. Miller är en garvad pälsjägare och han vill sätta upp en expedition för att uppsöka en plats långt in i bergen där det kan finnas bufflar.
Så får jag följa med på den mödosamma färden till de sista bufflarnas land. Så spännande! Men också så tänkvärd historia om girighet och faran av att inte följa med i sin tid.
Jag tyckte så mycket om boken Stoner som jag läste för en tid sedan och sökte efter fler böcker skrivna av författaren.I Stoner handlar det om en person som söker sig från landet och sitt ursprung för att ge sig in i universitetets land. Här är det tvärtom. Fantastiskt att en författare kan skriva böcker som är så olika och att båda blir så bra. 

fredag 21 september 2018

Aldous Huxley: Du sköna nya värld (betyg 1)

Boken dök upp som en klassiker i någon text i en tidning.  På så vis hände det sig att jag gick till biblioteket för att låna den. Den handlar om en framtid där barn inte föds på normal väg utan klonas fram. Man lever i en framtida värld. Tyvärr tycker jag boken är tråkig och språket är föråldrat.  Jag har läst mycket mer spännande framtidsskildringar med samma tema. 1984 och även Never let me go av nobelpristagaren kazou Ishiguro. Kazous bok tycker jag är riktigt bra. 

torsdag 20 september 2018

Bengt Ohlsson: De dubbelt så bra (Betyg 4) ljudbok

Arvid får följa med sin far norrut för att arbeta i skogen. Hans mor har dött och han har bott hos sin farbror tillsammans med sin lillasyster en tid. Farbror har utnyttjat honom sexuellt.
Ragnar bor tillsammans med sin mor hos doktorn. Hon arbetar här. Arvid och Ragnars vägar möts när Arvid skadar sig.  Ragnar ansluter sig till svenska brigaden och beger sig till Finland.
Jag slår upp om svenska brigaden på nätet och får reda på att 500 personer begav sig till Finland 1918 för att hjälpa finnarna mot de rödas invasion. Många dog utanför Tammerfors i ett fruktansvärt slag där där dock ryssarna motades tillbaka. De som återvände till Sverige var många gånger skadade och traumatiska. De blev sedan också förföljda av fackföreningsrörelsen som kallade dem för mördare.
Jag tycker boken är så bra speciellt i början där den är ömsint och fin. Bengt Ohlsson läser själv boken på ett bra sätt. Slutet är inte riktigt lika bra men naturligtvis är ödet grymt mot pojkarnas kärlek som de hela tiden måste hemlighålla. 

måndag 17 september 2018

Karin Alfredsson: Vajlett och Rut (betyg 5+) ljudbok

Vajlett är lärarinna i en skola i en by någonstans i Norrland. Det är tidigt 50-tal. Rut ansvarar för posten och telefonväxeln. Religionen styr över människors liv där mycket inte passar sig och är förbjudet. Jag känner igen så mycket från min egen skolgång. Detta är en riktigt bra bok utan överdrifter.  Boken tog slut alldeles för fort. 

torsdag 13 september 2018

Ildefonso Falcons: Katedralen vid havet (betyg 3) ljudbok

I min bokhylla står denna tjocka bok. Den utkom på svenska 2008 och jag läste den då. Den fick mycket lovord och var hyllad. Jag vet dock att jag inte var så förtjust i den. Under årens lopp har jag då och då stött på personer som frågat om jag läst den och uttryckt sin förtjusning över boken. Jag bestämde mig därför att lyssna på boken och mitt omdöme står fast. Jag tycker inte den är så bra. Arnau Estanyols far är livegen med egen gård som han brukat i generationer. Adelsmannen på godset har dock all rätt till honom att ta ut skatter och till och med ligga med hans brud på bröllopsnatten (Detta känns igen från Rid i natt). Modern tvingas amma härskarens barn och Arnau läggs ut för att dö. Fadern tar med sin son och flyr till Barcelona. Här byggs katedralen och Arnau blir inblandad. Han gör sedan en klassresa med förvecklingar och bekymmer på vägen. 

onsdag 12 september 2018

Maja Lundgren: Myggor och Tigrar (betyg 2)

I min blogg gunillasmoten.blogspot.com under rubriken Maja Lundgren står vad jag tyckte om boken 

fredag 7 september 2018

John Williams. Stoner (betyg 5) ljudbok

Jag pratar med min syster som är på semester i Grekland. Hon berättar att på hennes jobb har man ett antal böcker som de kan låna. Där fanns bland annat Stoner. En av hennes kollegor prisade den och sa att det var en kultbok.
Jag läser att boken gavs ut 1965 och fick fina recensioner upplagan på 2000 såldes slut och sedan blev den bortglömd. 2003 återutgavs den och sakta spreds sig nyheten om en fantastisk bok. Det är nu 10 år efter författarens död. 2014 blev den bästsäljare i Europa utan någon braskande reklam på något sätt.
Jag laddade genast ned boken och tänk vad lätt det gick att laga mat och baka päron/äpplekakor med den i öronen. Det är en stillsam bok som handlar om en bondson som får börja universitetet för att gå lantbrukarutbildning. Han upptäcker här litteraturen och  byter inriktning. Han blir kvar som lärare. Han gifter sig och får ett mycket misslyckat äktenskap. Det händer inte mycket ändå är jag nu en av de som hyllar boken. 

måndag 3 september 2018

Karen Cleveland: Hon som inte vet (betyg4) ljudbok

CIA analytikern Vivivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon tar sig in i en hemlig mapp hos ryssarna och där får hon se ett ansikte hon känner igen. Hennes värld rämnar.
Boken är spännande och jag vill bara lyssna vidare men på samma gång är den ytlig och osannolik. Fast vad vet jag om detta livet. Underhållning klassar jag boken som. 

onsdag 29 augusti 2018

Wilhelm Moberg: Rid i natt (betyg 4) ljudbok

Jag har läst boken i min ungdom,  jag har sett en film för mycket länge sedan. Jag har också varit på en teater utanför Läckö slott baserad på boken. Det minne jag har är att de hittar den förlupne bonden i hans gömsle ute i mossen och att det på slutet springer upp en källa.
Jag läser på baksidestexten att handlingen är en protest mot de eftergifter Sverige gjorde för Tyskland under andra världskriget. Språket är lite ålderdomligt och jag undrar om det tilltalar lite yngre personer.
Ofta när jag orienterar och springer över mossar tänker jag på när bonden Svejde skulle ta sig till sin jordkula. Det gällde att sätta fötterna rätt annars kunde man slukas.
Så roligt att läsa om denna bok och än en gång glädjas åt att jag inte levde på den tiden med rädsla för allt trolltyg och risken att bli bränd på bål för man var en trollpacka. 

söndag 26 augusti 2018

Mariette Lindstedt: Vit krypta (betyg 2) ljudbok

Ingrid och jag pratade böcker ute på en tävling. Ingrid sa att en bibliotikarie hade rekommenderat denna bok. Hon hade själv inte läst den. Jag blev nyfiken och tankade ner den. Märkligt att denna bok fått varma recensioner av en beläst person. Boken börjar med att en kvinna bortrövas. Hon hålls sedan fången. Hennes tvillingsyster vägrar ge upp sökandet efter henne. Hon känner att hon är i livet. Kanske tyckte jag att det kändes lite uttjatat tema eftersom jag alldeles nyss läst Silvervägen med samma anslag. Tvillingsystern stöter på två märkliga män under sökandet. Den ena är hennes chef i det halvskumma företaget hon påbörjar anställning i. Den andre är en rik snubbe.
Så får vi detaljerade sexbeskrivningar i Fifty- shades of grey -klassen.
Boken är alldeles för ytlig och orealistisk för att få något högt betyg av mig men visst är den underhållande för stunden. 

fredag 24 augusti 2018

Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter-Husfrun (betyg 2)

Andra delen i böckerna om Kristin Lavransdotter. Hon är nu husfru på Huseby och föder sju gossar på elva år. Ereland är på resa med sina svenner och misstänks konspirera mot kungatronen. För mig blev detta lite för mycket gudssnack och skildring av folk hit och dit. Riktigt tråkig att läsa emellanåt och jag pustade över alla dessa sidor. Så trögt det går ibland! Men att jag skall ge mig vill tråkigare och mindre välskriven bok till. 

måndag 20 augusti 2018

Fatemeh Khavari: Jag stannar till slutet (betyg 4) ljudbok

Fatemeh är tjejen som jag kunde se intervjuad på TV i samband med unga ensamkommande Afghaner sittstrejkar runt om i landet för att få stanna i Sverige. Här får jag följa en del av hennes liv. En intelligent, stark tjej som vågar stå fram och ta strid för det hon tycker är fel. Så fantastiskt att jag kan få ta del av hennes liv  Tjejer i Afghanistan är inget man lyssnar på vanligtvis. Jag förstår också att viljorna inte alltid gått åt samma håll bland de strejkande unga, oftast killar.
Hon läser boken själv på en mycket bra svenska. Hon kom hit för tre år sedan! 

söndag 19 augusti 2018

Maja Hagerman: Käraste Herman - Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Ljudbok

Ganska ofta stöter jag på detta med mätningen av lappar i början av 1900 talet för att se om de är av en lägre ras. Mycket intressant att läsa om detta. Författaren har gått igen arkivmaterial, brev och skrivelse som finns sparande från världens första rasbiologiska institut i Uppsala1922-35. En stor mängd material som har sorteras ner till denna bok. Det förespråkades att den fina svenska rasen inte skulle beblanda sig med lägre stående raser. Det mättes mycket i vårt land men några direkta slutsatser om att vissa var bättre än andra kunde inte dras. Nazisterna var mycket intresserade och tog till sig en del av hans metoder. Herman var en ful fisk som fuskade med en del resultat och även tog lappska kvinnor som älskarinnor. Det viktigaste var att inte föda några barn avlade med en lägre ras. En gång missade han att se till att hans kvinna fick abort så en son föddes.
Boken var mycket intressant men blev lite tjatig med allt för mycket detaljer emellanåt. Speciellt om nazisternas  inblandning enligt mitt tycke. Det är också något fel på inspelningen så de sista 100 sidorna fick jag läsa som e-bok.

måndag 13 augusti 2018

Håkan Nesser: De vänsterhäntas förening ( betyg 4) ljudbok

Kommisarie Van Veeteren skall fylla 75 år. Han vill inte bli firad och säger att han och hustrun skall åka till Nya Zeeland. Istället åker de till ett litet pensionat som råkar ligga i närheten av byn där han utredde en mordbrand för 20 år sedan. Fyra människor brändes inne och den femte var försvunnen. Man avslutade fallet med att han var mördaren. Vi får också följa personerna i de vänsterhäntas förening som är de som bränds inne ett 20 tal år efter föreningens upplösning. Fallet får förnyad aktualitet och Van Veeteren blir inblandad.
Författaren beskriver samspelet mellan de båda makarna på ett så mysigt sätt. Jag blir riktigt varm i hjärtat. Boken är lite seg emellanåt därav ej femma i betyg.


fredag 3 augusti 2018

Agnetha Pleijel: Doften av en man (Betyg 3) ljudbok

Har sett många positiva recensioner om denna bok men inte känt någon lust att läsa den då jag inte gillar författarens stil riktigt, När nu en person jag träffar prisar den får jag väl läsa den då! Boken handlar om hennes liv. Intellektuella föräldrar, En dominerande professor till far och en neurotisk mor. Den här "skall vara" världen som jag har så svårt för, Hon går in i hopplösa relationer. Folk borde orientera mer så de har lite annat att tänka på än sina liv säger Lasse ibland och jag håller med!
Boken har ett fantastiskt språk. Det är handlingen det är fel på. Jag började lyssna men tyvärr håller inte hennes egen uppläsning måttet. Jag gick över och läste ut den. 

tisdag 31 juli 2018

Therese Bohman: Den andra kvinnan (Betyg 3) ljudbok

Boken är välskriven. Slutet är lite oväntat och bra men annars gillar jag inte handlingen. En vacker ung tjej förälskar sig i en äldre läkare. Hon jobbar i sjukhusets kök men har högre drömmar.  Han har en lycklig familj, bor i ett vackert hem. De börjar träffas i smyg.
Jag är så trött på dessa kärlekshistorier mellan äldre män och unga kvinnor. Vad tror dessa unga kvinnor? Och vad vill dessa män bevisa. Hålla kvar ungdomen? Absolut ingen bok för mig men eftersom slutet ingav hopp får den ändå godkänt. 

måndag 30 juli 2018

Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter -Kransen ( Betyg 4)

Ännu en klassiker. 1928 fick Sigrid Nobelpriset efter att ha skrivit romansviten om Kristin Lavransdotter jämte hennes debutroman Jenny. Jag förstår att böckerna är vågade för sin tid när det gäller kärleksbeskrivningar på alla plan. Här får vi följa den unga, vackra och mycket självständiga Kristin som inte vill gifta sig med grannpojken. Det vore ju ett så gott parti då gårdarna ligger bredvid varandra. Fadern är dock en god man men han han anser att den man Kristin blivit så förälskad i och valt skall bli hennes make inte är ett gott parti. Han vill hennes bästa. Skall bli spännande och se hur det går för dem i böckerna som följer.  

söndag 29 juli 2018

Stina Jackson: Silvervägen (Betyg 4) ljudbok

Meijas trasiga mamma har fått kontakt med en man från Norrland via nätet. Nu flyttar de för 30:de gången i Mejas liv. Meja är ensam och när hon träffar Carl-Johan så flyttar hon hem till denna speciella familj. Lelles  dotter försvann för tre år sedan. Varje natt ger sig Lelle ut och letar längs Silvervägen. Ett desperat letande genom åren.
Beskrivningen av natur och liv gör att det känns som jag är där. Boken är spännande men lite seg emellanåt. En bra lättläst  semesterbok. 

fredag 27 juli 2018

Tamara McKinley: Landet bortom havet (betyg 3) ljudbok

I sommar har jag träffat Linns kille. Han är australiensare. Jag funderade kring författare från Australien. Har inte hittat så många. Tamara har jag läst för många år sedan. Hon bor ju i England men har sina rötter i Australien. Jag laddar ner första boken i en serie.
Här får jag följa landets historia genom att följa med på skeppet när James Cook ”upptäckte” landet. Jag får också följa skepp med straffångar och deras möte med aboriginer. Allt detta inbäddat i romantik, svek och kärlek. Susan är en fattig fiskarflicka som är störtkär i Jonathan, en överklasskille. Omöjlig kärlek på denna tid. Susan blir ändå gift över sitt stånd med prästen. De är med och bygger upp en bosättning i det nya landet. 

söndag 22 juli 2018

Anne Riel: Kåda (Betyg 5) ljudbok

Liv är dotter till Jens och Maria. De lever isolerar på en otillgänglig del av en ö. Liv lär sig tidigt att stjäla. Bara lite på varje ställe så det inte märks. Bråte samlas i hus och på gårdsplan så de knappt kommer fram. Modern har ätit sig så tjock att hon inte kommer ur rummet. En story kring sådan misär kan också vara bra! 

lördag 21 juli 2018

Niklas Natt och Dag: 1793 (Betyg 5) ljudbok

På släktträffen mötte jag min morbror. Det blev lite prat om böcker och han rekommenderade då denna bok. Jag kände mig skeptisk till om jag och han har samma boksmak. Förstod att det var en historisk roman och jag var övertygad om att han är en person som är noga med att alla faktadetaljer är rätt. När det är så tappar ofta romanen sin berättarglädje. Men mina farhågor kom på skam. Detta var en riktigt mustig berättelse, kanske för mustig, som jag hade stor glädje att lyssna på då också inläsaren var mycket bra. En styckad kropp hittas i sjön Fatburen, den igenslammade sjö där kåkstadens avskräde hamnar. Ett grymt mord där offret fått lida fruktansvärt. Den lungsjuke Cecil  Winge tar med sitt skarpsinne sig an fallet. Vi får också följa den stackars Anna-Stina som trots att hon är oskuld hamnar på Spinnhuset som sköka. Ont förtal ha föregått detta. Det var inte bättre förr!

tisdag 17 juli 2018

Samar Yazbek: Hon som vandrar ( betyg 2)

I Syriens förort Goutha faller bomberna. Vägspärrar. Huvudpersonen är en ung flicka. En konstnärssjäl. Människor dör runt henne. Det har spridits ut en gas. Den tränger in i kläderna som bränner fast. Kvinnorna dör först eftersom det finns män i närheten och då får inte kvinnors kroppar visas i Allahs namn. Flickan berättar och målar fantasibilder i färger.
Ofta med författare från mellanöstern är det någon form av sagovärld som blandas upp i berättelsen. Jag tror det finns mycket allegorier som jag inte begriper mig på.
Detta är en stark berättelse men så rörig. Hoppades att boken skulle ta slut hela tiden när jag läste samtidigt som mycket levt sig starkt kvar i mitt minne nu när den är utläst. 

söndag 15 juli 2018

Majgull Axelsson: Aprilhäxan (Betyg 4) ljudbok

Har precis lyssnat på Aprilhäxan sa Stina till mig när vi språkade om böcker. Detta är en bok jag läst för många år sedan. Jag kommer ihåg att jag tyckte den var mycket bra. Någon person som fanns på ett sjukhus kunde hålla någon telepatisk kontakt med personer utanför var det jag mindes av den.
Jag har nu lyssnat på den igen. Mycket bra. Beskriver tre systrar ( Christina, Margaretha och Birgitta som är fosterbarn hos den goda personen Ellen. Desiree som är multihandikappad och befinner sig på sjukhus får jag först en bit in i boken reda på hur hon är sammankopplad med dessa kvinnor alla med kungliga namn.
Jag tycker boken är mycket bra men den får mig att känna mig sorgsen. Jag har läst om så många barn som far illa och här var ytterligare en. Det drog ner betyget. 

torsdag 5 juli 2018

Elly Griffiths: De öde fälten (Betyg 2) ljudbok

Så har jag lyssnat på ännu en bok i denna serie. Jag tycker ju egentligen att de är tjatiga men de att bra att ha till hands när jag är ute och reser. Jag känner persongalleriet.
Denna gång hittas ett nedgrävt flygplan med en kropp i. Det visar sig att kroppen legat nedgrävd någon annanstans och blivit flyttad. Flera mord. Ruth är i fara men Nelson kommer till hennes räddning. Amerikanen Frank är med även i denna bok. Skall det klicka med Ruth? 

onsdag 4 juli 2018

Elisabeth Stout.: Olive Kitteridge

På resan till Andorra fick denna bok, som jag lånat på biblioteket, följa med. När jag läst tre fjärdedelar försvann den. Antagligen glömde jag den vid polen. Nu får vi se hur jag löser detta med biblioteket.
Jag blev så förtjust i författarens bok Mitt namn är Lucy Barton och på så vis lånade jag denna bok. Boken handlar om Olive som finns med på olika sätt i fristående berättelser. Det är personer runtom henne som berättar sin story. ibland har hon en framskjuten roll ibland skymtar hon förbi i ett kort möte. På så vis var det ju en bra bok att glömma om nu detta måste ske. Den får ganska högt betyg. 

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes -En studie i rött. ( Betyg 5) ljudbok

Doktor Watson lämnar sin tjänst som läkare i Afganistan på grund av en skada. Han söker nu husrum i London. Han får veta att en viss Sherlock Holms behöver någon att dela sin alltför dyra lägenhet med. Så möts deras vägar. Watson är berättaren och beundraren av Holms sätt att lösa mordgåtor. Här hittas ett lik med orden Rache skrivit i blod på väggen. Dessa böcker är klassiker och de håller verkligen. Jag hade stort nöje av att läsa den här första boken i serien. Dock har jag en fundering på hur mycket näsblod en människa kan blöda? 

Carl-Johan Vallgren: Mikael Persbrandt - så som jag minns det ( betyg 4) ljudbok

Både bror Lasse och hans Gunilla rekommenderar den här boken så jag passar på att ladda ner den när jag har tillgång till WI-FI på hotellet i Barcelona. Intressant att höra om hans hårda liv. Han sticker inte under stolen med att han varit en narcisstisk jävel emellanåt. Stora drogproblem. Vissa kollegor sågar han. Börje Ahlstedt som han träffade tidigt på scen tycker han är ett riktigt svin. Jag vet en annan som inte gillar Börje Ahlstedt och det är min mor. Han var tydligen med på stjärnorna på slottet och sen dess vägrar hon se någon film eller teater han är med i. En annan som sågas helt är Jan Malmsjö. Mikael har spelat med och mot många. Thomas von Brömssen är en person som han värderar högt. Vilken tur! Jag ” älskar” Thomas allt sedan jag såg honom i en pjäs som hette Rycket på stadsteaterns lilla scen i min ungdom. Boken är klart värd att läsa även om hans beskrivning av sitt drogberoende fram och tillbaka blir lite tjatigt. 

Anna Fredriksson: Risk för regn ( Betyg 3);ljudbok

En kort bok. Lena 55 år har träffat en ny man som också är skild. Lena känner att hon äntligen kan glädjas åt att slippa åldras ensam. På semestern ger de sig iväg för att träffa sina barn från deras tidigare äktenskap. Här tycker jag börjar boken kännas som en ”billig” bok med stereotypa karaktärer. Den lyckade dottern som fnyser åt pappans nya kvinna. Lenas barn som kanske inte är så lyckade och framgångsrika. Men boken tar en oväntad vändning och slutet är inte alls dumt. Nästan så jag funderar på att ge den ett högre betyg. Lättläst. 

söndag 24 juni 2018

Jussi Adler-Olsen: Hon tackade gudarna (betyg 3) ljudbok

Nederländerna  under 1990 talet. Irakkriget; skumma affärer: Nikki är äldsta dottern där modern kommer från en ö i Indonesien. Fadern är en alkoliserad  holländare. Han slår frun och våldför sig på de yngre syskonen: Mystik med vodoodockor. Peter är affärsman med tvivelaktiga affärer.
Boken är spännande men lite väl mycket överdrivna situationer. Jag har lite svårt att hänga med i alla förvecklingar. 

måndag 18 juni 2018

Simon Häggström: Nattstad-En sann historia (betyg 5) ljudbok

Simon Häggström jobbar som polis i prostitutionsgruppen. Han har här skrivit om sitt arbete. Han beskriver hur han åker till Rumäniein för att ta reda på lite kring orsaken att det är så många prostituerade från detta land som verkar i Sverige. Han berättar hur de försöker hjälpa de unga innan de helt fastnar i denna värld. Bra skriven och det är alltid intressant att få ta del av andra världar även om de är så mörka som den här. 

måndag 11 juni 2018

Elly Griffiths: De utstötta ( Betyg 2) ljudbok

Det här är väl femte boken jag läser i serien om arkeologen Ruth. Nelson, Kaba (Det låter så när det uttalas men jag ser att det stavas på ett helt annat sätt). Bra bok att sätta in i öronen när hundarna skäller så intensivt i den Albanska natten. Jag känner personerna och behöver inte koncentrera mig på handlingen. Denna gång har man hittat  barnamörderskan med en krok istället för en hand som blev nedgrävd utanför kyrkogården för 150 år sedan.  Nelson utreder ett barnamord i nutid. Några barn försvinner. En mycket krystad handling men som skrivet bra insomningsbok. 

Inger Alven: Berör mig inte berör mig ( betyg 3)

Jag är noga med att ha med mig bra böcker att läsa på flygplan osv när jag är på resa. Jag lånade denna bok på biblioteket denna gång. Jag tyckte jag kände igen handlingen och blev allt säkrare efter ett tag att jag läst boken tidigare men tydligen har den inte gjort något djupare intryck på mig eftersom jag inte kom ihåg handlingen bättre därför får den betyg 3 av mig. Jag sökte i min blogg och såg att jag läst den tidigare med betyg 4.  Så här skrev jag då och jag skulle skrivit likadant idag. 
2016: Detta är en av mina favoritförfattare. Sådär att man blir så lycklig och förväntansfull när man får en ny bok av henne i sin hand.
Laurences hustru får cancer och har inte långt kvar att leva. Laurence sluter upp vid hennes sida. Eftersom de tycker han har blivit obekväm på jobbet passar det bra att sluta där och heroiskt stå vid sin hustrus sida. Men har de varit sådär lyckliga och tajta?  Frun dör och olika personer (Gunnel, Bea och Niclas)  vävs in i berättelsen. Inte alls förutsägbar och så mysig att läsa. Att den inte får en femma beror på sista delen. Har författaren varit pressad att skriva? Har förläggaren sagt att det skall vara ett lyckligt slut?  Det verkar lite så. 

Anders Roslund: Tre timmar (betyg 4) ljudbok

Perfekt lyssnarbok att ha med på min ridresa till Albanien. Denna gång hittas det för många lik i bårhuset. Den buttre, Siw Malmqvist älskande Ewert Gräns tar sig an detta svårlösta fall. Anders Roslund böcker handlar ju alltid om något aktuellt tema. Denna gång flyktingsmuggling. Piet Hoffman som jag träffat på i tidigare böcker kopplas in. Han befinner sig som vakt för FN transporter  i ett Afrikanskt land.
Egentligen är det väl lite för mycket överdrifter och omöjliga situationer i denna bok men den är ändå spännande och jag har lust att lyssna och då är det väl värd ett högt betyg. 

lördag 2 juni 2018

Leila Slimani: Vaggvisa (betyg 3) ljudbok

Två personer som gör karriär och får barn. Konflikter. De hittar en äldre kvinna som nanny. Hon är enorm och gör så mycket mer än en nanny skall göra. De är överlyckliga men så börjar de ana att allt inte är som det skall med Louise.
 Ganska bra men jag tycker mig känna igen temat. Jag gillar inte uppläsaren. Det är inte ofta jag har synpunkter på dem men den här uppläsaren kommer jag inte att lyssna på mer. 

onsdag 30 maj 2018

Jörn Lier Horst; Nattmannen (betyg 3) ljudbok

En flickas huvud hittas på en påle i den Norska staden Larvik. Ingen vet vem hon är och det finns ingen rapporterad som saknad hos polisen. Så börjar denna deckare där polisen heter Wistling och han har en dotter som jobbar på Norges största tidning. Traditonell deckare där jag upplever att saker beskrivs allt för ytligt och utan insikt emellanåt. En bra lättläst semesrbok klassar jag den som. 

lördag 26 maj 2018

Ljudmila Ulitskajas: Jakobs stege (betyg 2)

En ysk familjekrönika som spänner över 100 år. Nora har ärvt en korg med brev av sin morfar. Hon får här läsa KBG:s hemliga akter.
En tjock bok som hoppar  mellan början på 1900 talet och nutid. Jag förstår att den är bra skriven men tycker den är lite för högtravande för min smak. Det blir att kämpa sig igenom. 

onsdag 23 maj 2018

Helen Stommel Olsson: Gangsterprinsessan (Betyg 4) ljudbok

Jag läser och hör att orosanmälningarna ökar. Många barn har det inte bra i sina hem. Missbrukande och våldsamma föräldrar. Detta är verkligen inte bra.
I denna bok möter vi Sara vars föräldrar och alla släktingar missbrukar. Hon far illa och mobbas i skolan och så går det som det brukar gå. Hon börjar själv med droger och ett kriminellt liv. Får tidigt barn hon inte klarar av att sköta. En sann historia i botten. 

söndag 20 maj 2018

Elly Griffith: En orolig grav(Betyg 3) ljudbok

Fyra böcker hann jag med under vår cykelresa i Bordeaux. Bra att ha den här typen som lyssnarbok där jag känner personerna i handlingen. Denna gång ha en tidigare skolkamrat till Ruth blivit mördad genom att någon tänt på hans stuga och låst dörren. Han tror sig hittat Kung Arthurs grav och skrivit ett brev till henne strax innan mordet. Hon åker till Blackpool för att se om hon kan datera benen. Samtidigt åker Nelson dit med sin familj på semester. Han blir naturligtvis inblandad i mordutredningen. 

Ida Linde: Mördarens mamma (Betyg 2)

Detta var en märklig bok. En kvinna med besvärlig relation till sin mor. (Hur många sådana böcker har jag läst?) berättar om sin realation till sin son som hon fostrar ensam. En dag står polisen utanför dörren och meddelar att sonen mördat en annan pojke. På besök i fängelset träffar hon Grace som också är en mördares mamma. De inleder en relation. Vingliga vändningar gör sammanhang och händelser  obegripliga för mig. Men ändå bra skriven. Kunde blivit intressant. 

Elizabeth Strout: Mitt namn är Lucy Barton ( Betyg 4)

Lucy återhämtar sig på sjukhuset efter en operation. Det har uppstått komplikationer. Hon blickar tillbaka på sin barndom som var mycket fattig med en uppväxt i trashområde. Hon har ett komplicerat förhållande till sin mor. Modern vill inte träffa hennes man och barn och verkar helt strunta i henne. Men så sitter modern vid sängen och Lucy förstår hur mycket hon har längtat efter henne. Vi får följa med på tillbakablickar. Detta är en fin ömsint roman utan bitterhet. 

Jerome K Jerome: Tre män i en båt (betyg 2) ljudbok

Jag försöker läsa lite klassiker. När jag gick i realskolan ingick läsning av vissa böcker. Många av dem minns jag som tråkiga men nu när jag läser om dem får jag en annan bild. Många är riktigt bra. Denna bok minns jag dock som mycket rolig. Jag minns att jag och min klasskamrat Inger skrattade högt när vi läste i bänkarna bredvid varandra. Så kul tycker jag inte den är nu men jag förstår varför den är en klassiker. 

fredag 11 maj 2018

Elly Griffiths: Känslan av död (betyg3) ljudbok

Ännu en bok om arkeologen Ruth som bor ödsligt i en stuga vid saltängarna i Norfolk. Det blir lite som jag känner personerna kring varje polisärende. Nelson som är fader till lilla Kath efter en natt med Ruth. Kaba med sina ritualer och kontakter med andevärldar. Nygifta Jude som inte är riktigt lycklig. Annars är väl deckarstoryn ganska ordinär. 

söndag 6 maj 2018

Robert Harris: München del 1 och 2. (Betyg 3) ljudbok

Robert Harris är thrillerns mästare har jag läst ett antal gånger. Han har funnits med länge på min lista över böcker jag vill läsa. I denna bok handlar det om möte mellan Hitler och Chamberlain dagar innan kriget bryter ut. Chamberlain vill desperat bevara freden medan Hitler är fast besluten att starta ett krig. Hugh Legat är sekreterare för engelsmännen och Paul Hartman är tysk diplomat. De har varit vänner under studietid för sex år sedan. Kan de hjälpa till att förhindra krigsutbrottet?
Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om denna bok. Spännande trots att jag vet utgången. Andra världskriget stoppades ju inte. Inte riktigt min boksmak. 

tisdag 1 maj 2018

Andreas Eenfeldt : Matrevolutionen

Martin beordrade mig att lyssna på denna bok. Han är mycket intresserad av mat och hälsa. Jag tyckte den var tråkigt men säkert nyttig för mig. Han har varit på oss tidigare att vi använt yoghurt och mjölk med låg fetthalt. Det har vi ändrat på. Måste säga att det är lite svårt att tänka om kring detta med fett. Dock tycker jag att det är underbart att jag kan använda riktig grädde i matlagningen utan dåligt samvete. När jag var ung var grädde en lyxvara när den sedan blev den billig fick man till sig att feta varor inte skall användas. Nu blir det goda grytor och gratänger!
Sedan är jag skeptisk mot att äta mycket kött. Jag är också fundersam kring detta att man inte skall äta potatis eller annat som växer under jord. Gör saker med måtta är min paroll 

måndag 30 april 2018

Abdellah Taia: Den som är värd att älska (Betyg 2)

Ahmed är trettio år. Han var en fattig homosexuell marockan som träffade Emmanuel för tretton år sedan. Han följer med till Frankrike och försöker bli fransman.
Boken är utformad i fyra brev varav det starkaste är brevet när Ahmed har beslutat sig för att lämna Emmanuel. Upplevelsen av kärlek men att han måste förändra sig för att passa in och hur detta kväver honom. 

söndag 29 april 2018

Dag Hammarsköld: Vägmärken.

Poesi, tänkvärdheter och klokord. Blandat med lite klassisk musik så det kunde skjunka in. En bok man måste vara fullt koncentrerad på för att ta till sig. Fin men det kändes som det mesta glömdes bort ganska direkt. Undrar om något fastnade. 

lördag 28 april 2018

Malin Persson Giolito: Bara ett barn ( betyg 4) ljudbok

Alex är mycket stökig i skolan. Läraren Karin upptäcker och förstår att han har det svårt hemma med mycket fysisk misshandel. Advokat Sofia företräder honom. Det finns också en polis Adam som specialiserat sig på barn runt Alex. Alla engagerar sig på ett personligt plan.
Boken är mycket bra och välskriven och ger en nyanserad bild av problemen kring missbruk. Så tråkigt att sådant här skall finnas runt oss. 

tisdag 24 april 2018

Susan Faludi: Mörkrummet (betyg 1)

När jag läser om eller hör talas om en bok som jag tycker spännande hamnar den på min lista över böcker som jag vill läsa. Hur denna bok hamnat där vet jag inte. Den är en verklighetsskildring av Susans pappa som gör en könsoperation och blir kvinna. Jag tycker den var tråkig och kämpade mig igenom den. Ibland blir böcker bättre när jag kommer in i handlingen men så var inte fallet denna gång. Pappan är bara så egotrippad. 

måndag 23 april 2018

Camilla Grebe: Husdjuret. (Betyg 4) ljudbok

Det här var ju en riktigt spännande deckare som också berör ett aktuellt ämne om hur vi ser på våra nya svenskar. Inte så farligt polisstjafs om det än fanns med.
Ett gammal fall tas upp och Malin, som kommer från orten, får vara med som utredare. Malin var den som upptäckte den döda flickan i röset för 10 år sedan. Vi får följa Jake och hans drömmar att klä sig i kvinnokläder. Jag tycker att Katarina Ewerlöv är en mycket bra uppläsare.  Rekommenderas som semesterbok. 

tisdag 17 april 2018

Roland Buti: Torkans år (betyg 4) ljudbok

Ännu en kort bok. Denna gång är jag på en liten lantgård i Schweiz. Fadern försöker driva färdenegården och har satsat hårt i ett kycklingstall. Sonen, som är bokens berättare, har hittat en skadad brevduva som han tar hand om. På gården finns också en imbecill dräng. En fruktansvärd torka får hemska konsekvenser.
Detta är en fin bok om hårda förhållanden. 

lördag 14 april 2018

Helena von Zweigbergk: De behövande (Betyg 4) ljudbok

En mycket liten kort bok om en relation mellan mor och dotter. Jag får lyssna till moderns version och sedan dottern. Hur de vill nå varandra men hindras av gamla låsningar. Tuff läsning

fredag 13 april 2018

Paul Auster: New York-trilogien (Betyg 3) ljudbok

Jag njöt fullständigt bitvis under lyssningen av denna bok som jag inte kände till sedan tidigare. Jag trodde det var en traditonella deckare men det var det inte. En bok i Kafkastil läser jag bland recensionerna. Inte för jag kan Kafka men jag känner till de existensiella problem personer i dessa böcker har. Det är tre böcker som hänger ihop. Tyvärr klarar jag inte att ge en hint om handlingen. Ganska obegripliga vändningar. Bra men svår. 

onsdag 11 april 2018

Malin Nord: Barmark (Betyg 4)

I boken Täcknamn Hilde konstaterade jag att det inte är så ofta jag läst om folk som flydde från Norge under kriget. Så fick jag ytterligare en bok om detta i min hand. Anja skriver om sin mormor som höggravid tvingades fly över fjället. Hennes make hade blivit bortförd av tyskarna. Kvar i Norge lämnade hon sin lille son Olav. Hon levde med ett trauma och höll det hemska ifrån sig genom att inte berätta för de sina om den svåra tiden. Barnbarnet hittar en dagbok.
Detta är en mycket bra bok som ligger nära femma i betyg. Lite svårt att hålla isär personerna och hoppen mellan åren i början drar ner betyget. 

måndag 9 april 2018

Agnes Lidbeck: Förlåten (Betyg 4) ljudbok

Detta är Agnes andra bok som även den fick fina recensioner och ligger med på DNs bästa nyutgiven litteratur. Den handlar om två systrar med helt olika liv som skall rensa ut sommarhuset efter faderns död. Där påminns de om brodern Jacob som var sjuk och hängde sig i båtskjulet. Vad är Elins skuld i detta? Varför är boken så otroligt kort? Ibland pustar jag över för tjocka böcker men så här tunna böcker känns inte bra det heller. I debutromanen var hon självironisk och drastisk. Här är ett annat tonläge mer likt andra böcker jag läst. 

lördag 7 april 2018

Emma Hamberg: Baddaren (Betyg 2) ljudbok

Lite förvånade tror jag att många är att jag läser den här typen av feelgood romaner. Jag är bekant och har verkat med Emmas mamma. Så bor jag vid Vänern. Jag gillar Emma som en underfundig, kul och trevlig person när jag sett henne föreläsa och i TV.
Här får jag följa med Maja som gift sig med den dubbelt så gamle kände skulptören Pelle. De har köpt ett hus på en ö i Vänern. Maja har tappat sin skaparlust och känner att hon lever på Pelle. Hon vill ha ett eget liv och startar upp en simskola i den gamla bassängen. Inramningen är kul och det skulle kunnat bli en riktigt fin roman om man hoppat över allt det orealistiska. Det verkar som förlaget tryckt på för slutet är lite väl hafsigt. Trots min negativa kritik vet jag att detta är en bok jag kommer att rekommendera till en del jag känner.

tisdag 3 april 2018

Fatima Bremmer: Ett jävla solsken (Betyg 5) ljudbok

Ute på orienteringstävlingar träffar jag ofta Ingrid. Hon lyssnar mycket på böcker och kunde tipsa mig om den här Augustvinnaren i Faktaboksklassen 2017. Så bra och intressant om Esther Blenda Nordström som räknas som Sveriges första undersökande journalist när hon tar tjänst som piga på en gård i Södermanland. Det blir många artiklar i Dagens Nyheter om de anställdas villkor på landet och hon skriver också en mycket uppmärksammad bok 'En piga bland pigor'. Hon är en riktig äventyrerska och tjänstgör som flyttande lärare bland samer, reser i Sydamerika, jobbar i Sibirien bland annat. Hon skriver barnböcker om Ann-Marie i en serie hon kallar Rackarungen. Hon var mycket efterfrågad och känd i början på 1900 talet men glöms sedan bort. I efterordet står det att Astrid Lindgren har fått all lys på sig som pionjär med sina böcker. Man förstår dock att hon fått mycket inspiration från Esther Blenda där många saker plagierats rakt av. 
För mig var detta ett totalt nytt namn. Jag kan bara tacka författaren för allt arbete så jag har kunnat ta del av detta spännande öde. 
Esther Blenda var homosexuell och hennes kärlek heter Carin. Fram till 1944 var detta en kriminell handling i Sverige och hemlighölls och förnekades därför. 1976 ansågs homosexuellitet inte längre som en sjukdom i vårt land. Tänker på detta när jag tar upp frågan med en av mina arabiska välutbildade vänner. Det är inte naturligt säger han. Det kanske går att bota med mediciner! 

söndag 1 april 2018

Elly Griffiths: Huset vid havets slut ( Betyg 3) ljudbok

Då har jag läst den tredje boken om arkeologen Ruth. Denna gång blir hon inkallad för att datera dödsdatum när kroppar hittats i en grotta vid den farliga kustremsan i Norfolk.
Jag följer med intresse personerna och miljöbeskrivningarna i denna bok. Ruth som ensamstående mor. Den lite strulige Nelson som inte vet hur han skall förhålla sig till sina båda kvinnor samt alla andra runt om. Sedan kan jag väl tycka att själva deckargåta är krystad med lite för många konstiga mord. Jag får lyssna på lite annat innan jag plockar upp nästa bok.


fredag 30 mars 2018

Margret Atwood: Den blinde mördaren ( betyg 3)

Hualigen, nu har jag äntligen läst ut denna tjocka bok som jag vill beskriva som seg men bra. Iris och hennes många år yngre syster Laura växer upp utan sin mor. Fadern äger en knappfabrik. Iris gifter sig med Richard för att rädda faderns firma. I en berättelse i berättelsen får vi följa hemliga kärleksmöten på sjaskiga hotellrum. Är Laura författare till den blinde mördaren? 

torsdag 29 mars 2018

Karin Boye: Kallocain (betyg 4) ljudbok

1940 skrevs denna klassiker om ett kontrollsamhälle mycket likt det i boken 1984 som kom ut åtta år senare. Vår huvudperson bor i kemistaden och har kommit på ett medel som gör att en person säger sin innersta mening om saker och ting. Kallocainet skall nu användas och de utsagor som följer utgör grund för straff. Alla är rädda för varandra och anger sina medmänniskor runt om.
Kommer ihåg att jag läste denna bok när jag gick på realskolan. Jag har ett minne att jag tyckte den var tråkig. Nu fascineras jag av händelser i boken såsom när medlet skall testas och män berättar i förtroende hemligheter för sina kvinnor. Kvinnorna avslöjar detta när de utsätts för behandling. En kvinna berättar hur fantastiskt hon tyckte det var att hennes man gav henne ett sådant förtroende. Besvikelsen när det inte var på riktigt. Hur polismästaren ville fängsla kvinnan för sina tankar. Flera liknande vittnesmål gör att jag tycker boken var mycket läsvärd nu. 

tisdag 27 mars 2018

Daniel Silva: Mästerverket (betyg 3) ljudbok

Den här boken är något för dig sa Lasse  Han syftade då på att den rörde sig i konstens värld. De gamla mästarna. Intressant att konst är den fjärde största brottsliga företeelserna efter knark, vapen, penningtvätt. Boken kändes också mycket aktuell då det handlade om hur Syriens president tillskansar sig pengar och gömmer undan dem i utlandet för egen räkning.
Gabriel är en skicklig konstnär som restaurerar gamla verk. Han kan också förfalska och jobbar i Israels underrättelsetjänst. Här letar de efter ett försvunnet verk av Carravagio och stöter på mördade personer. En thriller inte helt i min smak men känns ändå aktuell. 

lördag 24 mars 2018

Kjell Ola Dahl: Täcknamn Hilde (betyg 3) ljudbok

Tänk att vi hade krig i vårt grannland Norge där judars hem beslagtogs och ägarna skeppades till koncentrationsläger i Tyskland. Visst har jag läst böcker och sett filmer om detta men egentligen ganska lite om man jämför alla böcker jag läst om koncentrationslägren och motståndsrörelsen i Europa.
Ester bevittnar hur tyskarna tar hennes far. Hon verkar i en hemlig motståndsrörelse och flyr till Sverige. Hon får inte med sig mor och farmor som vägrar lämna landet där fadern är fängslad. Hennes vännina som har barn med en av motståndsmännen har blivit mördad i sitt hem under mystiska omständigheter. Boken är riktigt bra i början men segar tyvärr till sig och först helt i slutet får vi svar på vem mördaren är och omständigheterna kring armbandet. Krystat. 

tisdag 20 mars 2018

Jan-Philipp Sendker: Ensamhetens språk (betyg 5) ljudbok

Fristående uppföljning på Viskande skuggor. Denna gång får vi följa med Paul och Christine till en by i Kina. Christines bror har hört av sig. Alla trodde att han dog i samband med kulturrevolutionen. Hans fru har fått en mystisk sjukdom. Jag får nu ta del av svarta skuggor från Maos tid, miljöskandal, mäktiga krafter, hjälplösa vanliga människor. Förstärker det jag redan tror om Kina och min bojkott att beställa något från detta land fortsätter.
När jag tar del av en bok vill jag gärna göra något samtidigt. Inte bara sitta och lyssna. Tänk vad mycket som blir gjort när jag får en så här bra bok i örat. 

fredag 16 mars 2018

Jan-Philipp Sendker: Viskande skuggor ( betyg 5) ljudbok

Paul Leibovitz lever ensam i sitt hus på en liten ö utanför Hongkong. Han sörjer sin döde son. Han har gjort sig en förmögenhet på fastighetsaffärer och behöver inte arbeta för sin försörjning. På en vandring träffar han Elisabeth som söker efter sin son. Mord. Paul blir inblandad.
De filosofiska resonemangen kring hur man skall leva, korruption och skumraskaffärer i Kina tillsammans med en spännande historia gör denna boken till en höjdarupplevelse. Än en gång tackar jag min lyckliga stjärna att jag är född i Sverige, är frisk och kan ta del av andra världar genom böcker. 

tisdag 13 mars 2018

Lina Bengtsdotter: Annabelle (Betyg 3) ljudbok

Denna bok från en debutant fick mycket fin kritik och uppmärksamhet. I alla deckare har poliserna personliga problem. Inga undantag här. Charlie  blir skickad till Gullspång för att utreda ett försvinnande av en ung kvinna Annabelle. Här växte hon upp hos sin alkoliserade mor "glada Betty." Hon gör hemska upptäckter kring personerna som fanns i hennes barndomsår.
En bra semesterbok. Lättläst. 

fredag 9 mars 2018

Sigrid Undset: Jenny (Betyg 4) ljudbok

Jag sökte efter boken Kristin Lavransdotter men den fanns inte som ljudbok så jag valde då denna bok som var den enda ljudboken av denna nobelpristagare.
Tänk att den kom ut 1911. En frimodig bok om Jenny som givit sig av till Rom för att måla. Hon umgås i konstnärskretsar men känner sig ensam och rädd att inte hitta någon kärlek. Så tror hon att det är kärlek hon känner till Helge. Det blir problem när hon möter Helges föräldrar.
Jag kan konstatera att det inte är mycket som skiljer dagens situation mot för över 100 år sedan när det gäller kärleksrelation. I denna bok är det nog för sin tid  en mycket frigjord kvinna som beskrivs. Mycket fint skriven. 

torsdag 8 mars 2018

Jojje Olsson: De kidnappade svenskarna

Jag har alltid varit misstänksam mot Kina och deras syn på mänskliga rättigheter. Människor är rädda för att säga vad man tycker. Jag har själv upplevt det när jag besökt Kina. Många fängslas osv. När jag då hör om Kinas planer om storhamn i Lysekil och ett letter of intent i Uddevalla får jag lite gåshud. Inte blev det bättre känsla efter ha läst denna bok. Sveriges och övriga länders flathet mot en mäktig affärspartner när det gäller fängslade medborgare. Är det något obetydligt afrikanskt land visas handlingskraft men mot Kina backas det. Egentligen bara Tyskland som kritiserar och agerar av de Europeiska länderna. Läsvärd bok. 

torsdag 1 mars 2018

Dennis Lehane: En äkta man. (Betyg 2) ljudbok

Rachel är TV reporter som gjort bra ifrån sig. Hon skickas till Haiti för att rapportera om situationen efter orkanen som härjade landet svårt. Hon upplever hemska saker och klappar ihop under en direktsändning. Hon blir avskedad och isolerar sig. Skilsmässa och så träffar hon Brian som hjälper henne att bygga upp sitt självförtroende så hon vågar ge sig ut bland människor. Så här långt är boken riktigt bra Men vem är denne Brain. Lever han ett dubbelliv? Nu blir det mord och en massa otroliga vändningar. Så trött jag är på dessa osannolika händelser och betyget åker ner i bott. 

lördag 24 februari 2018

Linus de Faire: Boken om Yousef ( betyg 2)

 Yousef al-Khayal sitter i isoleringscell anklagad för delaktighet av mord på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Han skriver sina memoarer som sedan skickas till kusinen som flytt krigets Beirut och hamnat med mor och syskon i Sverige. 
Boken är mycket välskriven och jag känner igen språket från dessa länder. Starka familjeband där man bråkar sinsemellan men ändå håller ihop. Yousef bedyrar sin oskuld och att hans resor i landet är för fågelskådning. Vi får inte reda på sanningen. Mycket tortyr. 
Denna bok har fått mycket fina recensioner och hamnade därför på min lista på böcker jag vill läsa. Absolut ingen bok jag längtade att gotta ner mig med. Snarare så att jag hittade på annat att göra. Men nu är den utläst och det känns skönt.

torsdag 22 februari 2018

Agnes Lidbeck: Finna sig ( betyg 3). Ljudbok

Ser på nyheterna att Anna får ett fint litteraturpris för sin debutroman. Eftersom boken redan fanns på min 'Den vill jag läsa lista' kollade jag om den fanns som ljudbok. Det gjorde den och jag laddade genast ner den. En av de kortaste böcker jag lyssnat på.
Ironiskt, iakttagande, distanserande och roligt språk där den unga huvudpersonen tar sig igenom födslar, barnomhändertagande, skilsmässa och förhållande till sin älskare. En äldre egocentrisk känd författare som hon får ta hand om i hans sista tid i livet. Bra skriven men jag har lite svårt för den här typen av liv därav ett mediokert betyg. 

tisdag 20 februari 2018

Erica Ferencik: Floden om natten (Betyg 4) ljudbok

Fyra vänninor i 35 års åldern åker på en äventyrsresa tillsammans. Ut i Vildmarken för att åka forsränning i en "vild" flod i fem dagar.  Det blir ett thrillerdrama. Riktigt spännande som jag bara vill fortsätta att lyssna på. Bra semesterbok om man inte semestern är någon vandring i urskog då jag tror man kan få hemska tankar om vad som gömmer sig bland träden. 

söndag 18 februari 2018

Johann Voss: Soldat i Waffen-SS ( betyg 4) ljudbok

Vi får följa en ung man som frivilligt anmäler sig att gå med i Hitlers fruktade armé. Vi får följa hans krigande i finska vinterkriget då finnar och tyskar krigar sida vid sida. Ett avtal undertecknas och helt plötsligt är deras finska vänner deras fiender.
En sann berättelse som skrivs ner när vår författare sitter fängslad som krigsfånge efter kriget. Han har inte insett allt det hemska som hans armé gjort sig skyldig till.
Jag hade egentligen ingen lust att läsa en bok till om andra världskriget men eftersom denna bok var skriven strax efter kriget av någon som var med i fronten gjorde jag ett undantag. Boken kändes äkta och än en gång fick jag då följa dessa soldater i de hemskaste vedermödor. 

söndag 11 februari 2018

Göran Redin: En vilsen själ (Betyg 3) ljudbok

Då får jag lämna folket runt Louise De Geer och Axel Oxenstierna för ett tag. För visst förstår jag att det kommer en femte bok om syskonen som vuxna på slutet av 1600-talet. Det kändes som författaren tappat lite geist i denna fjärde bok och det blev lite väl mycket romantik, hjältemod och ytligheter. Fast visst behöver man väl sådant också ibland.

lördag 10 februari 2018

Ismail Kadare: Krönika i sten. (Betyg 2)

År 2009 gjorde jag ett kort besök i Albanien i samband med en orienteringsresa i Balkanländerna. I en bokhandel i Tirana inköptes då boken Grymma April av Albaniens store författare Ismail Kadare. Boken var på svenska! Detta är en bok jag minns väl och ofta tänkt på. Den handlar om blodshämd. Följande får jag upp på nätet när jag slår på blodshämnd: Det mest kontroversiella kapitlet i kanun tar upp blodshämnd, gjakmarrje, som enligt seden ger en familj rätt att utföra mord om någon i familjen förolämpas allvarligt eller dödas. Sedan 1990 har över 3000 personer dödats på grund av detta. I april 2014 verkställdes ett mord på en ung kille i Borås.
Eftersom min årliga ridresa i år går till Albanien har jag läst ytterligare en bok av denne författare. Hans namn har varit med bland spekulationerna för Nobelpriset men han är inte riktigt "rumsren" bland övriga världen då han kunde verka under den hemske Enver Hoxhas tid. Denna gång handlar det om staden Gjirokastre som är författarens tillika Hoxhas födelsestad. Italien, Grekland och Tyskland har intagit staden I flera omgångar under andra världskriget och bomberna föll kraftigt. Kanske inte så konstigt att Hoxhas lät uppföra alla dessa bunkrar överallt i landskapet efter denna uppväxt. Vidskepelse blandas med ondska allt betraktat från en ung pojkes värld. Jag tyckte boken var lite tråkig med allt sitt hemska dödande därav lågt betyg men det skall bli mycket spännande att besöka denna stad i sommar. 

torsdag 8 februari 2018

Göran Redin: Ett bräckligt liv (Betyg 4) ljudbok

Här går det undan i lyssnandet! I denna tredje bok dör Gustav 11 Adolf i Lutzendimman. Erik kan åka hem till Svea rike och där möta syster Karin och broder Anders som även de klarat svåra prövningar. Det finns en fjärde bok! 

tisdag 6 februari 2018

Peter Kadhammar: Tillsammans var vi så lyckliga.

Min årliga ridresa kommer i år att gå till Albanien. Ett land jag hastigt besökt för ett antal år sedan och då storligen förvånats över alla bunkrar runt om i landskapet. Stora resurser har gått åt att tillverka dessa "byggnadsverk" medan folk lider nöd i yttersta fattigdom. När jag såg att Peter Kadhammar givit ut en bok om diktatorn Enver Hoxhas tid beställdes den genast på biblioteket.
Peter har intervjuat människor runt denna hemske diktator. Jag kan följa hur alla levde i rädsla i denna stat som har ambitionen att planera allt - ekonomin, var medborgarna bosätter sig, vilka bilder de har hemma, vilka böcker de läser osv. Man kan troget rätta sig efter den rådande pártilinjen bara för att vakna en morgon och upptäcka att nu gäller motsatsen till det man hyllat. Många avrättas och familjer råkar illa ut. Den enda konstanten är Ledaren och hans vilja. Men vad är det han vill?
Många likheter med Orwells 1984! 

måndag 5 februari 2018

Göran Redin: En skärva hopp (betyg 4) ljudbok

Så har jag fortsatt följa tvillingarna Erik och Karin. Året är 1631. Erik krigar för kung Gustav i Tyskland.  Protestanter mot Katoliker. Tänk vilka religionskrig det varit även inom kristendomen. Karin är med när masungnarna körs för fullt. Vallonerna har kommit för att utvinna järn. Dessa utlänningar ses inte med blida ögon av svenskarna! Karin blir beskylld att vara häxa av prästerskapet. Brodern Anders, hemma på gården, har hittar en bra kvinna att gifta sig med. Tyvärr råkar han illa ut när de mäktiga herrarna i byn förtalar honom falskt. Kul och intressant att läsa om denna historiska tid. När boken var slut såg jag att det fanns ytterligare en uppföljning så jag kommer få reda på hur det går för syskonen.

torsdag 1 februari 2018

Göran Redin: Ett fjärran krig.(betyg 4) ljudbok

Lättläst om 1600-talet. Jon och Karolina har fyra barn i livet. De intelligenta tvillingarna  Erik och Karin som inte vill slava på färdenegården. Anders är förstfödd och inte så snabb i tanken men stark och har gott handlag med djuren på gården. Så får jag följa med på en historia om vedermödorna vid detta århundrade. Bönderna skattas hårt både på penningar men också på söner och bra drängar för kung Gustav vill ge sig ut i ännu ett krig. Lite romantiserad bonde-och krigshistoria som jag gärna lyssnar på när jag lagar mat och städar. Slutet är abrupt men inga problem då fortsättning i form av nästa bok redan finns klar. 

tisdag 30 januari 2018

George Orwell: 1984. (Betyg 4) ljudbok

Visst recenseras det ofta till den här boken. Landet Oceanien är ett övervakningssamhälle där "Storebror " ser dig. I hemmet finns det skärmar som registrerar allt du gör. I stort sett är du övervakad överallt. Det gäller att inte bara göra rätt och läsa rätt saker. Tankepolisen finns överallt. Börjar du tänka kritiska tankar blir du fängslad. Tortyr och försvinnande sker hela tiden. Det finns dock en lägre samhällsklass,  prolaterna, som inte har övervakningsskärmar i hemmet. De jobbar hårt och det enda de orkar tänka på är det stora lotteriet där man kan vinna pengar och bli rik. Gruppen som sådan är dock övervakad och om någon sticker ut och börjar tänka fritt elimineras personen snabbt. Vår huvudperson håller på med nyspråksboken. Det gamla språket skall bort och ersättas med ord som inte har några nyanser. Krig är viktigt för att hålla människorna i schack.
Boken kom ut 1949 och känns verkligen superaktuell. Kul att läsa denna klassiker.

lördag 27 januari 2018

Hanya Yanagihara: Ett litet liv (Betyg 4)

Tre personer som är med i olika bokcirklar berättar för mig att nästa bok de skall läsa är 'Ett litet liv'. En bok jag inte läst något om men naturligtvis blir mycket nyfiken på. Tänker att en så populär bok måste ha en lång kö på biblioteket men slänger ändå iväg en reservation. Dagen efter får jag ett sms och kan då hämta boken som inte är en liten bok. En tegelsten. De första tvåhundra sidorna är sega. Skall jag orka läsa hela? Men så händer något och jag sjunker in i boken. Jag riktigt längtar att få sätta mig och fortsätta. Ett tag tänker jag ge den allra högsta betyg men så segar den till sig i vissa partier. Boken är 200 sidor för tjock. Tänk om de sega bitarna kunde skalats bort. Det hade blivit en bok på 532 tättskrivna underbara sidor.
Manlig vänskap i en intellektuell och konstnärlig miljö i New York. Vännerna förstår att Jude bär på hemska upplevelser. Han har också varit med om en olycka. I mitten av boken får jag som läsare reda på vad som hänt Jude. Det ger mig en förståelse varför han skär sig så ofta och inte litar på att någon verkligen uppskattar och älskar honom. Till slut berättar han för Willem.
Efter att ha läst denna bok undrar jag hur många män i världen finns det som vill ha sex med unga pojkar? Det verkar finnas bland alla samhällsskikt. Denna bok som enbart handlar om män är skriven av en kvinna. Jag är så glad att jag har haft möjlighet att ta del av denna bok samtidigt som jag skänker dessa heltidsarbetande kvinnor mitt i livet en tanke. Det måste vara ett stressmoment för dem att på utsatt tid läsa så här tjocka böcker för att sedan diskutera dem. Det är inte lite de skall hinna med!!

lördag 20 januari 2018

Lisa Jewell: Jag fann dig ( betyg 3) ljudbok

Förströelsebok . Bra semesterbok. Alice som har haft det lite trassligt med relationer och har tre barn med olika pappor ser en vilsen man sitta på stranden hela dagen. Hon tar kontakt och det visar sig att han lider av minnesförlust. Boken pendlar mellan hans ungdom och nutid. Vem är han och vad har han gjort? Är han gift med Lilly? Vi får följa vägen till svar på frågorna. 

onsdag 17 januari 2018

Jens Henrik Jensen: de hängda hundarna (betyg 3) ljudbok

Niels Oxen har fått många tapperhetsmedaljer under sin FN tjänstgöring i Balkanländerna och Afghanistan. Nu drar han sig tillbaka i skogen för att där leva med sin hund Mr white. Halva boken är helt okej. Där vi förvisso får följa ett antal mordfall men ändå realistiskt men så spårar det ut. En mycket komplicerad historia där Danmarks inrikesminister är inblandad. Många brutala dödsfall, avancerad teknik med golv som sänker sig och en alldeles otrolig jakt på Oxen och den enbenta Frank. Hur många mord som helst kan göras för att skydda denne minister. 

fredag 12 januari 2018

Marie Hermanson: Den stora utställningen ( betyg 3) ljudbok

1921 fyllde Göteborg 300 år. Inför detta beslutades om en stor världsutställning. Utställningar var på modet under denna tid av teknisk utveckling. Man blev inte klar i tid så den stora utställningen hölls 1923. Över hela Göteborg hade man byggt olika anläggningar varav en del blev kvar efter rivning. Liseberg, Götaplatsen, konstmuseet, Slottskogsvallen, botaniska trädgården. Självaste Albert Einstein kom för att hålla sitt Nobeltal. Han hade fått Nobelpriset i fysik men var i Japan under ceremonin. För att få sina pengar måste han komma och hålla sitt tal. Han var dock två dagar försenad. Strejk i hamnen. Detta var den regnigaste sommar i mannaminne. Staden gick med oerhörda förluster som man fick lida av i många år efter. Allt detta läser jag på nätet.
Kring detta har Marie Hermanson skrivit en roman. Elin en ung tjej som fått möjlighet att vara reporter på mässtidningen Kronan och Lejonet. Nils är en ung ambitiös man som inte räds utmaningar i polisarbetet samt Otto som är en ung fattig föräldralös kille som har hand om en åsna. Vi får också följa Albert Einstein som märker av judeförföljelserna. Hur han mordhotas flera gånger i Sverige.
En svag ej trovärdig historia men i och med att den vävs in i verkliga händelser känns det värdefullt att läsa boken.

onsdag 10 januari 2018

Patrick Suskind: Parfymen (betyg 3)

Har du inte hört talas Parfymen sa en av gymtanterna förvånat. Veckan efter stack hon den i min hand. Märkligt detta att böcker kan gå en helt förbi. Den skrevs 1985 och är en bestseller runt om i världen.
Grenouille kommer till världen under en bänk där hans mor rensar fisk. Meningen var att han skulle försvinna med fiskrenset men han gör sin stämma hörd och blir räddad till livet. Han föds upp under knappa omständigheter ofta bortstött då han helt saknar kroppslukt. Han är inte som alla andra. Han har dock det finaste doftsinne och kan känna alla dofterna i en parfym. Den vackraste doften fins hos unga vackra oskulder. Dem tar han livet av för att göra den mest ljuvliga doft som finns i världen.
Jag förstår att denna bok är full av metaforer och anspelar på människors svagheter. Jag hänger inte riktigt med i svängarna hela tiden och tycker den är så hemsk. Bitvis är den dock lysande. Ett exempel från spekulationer vem som är mördaren som anspelar på våra fördomar:
' I mitten av juni kom italienarna, med sina många familjer, för att ta tjänst som plockare. Bönderna gav dem sysselsättning men förbjöd, med tanke på mordet, sina fruar och döttrar att umgås med dem. Ty även om säsongsarbetarna faktiskt inte kunde vara ansvariga för det mord som skett, så skulle de ändå i princip ha kunnat vara det, och därför var det bäst att man var på sin vakt mot dem.
Kul att ha läst boken. 

tisdag 9 januari 2018

James Patterson : I spindelns nät (betyg 3) ljudbok

Boken inleds med kidnappning av två rikemansbarn från deras privatskola. Vi följer här kidnapparen som är en av lärarna på skolan. Den briljante polisen och psykologen Alex Cross blir ombedd av kidnapparen att utväxla pengar mot frigivning. Alex förstår inte varför han skall göra detta men förstår sedan samband mellan kidnappningen och andra mord.
James Patterson är en av de mest sålda deckarförfattarna i världen. Detta är första boken om Alex Cross. Klart jag måste läsa den men det var inget för mig. En mycket komplicerad historia med otroliga vändningar. Uppläsarna brukar vara mycket bra men här tycker jag inte att det stämde helt

onsdag 3 januari 2018

Almudena Grandes:,Manolitas tre bröllop (betyg 2)

Det här var en tjock bok på över 700 sidor. Den handlar om spanska inbördeskriget och kommunisternas kamp. Folk kastas i fängelse, svälter och mördas. Manolita får ta hand om sina fyra yngre syskon under besvärliga förhållanden. Det känns som boken är välskriven men tråkig. Lite lik Ferrantes succéromaner. Segt